„Multe și frumoase mai sunt datinile românilor!” – Simion Florea Marian
Baia de a doua zi dupa botez reprezintă un obicei creștinesc, menit să dăruiască copilului tot ce e mai bun și mai frumos pe lume. Primul pas spre Dumnezeu se face la scurt după naștere, prin Taina Sfântului Botez. Copilul nu conștientizează atunci ce fapt minunat i se întâmplă, însă părinții ar trebui să știe cât de mult semnifică botezul. Odată cu creștinarea, bebelușul primește de Sus tot ceea ce e necesar pentru a-și parcurge existența în deplină armonie, frumos, liber și fericit.
Prin botez, tradiția sfântă și solemnă a creștinilor-ortodocși, omul își primește pentru eternitate numele, renăscând la adevărata viață. Așa cum scriam și în materialul despre pregătirile acestui important eveniment, botezul iartă păcatul stramoșesc, curață, sfințește, lăsând creștinului libertatea de a alege. Îndreptarea copilului către valorile autentice rămâne cumva în grija părinților și a nașilor, acei garanți ai credinței, în care finul/fina va fi crescut/ă. Și pentru că de botez s-a tot povestit, de data aceasta ne vom referi la ce se întâmpla după minunatul ritual.
Multă lume cunoaște deja tradiția de a doua zi, când copilului i se face Baia de Mir. Un obicei păstrat în toate zonele din arealul nostru ortodox, prin care atribute lumești și spirituale i se aduc bebelușului, în dar. Simbolica înzestrare cu ce e mai bun și mai frumos pe lume garantează un parcurs pe calea cea dreaptă. Linia destinului se proiectează încă de pe acum, de la slujba botezului și de la tradiția băii de Mir, sperând la o viață lungă, senină, lipsită de griji.
Baia de a doua zi după botezul bebelușului
Baia de Mir – Ritualul băiței
În tradiția creștină ortodoxă, ” Ritul” și „Ritualul” sunt două aspecte semnificative, disticte, care însoțesc practica religioasă, în special în ceremoniile sacre, cum ar fi Botezul, Nunta, Trecerea la adevărata existență de dincolo.
Ce este ritul?
Dacă botezul este parte a Taină Sfântă a ritului creștin, aflați că Baia de Mir este încadrată la ritualul ortodox.
Pentru că ritul se referă la o derulare prescrisă a ceremoniei religioase, ordinea fiind impusă și obligatoriu de urmat de către cler. Principiile teologice sunt stabilite de Sfânta Scriptură, iar în ce privește Botezul, marchează trecerea copilului (sau a adultului) la credința în Hristos. Ritul Botezului presupune slujba propriu zisă, compusă din rugăciuni, binecuvâtări cerești, rostirea Evangheliei, scufundarea în apa sfințită și alte rânduieli specifice.
Ce este ritualul?
Pe când ritualul implică un cumul de tradiții și obiceiuri, încărcat de semnificații, practicile întâlnite transmițând și validând adevăruri teologice, însemnătate spirituală și identitate religioasă. Dacă ne referim la botez, ritualul ceremoniei numără niște cerințe, mai mult sau mai puțin respectate: organizarea unei petreceri, îmbracarea bebelușului cu hainuțe albe, dăruirea cruciuliței, îmbăierea de a doua zi. Toate parte din minunatul eveniment de recunoaștere a apartenenței la Dumnezeu.
Baia de a doua zi după botez – Începutul unei noi călătorii spirituale
Baia de Mir se întâlnește în special în zona de Est a Europei și reprezintă ritualul de purificare, păstrat și ținut cu scopul curățării sufletului și îndepărtării celor rele, dobândite prin păcat. Adesea este considerat ca o continuare a călătoriei spirituale începute la Botez.
Citește și despre:
7 sfaturi pentru ca primele zile cu nou-născutul acasă să decurgă fără probleme
Motivele pentru care mănușile puse nou-născutului nu sunt o idee bună
6 lucruri despre nou-născuți pe care ar trebui să le știi înainte de naștere
Dupa naștere – Adevăratele nevoi ale bebelușului și ale mamei
Dezvoltarea celor 5 simțuri ale bebelușului în burtica mamei și după naștere
Un bebeluș obișnuit cu o anumită rutină este mai calm și mai cooperant
Ghid de îngrijire a nou-născutului
Baia de Mir – Ce se pune în cădiță?
Și iată cum, a doua zi după botez, nașii își iau în serios rolul, făcând primele lor gesturi de părinți spirituali. Nașa spală cu grijă bebelușul, nu înainte ca mama să-i fi pregătit dinainte cădița cu apă caldă. Se asigură că în apă s-au adăugat, rând pe rând, câteva lucruri tămăduitoare. La baia de a doua zi dupa botez se pot adăuga:
1 fir de busuioc pentru ocrotire divină
1 pană pentru a avea o viață ușoară și mintea ageră
puțin zahăr pentru bunătate
puțină miere pentru hărnicie
puțin lapte pentru o piele albă (aspect ce se va altera treptat, unitatea în diversitate desființând cât de curând dorințele de acest fel)
câteva boabe de grâu pentru onestitate
1 ban pentru belșug
apă sfințită pentru a fi ferit de vicii și alte păcate
o bijuterie din aur pentru avere și succes
bobițe de mac pentru cel mai linișit somn
1 ou întreg pentru sănătate
1 floare pentru frumusețea trupească
crișma (crâjma, cum era denumită odinioară), așezată frumos pe fundul cădiței, simbolizează puritatea, viața însăși.
Cum scriam, nașa îi face copilașului Baia de Mir. Se roagă pentru el, îi dorește să aibă parte de tot ce e mai frumos și mai bun pe lume, îi promite îndrumare și sprijin ori de câte ori va avea nevoie, îl asigură de iubire necondiționată. Pe toată durata băii de mir, nașul ține lumănarea, împodobită cu flori și busuioc, aprinsă. Apoi, tot nașa îl șterge, îl unge cu mir, îl îmbracă în hăinuțe noi (semnul inocenței), primite în dar de la ea. Miruirea semnifică pecetea Duhului Sfânt și întruparea în Hristos. Îmbrăcămintea este frecvent însoțită de o cruciuliță sau de alte obiecte religioase sfințite, semne ale identității creștine și angajamentului luat în față lui Dumnezeu.
Copilul va fi luat în brațe de nași, închinat la icoană și dat mamei, în veșmânt de adevărat creștin. Nu se va vărsa apa oriunde, ci la rădăcina unui copac rodnic, falnic și frumos, pentru ca băiețelul sau fetița să crească și să se dezvolte asemeni acestuia. Sau va turna apa la flori, ori într-o apă curgătoare.
CITEȘTE ȘI:
Prima dată MAMĂ
ÎNGER, Îngerașul Meu
Nume biblice pentru copii
Rugaciunea in ziua 40 dupa nastere
Rugaciunea femeii insarcinate
Odinioară, în unele zone ale țării, se credea despre cădița bebelușului că ar fi purtătoare de noroc femeilor tinere. Unele se aşezau pe cadă, sperând că vor rămâne şi ele, în curând, înscărcinate. Baia de Mir este însoțită de rugăciunile și binecuvântările tuturor, nu doar ale nașei. De obicei, baia se desfășoară acasă, membrii familiei și prietenii apropiați participând cu bucurie la ritual.
Observați încărcătura de simboluri teologice ale ritualului Băii de Mir! Este fabulos cum obiceiul se transmite, se păstrează din generații în generații, drept garanție a unui destin favorabil. Tot ce e legat de religie este impregnat de tradiție. Tot ce e legat de Botez înseamnă renaștere spirituală. În creștinismul ortodox, „Rit” și „Ritual” sunt componente integrale ale practicii religioase. Transmit adevăruri teologice, semnificație spirituală și identitate comunitară în ce privește credința.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE