După vârsta de 1 an, copiii preferă să se hrănească singuri. Cu cât cel mic e lăsat sa folosească mai des lingurița și furculița, cu atât se va obișnui mai repede și va deveni îndemânatic în arta de a mânca fără ajutorul dumneavoastră. Dacă bebelușul întâmpină dificultăți în mânuirea tacâmurilor, încercați să-i dați finger-foods, acele alimente tăiate în formă de degețel și ușor de ronțăit (legume crude, pește, brânză, păine prăjită). Ajutați-l la masă și cu o bavetă de plastic pelican, un articol util, impermeabil, ajustabil, convertibil si ușor de curațat. În ea se vor aduna toate bucățelele scăpate, iar hăinuțele nu se vor murdări. Tentați fiind a duce totul la gură, sa evitați în preajma lui produsele precum nucile, măslinele, fructele cu sâmburi, pentru a nu se îneca.
Raportându-ne la dimensiunile stomacului și la energia consumată, la vârsta de 12-18 luni numărul meselor principale zilnice ar trebui să fie de 3, o gustare, în jurul orei 10.30 și alta în cursul după-amiezii (după somnul de prânz). Ne referim la tratații sănătoase de tipul legumelor proaspete cu un sos alături (humus, de exemplu), bețișoarelor de brânză sau al diferitelor fructe. Nu-i interziceți în totalitate dulciurile (biscuiții de casă, de exemplu), va tânji după ele, iar când va avea ocazia, posibil să le consume în exces. Gustările ar trebui păstrate pe un raft separat în frigider, să va fie oricând la îndemâna. Așadar, fiind obișnuit de mic cu produse sănătoase, își va păstra acest obicei și când va crește.
Multor copii le place mâncarea sofisticată, foarte aromată, cu ingrediente cât mai divers combinate. Gusturile lor chiar vă pot surprinde. Susținem ideea de a hrăni copiii cu alimente pentru ”oameni mari” destul de repede. Veți constata că sugestiile de meniu și de rețete pentru această categorie de vârstă sunt potrivite pentru întreaga familie. Puteți să serviți masa în același timp cu cel mic. Lui sigur îi va spori apetitul, iar dacă îi veți permite să folosească și farfuria voastră, mâncatul se va transforma într-o plăcere. Participarea la masa familiei îi va da, prin imitare, dorința de a gusta noi alimente și îl va încuraja să folosească lingurița si cana. Încercați să folosiți cantități mai mici de zahăr și de sare în preparatele culinare astfel încât să poată fi consumate și de copil. V-ar ușura cât de cât munca și ar fi o metodă numai bună de a introduce feluri noi în alimentația lui.
Între 1 – 3 ani, copilul are nevoie de o nutriție bogată în lapte. La cererea lui, puteți continua alăptarea. Altfel, oferiți-i lapte formulă de continuare ori lapte de vacă (conform AAP, sistemul digestiv este suficient de matur pentru a digera și laptele de vacă, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrați. În plus, laptele de vacă din comerț este adesea îmbogățit cu vitamina D, astfel incât calciul să poată fi mai ușor asimilat) în cantitate de 500 ml până la maximum 800 ml pe zi (două biberoane).
Citește și despre:
Introducerea fructelor la bebeluși
Meniu bebelusi 9 luni – Recomandări diversificare
Diversificare bebe de 8 – 10 luni – Recomandari nutriționale
Un obicei sănătos este acela de a mânca zilnic legume și fructe într-o gamă tot mai variată (conopidă, avocado, roșii, anghinare, fragi, zmeură, kiwi, coacăze). Rația de proteine crește față de lunile anterioare, așadar măriți ușor cantitățile de carne, ouă, pește. Evitați, cât se poate, măruntaiele, mezelurile, crustaceele. Corbohidrații vor fi mereu prezenți pentru a asigura senzația de sațietate (cereale pentru copii, orez, pâine, griș, cartofi, tapioca, quinoa, paste în forme mici, biscuiți pentru copii). În ceeea ce privește materiile grase, puteți utiliza o linguriță de ulei/un/smântână la prepararea unei porții de mâncare. Apa este indispensabilă bunei funcționări a organismului (indiferent de vârstă ).
Sucurile 100% din fructe și legume, neîndulcite, de preferat diluate cu 20% apă, au de asemenea aport în dezvoltarea armonioasă a celui mic. La această vârsta este suficient să oferiți 150 ml suc preparat în casă (ideal cu un aparat de presare la rece), dar nu în fiecare zi. Lichidele de felul ceaiului, siropului, nectarului procesat, apei gazoase, se introduc în meniu ținând cont de sfatul medicului și se amână cât mai mult posibil după vârsta de 3-5 ani.
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni
Exemplu de meniu pentru o zi, de la 1 an
ZIUA 1 CONȚINUT DE BAZĂ EXEMPLU:
MIC DEJUN: Aport lactat + Produs cerealier + Fruct, de exemplu Lapte formulă de continuare cu Cereale bio Acai și Cocos și Piure de ananas și avocado
PRÂNZ: Supă/Ciorbă, Legume + Produs cerealier + Carne/Pește/Ou, de exemplu Ciorbă văcuță, Piure de legume verzi cu carne de pui, Degețele de pâine prăjită, Piure de papaya și afine
GUSTARE (4 – 5 P.M.): Aport lactat + Produs cerealier/Fruct, de exemplu Lapte formulă de continuare cu cereale bio cu quinoa, Piersici din compot
CINĂ Fructe/Legume + Aport lactat + Produs cerealier, de exemplu Supă cremă de legume, Budinca de tapioca și brânză de vaci
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Retete diversificare 6-12 luni
Este de preferat să alegeți produse lactate destinate copiilor (au conținut scăzut de proteine, dar sunt îmbogățite cu acizi grași, vitamina C și fier) cu multă grăsime, sortiment BIO.
Respectați pe cât posibil ore fixe pentru mese.
Evitați ronțăitul aiurea dintre mese (pufuleți, covrigei, popcorn).
Nu forțați copilul să termine toată mâncarea din farfurie (i-ați stabilit porția, însă el știe mai bine de cât exact are nevoie). În caz contrar, când pare că niciodată nu se satură, păstrați constantă valoarea proteinelor (carne, ou, pește) și măriți cantitatea legumelor/fructelor. Fiecare copil cu necesarul lui variabil, în funcție de vârfurile de creștere.
Cantitățile și textura preparatelor se adaptează la apetitul copilului.
Exemplu de meniu pentru o săptămână, copii de la 1 an
Descarcă aici MENIUL SĂPTĂMĂNAL format PDF
*Câteva sugestii culinare
Dovleacul se poate înlocui cu păstârnac sau dovlecel, conopida cu broccoli, dovlecelul din preparatul cu quinoa, cu doua roșii mici, orezul cu bulgur (grâu zdrobit), pepene galben cu verde.
Couș-couș-ul capătă un gust mai pronunțat dacă îl combinați cu tija de țelină sau cu fenicul. Preparatul poate fi completat cu carne de miel/vită la grătar. Este foarte ușor de pregătit.
La prepararea flan-ului, spanacul poate fi congelat, nu doar proaspăt (recomandăm brandul Edenia datorită tehnologiei moderne de congelare, ce menține aproape intactă valoarea nutritivă a produsului). La fel și în cazul legumelor din piureuri, și în cazul anghinarei, fără grijă le puteți procura congelate. După ce a fiert, anghinarea proaspătă și foarte bogată în fibre se consumă în maximum 24 de ore.
Procurați-vă o variantă de biftec cu conținut redus de grăsimi (5%). Valoarea este specificată pe etichetă.
Quinoa este complet fiartă atunci când devine translucidă, iar germenul alb formează o spirală vizibilă în exteriorul bobului.
Pentru a varia gustul sufleurilor, alternați mirodeniile tarhon, busuioc, arpagic, pătrunjel verde.
În afara sezonului (Iunie – August), puteți utiliza zmeură congelată sau sfărâmată (mai ieftină la kilogram). Para și zmeura sunt două fructe care taie setea, fiind foarte bogate în apă.
Kiwi este foarte bogat în vitamina C, așadar conferă rezistență sporită organismului în caz de infecții.
Apa de portocal se poate substitui cu pudră de vanilie/scorțișoară (cât un vârf de cuțit).
Când curățați portocale, îndepărtați-le și pielița de pe fiecare felie. Poftă mare, mămici harnice și copii bucuroși!
Citește și despre:
Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă
PENTRU DESERT ÎNCERCAȚI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși