Descoperă cele 9 condimente potrivite pentru bebeluși până la 1 an. Adaugă-le în mâncarea micuțului tău și bucură-te de rețete în diversificare! Până la 1 an este important să respecți cele 3 reguli de AUR în diversificare: FARA SARE, FARA ZAHAR, FARA MIERE.
Plantele aromatice (condimentele) pot fi introduse dar nu înainte de vârsta de 8 luni din cauza posibilelor tulburărilor digestive (deși rar întâlnite) mai degrabă, decât din cauza alergiilor alimentare. Iată care sunt cele 9 condimentele potrivite pentru bebelusi mai mici de 1 an, când se pot adauga în mâncarea bebelușului și exemple clare de rețete pentru cei mici Astăzi găsim tot felul de condimente, unele mai exotice decât altele. Introducerea lor în meniul nostru este o sarcină ușoară. Lucrurile se complică atunci când vine vorba despre mâncarea bebelușului. Descopera când și cum le adăugăm în mâncare. BONUS: rețete in diversificare!
Vom lua în linguriță 9 condimente și le vom explica rostul în sănătate, dar vom oferi și rețeta în care se evidențiază foarte bine. India este bine-cunoscută pentru mirodeniile sale exotice și tentante, pline de culoare și de arome înnebunitoare. Ele provin, de obicei, din semințele, fructele, cojile sau rădăcinile unei plante și se utilizează în diferite scopuri, nu doar gastronomice. Acestea sunt recunoscute ca având și minunate proprietăți medicinale, ajutând în ameliorarea sau chiar în tratarea anumitor afecțiuni.
Când pot adăuga condimente în mâncarea bebelușului?
Majoritatea pediatrilor sunt de părere că introducerea condimentelor în mâncarea bebelușului ar trebui să se întâmple în jurul vârstei de 8 luni sau chiar mai încolo. Nu are nevoie de alte gusturi, decât de cele naturale ale legumelor și fructelor. Pentru a aștepta și identifica eventualele reacții alergice se recomanda un interval minim de 2-5 zile între alimente diferite. Nu uita că, dacă îl alăptezi, iar mâncarea voastră conține anumite condimente, el este familiarizat deja cu aceste arome, care îl ajută să-și diversifice gusturile. Condimentele aromatice nu se introduc în meniul unui bebeluș înainte de vârsta de 8 luni din cauza tulburărilor digestive mai degrabă, decât din cauza alergiilor alimentare. Dacă bebelușul nu manifestă nicio reacție la alimentele introduse, atunci te poți gândi să introduci și plantele aromatice în mâncărica lui pentru un gust mai aromat.
Care sunt condimentele potrivite pentru bebelusi și când se pot adauga în rețetele pentru bebeluși:
Cele blânde și aromatice, precum scorțișoara, busuiocul, menta, cardamomul, șofranul, turmenicul și nucșoara pot fi adăugate în mâncarea bebelușilor chiar de la 8 luni, în cantități mici. Adică un vârf de cuțit adăugat în piureuri sau cerealele pentru bebeluși este suficient. Restul plantelor aromatice, cum ar fi usturoiul, ghimbirul, semințele de muștar și de chimen sunt potrivite după vârsta de 9 luni. Proaspete sau uscate, varietatea plantelor aromatice pe care doriți să le adăugi în mâncarea bebelușului ține doar de creativitatea de care dai dovadă la bucătărie. Un prim pas spre a amâna introducerea sării și a zahărului în meniul unui copil este folosirea tuturor condimentelor și ierburilor aromate pe care deja le utilizezi în mâncarea copiilor mai mari (exclus cele iuți!). Iată câteva condimente și plante potrivite bebelușilor.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Busuiocul – condimente pentru bebeluși
BUSUIOCUL: o plantă de mici dimensiuni care crește bine chiar și în ghivece mici, pe pervaz, cu condiția să aibă lumină, apă din belșug și să nu fie ținută în curent. Se recomandă introducerea lui în meniul bebelușilor încă de la 8 luni. Din punct de vedere terapeutic, busuiocul are multe calități:
- ajută la eliminarea mucusului în caz de bronșită sau astm, de aceea îl vei regăsi în majoritatea siropurilor expectorante de tuse;
- sucul obținut din frunzele de busuioc sau decoctul din aceeași parte a plantei ajută la scăderea febrei și la ameliorarea stării de rău în răceală, neavând contraindicații la copii;
- frunzele consumate în stare proaspătă îmbunătățesc funcția digestivă.
CONOPIDĂ ÎN SOS DE ROȘII CU BUSUIOC (de la 8 luni)
- 6-7 buchețele de conopidă
- 8 roșioare cherry coapte bine
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 1 lingură de frunze tocate de busuioc
- 1 cățel de usturoi
Spală conopida, opărește-o în apă fierbinte (5-7 minute), apoi las-o la scurs.
Decojește roșiile, pasează-le în blender, apoi sotează-le în tigaia în care ai încins uleiul, adăugând o ceșcuță cu apă și cățelul de usturoi pisat.
Lasă să fiarbă până scade și se îngroașă sosul, apoi adaugă peste conopida scursă și pusă într-un vas de iena și dă la cuptor 10 minute.
Servește conopida caldă, grosier zdrobită cu furculița și cu busuioc proaspăt tocat presărat deasupra. CITEȘTE ȘI: Rețete diversificare bebeluși 6-12 luni
Chimenul – condimente pentru bebeluși
CHIMENUL: întrebuințat din cele mai vechi timpuri ca plantă aromatică, dar și ca medicament, chimenul poate fi trecut pe lista primelor condimente în meniul unui bebeluș. Ca acțiuni terapeutice ale acestuia amintim:
- util în combaterea colicilor la copii, dar și stimulator al secreției laptelui de mamă, dacă este consumat de femeile care alăptează;
- ameliorează durerile de cap apărute pe fondul unei răceli;
- un combatant al flatulențelor, dar și ameliorator în cazul unor afecțiuni grave, precum cancerul de colon sau cel de piele.
PIURE DE MORCOV CU CHIMEN (de la 8 luni)
- 1 morcov mare
- 1 linguriță de chimen
- 1 ceșcuță din laptele lui bebe
Fierbe morcovul curățat de coajă în apă, apoi zdrobește-l cu furculița.
Adaugă laptele lui bebe (de mamă sau formulă).
Presară chimenul și servește.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Scortisoara – condimente pentru bebeluși
SCORȚIȘOARA: coaja maro a arborelui de scorțișoară are vechime pe ambele planuri, atât ca medicament, cât și ca aromatizator în mâncăruri. În cantități normale, ea face mult bine, iar bebelușii se pot bucura de ea încă de la primele mâncăruri de fructe. Iată doar câteva dintre recomandările ei medicale:
- adăugată în orice mâncare, scorțișoara inhibă dezvoltarea bacteriilor și alterarea produselor alimentare, ceea ce face din ea un conservant alimentar natural;
- are efect de anticoagulare a sângelui;
- o jumătate de linguriță de scorțișoară zilnic ajută la scăderea colesterolului rău.
MĂR-PARĂ-SCORȚIȘOARĂ (de la 8 luni)
- 1 măr
- 1 pară
- 1 vârf de scorțișoară
- 2 linguri apă plată (opțional)
Coace fructele în coajă, la cuptor, învelite în hârtie e copt.
Când sunt moi (semn că s-au copt), scoate-le miezul și adaugă scorțișoara.
Servește piureul ca masă de fructe sau pe post de gustarea dintre mese.
BONUS: scorțișoara merge foarte bine presărată și peste bucățelele de portocală servite ca atare!
ATENȚIE! CITEȘTE: Stai departe de scorțișoară dacă alăptezi. Poate provoca alergii grave!
Coriandrul – condimente pentru bebeluși
CORIANDRUL: medicina recoltează de la această plantă fructele care se usucă și se macină, iar pulberea se folosește în tincturi, infuzii și uleiuri esențiale. La gătit sunt folosite frunzele proaspete, care au excelente proprietăți antiseptice și care ajută digestia. Ele conțin antihistaminice, substanțe utile împotriva alergiilor.
ATENȚIE: poate, însă, provoca dureri abdominale și mărirea în volum a ficatului. De aceea, bebelușii care nu au avut nicio problemă de alergie alimentară în diversificare, pot gusta această plantă aromatică după vârsta de 1 an. Frunzele au o puternică aromă de citrice, ceea ce le face extrem de potrivite în salate.
MAZĂRE CU CORIANDRU (de la 10 luni)
- 300 g mazăre proaspătă
- 1 ceapă mică
- 1 morcovel
- 1 lingură ulei de floarea-soarelui
- 1 cană cu bulion de casă
- 1 vârf de cuțit de pudră de coriandru
Încinge uleiul și pune la înmuiat ceapa tocată mărunt și morcovul tăiat rondele.
Adaugă mazărea spălată bine și scursă, acoperă cu apă și lasă să fiarbă.
Când mazărea e fiartă, adaugă bulionul și mai dă într-un clocot.
Stinge focul și presară coriandru. Servește după ce se răcorește.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase
Vanilia – condimente pentru bebeluși
VANILIA: această plantă este, de fapt, fructul unei orhidee tropicale ce crește în pădurile tropicale umede din America Centrală. Este cel mai scump condiment din lume după șofran. Utilizată în trecut ca afrodiziac, s-a dovedit că vanilia are, mai degrabă:
- efecte calmante asupra sistemului nervos al bebelușilor;
- proprietăți digestive și liniștitoare asupra căilor respiratorii;
- rezultate ca stimulator al apetitului, asigurând o digestie ușoară.
Folosește păstăile naturale de vanilie în mâncarea bebelușilor, pentru că esența de vanilie este un produs ce conține prea mult alcool pentru cei mici.
BUDINCĂ DE OREZ CU VANILIE ȘI BANANE (de la 8 luni)
- ½ cană cu orez
- 2 căni cu apă
- 1 cană cu lapte
- 1 banană mare foarte bine coaptă
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 păstaie de vanilie
Pune la fiert orezul și păstaia de vanilie timp de 30 de minute.
După ce a fiert orezul, adaugă laptele și mai lasă să fiarbă 10 minute.
Ia de pe foc și lasă să se răcorească, acoperind vasul cu orez.
Amestecă banana zdrobită cu lingurița și servește cald, cu scorțișoară presărată.
VEZI ȘI: 10 rețete de biscuiți fără zahăr pentru copii potrivite chiar din primul an al diversificării
Rozmarin – condimente pentru bebeluși
ROZMARINUL. Considerat un adevărat elixir al tinereții, rozmarinul poate intra în meniul unui bebeluș după împlinirea vârstei de 9 luni. Cunoscut și folosit atât ca medicament, cât și ca plantă-condiment, rozmarinul:
- activează tranzitul leneș, elimină gazele și stimulează apetitul;
- stimulează memoria și capacitatea de concentrare, fiind indicat și în caz de insomnii, surmenaj intelectual, oboseală prelungită;
- ajută în curele de anemie la copii, bătrâni și convalescenți doar dacă este adăugat în mâncare.
CHIPSURI DE LEGUME CU ROZMARIN (de la 9 luni)
- 1 morcov mare
- 1 sfeclă roșie mică
- 2 cartofi dulci medii
- 2-3 lingurițe cu rozmarin uscat
- 2 lingurițe ulei de măsline
Curăță morcovul, sfecla și cartofii și taie-i în rondele subțiri.
Așază-i pe hârtie de copt într-o tavă de cuptor.
Stropește-i cu uleiul de măsline și presară rozmarin.
Dă-i la cuptorul încălzit în prealabil la 200 de grade Celsius până ce legumele se coc (15-20 de minute).
Servește-i aceste chipsuri sănătoase din legume împreună cu un sos făcut din iaurt și usturoi pisat.
Tarhon – condimente pentru bebeluși
TARHON. Tarhonul este planta aromată ce poate fi introdusă în meniul copiilor abia după ce împlinesc vârsta de 1 an, dar aceasta nu este o veste proastă. Introducerea tarhonului la această vârstă poate amâna introducerea sării în alimentația celor mici, datorită faptului că această plantă conține sodiu și potasiu, deci poate înlocui cu succes sarea. Tarhonul este o sursă excelentă de minerale (magneziu, fier, zinc, calciu), un veritabil antioxidant care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, iar simplul consul al frunzelor sale ajută la:
- înlăturarea durerilor de dinți, precum și la calmarea inflamațiilor gingiilor;
- îmbunătățirea sănătății digestive, fiind un tonic digestiv general. În plus, ajută la eliminarea paraziților intestinali;
- creșterea absorbției creatinei în mușchi, ceea ce duce la consolidarea acestora.
CIORBIȚĂ ALBĂ CU TARHON (de la 1 an)
- 1 pulpă de pui
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1 cub de țelină
- 1 păstârnac
- 2 cartofi medii
- 1 lingură de smântână
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de frunze de tarhon tocate fin
Pune la fiert carnea și spumează de câte ori e nevoie.
Curăță, spală și dă pe răzătoarea mare zarzavaturile, iar cartofii taie-i în cubulețe.
Adaugă legumele la fiert, alături de carne.
Când și acestea sunt fierte, scoate pulpa, dezoseaz-o și pune carnea la loc în ciorbă.
Amestecă gălbenușul cu smântâna și adaugă puțină ciorbă fierbinte ca să aduci amestecul cu smântână la temperatura ciorbiței. În felul acesta, nu riști să se taie când îl adaugi în ciorbă.
Adaugă smântâna cu ou în ciorbă și stinge focul.
Presară și frunzele de tarhon, apoi acoperă oala și lasă să se împrăștie aromele.
Oregano – condimente pentru bebeluși
OREGANO: intâlnit îndeosebi în bucătăriile din Italia, Spania, Grecia și Turcia, oregano se folosește mai ales în mâncărurile cu sosuri de roșii, la legumele coapte sau prăjite, ori pe carnea la grătar. Are o aromă ușor mentolată. În Asia se pune la fiert în apa în care se fierbe carnea de vită pentru a se înlătura mirosul. Merge și cu brânzeturi. Ca medicament, oregano știe:
- să prevină apariția infecțiilor pielii, având proprietăți antibacteriene și antivirale;
- să alunge răcelile, ajutând corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni;
- să trateze toxiinfecțiile alimentare.
QUINOA CU LEGUME ȘI OREGANO (de la 10 luni)
- 100 g quinoa albă
- 2 buchețele de broccoli
- ½ de dovlecel mic
- 1 cub de țelină
- 1 morcov
- 1 linguriță de oregano tocat fin
- 1 linguriță ulei de măsline
Spală bine quinoa și pune-o la fiert (de două ori mai multă apă decât cantitatea de quinoa), la foc mic, 15-20 de minute.
Când e fiartă quinoa, stinge focul și acoperă vasul până când cereala absoarbe toată apa.
Într-un alt vas, adaugă legumele la fiert.
Când sunt fierte, scurge-le și amestecă-le cu quinoa.
Adaugă uleiul și oregano și servește după ce s-a răcorit.
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Patrunjelul – condimente pentru bebeluși
PĂTRUNJELUL: omniprezentul pătrunjel nu este atât de sigur precum arată multitudinea de rețete românești în care îl regăsim. Pare-se că sucul lui este atât de puternic, încât nu este recomandat să se consume foarte des. Când vine vorba de mâncarea bebelușilor, specialiștii spun că poate fi introdus în meniul lor începând cu vârsta de 8 luni (6 grame), iar după ce împlinește vârsta de 1 an poți crește porția la 10 grame. 100 de grame de pătrunjel oferă de patru ori mai multă vitamina C decât necesarul zilnic al unui copil. Pătrunjelul poate:
- combate icterul, fiind de asemenea eficace în funcțiile hepatice, ale plămânilor și ale rinichilor;
- îmbunătăți digestia, prevenind balonările și indigestia;
- stimula sistemul imunitar, datorită conținutului bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 și clorofilă.
SUPĂ DE GĂINĂ CU PĂTRUNJEL (de la 8 luni)
- un spate de găină
- 1 morcov
- 1 cub de țelină
- 1 pătrunjel rădăcină
- 1 păstârnac mic
- 1 ceapă albă
- 1 fir de pătrunjel verde
Pune găina la fiert și spumează ca să obții un lichid clar, curat. Dacă e nevoie, completează cu apă.
Curăță și taie legumele în bucăți mari, ceapa las-o întreagă.
Când carnea e bine fiartă, adaugă legumele și fierbe la foc mic.
La final, adaugă pătrunjelul verde tocat și acoperă ca să-și elibereze aromele.
Mai sunt și alte condimente care își pot găsi loc în meniul bebelușului care își diversifică meniul. Cimbrul, mărarul, șofranul, nucșoara, ghimbirul sau usturoiul sunt doar câteva dintre ele. Unele dintre ele se potrivesc legumelor, altele cărnurilor sau cerealelor. Nu te teme să introduci gusturi noi în meniul bebelușului! Aroma senzațională a condimentelor ar trebui însă păstrată după ce se încheie prima fază a diversificării, tocmai pentru a oferi gusturi noi combinațiilor de alimente pe care, de acum încolo, bebe le cunoaște.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Bebe NU papă legume și fructe! Câteva idei de rețete… altfel