- Anemia în sarcină – cauza poftelor pentru alimente necomestibile
- Atenție la infecțiile urinare în sarcină și riscul de intrare prematură în travaliu
- Cervix nefuncțional – motivul de avort în trimestrul 2 de sarcină
- Ce se întâmplă cu bebe în luna 4 de sarcină
- Amniocenteza – o analiză obligatorie peste 35 de ani!
A patra lună de sarcină marchează începutul celui de-al doilea trimestru și o perioadă în care simptomele incipiente ale sarcinii – greața, stările de oboseală – vor începe să se reducă. În plus, poți fi fericită: ai depășit cu bine primele trei luni, adică acea etapă a sarcinii în care se produc majoritatea avorturilor spontane.
Ce se întâmplă cu tine în luna 4 de sarcină
Următoarele patru săptămâni te vei simți mai bine. Multe femei spun că în această perioadă au simțit o creștere a libidoului. Asta se datorează scăderii grețurilor matinale și creșterii energiei. Trebuie să știi că relațiile sexuale nu sunt interzise în sarcină, copilul fiind protejat de lichidul amniotic și de mucusul care acționează ca un dop, blocând cervixul de infecții. Totuși, acest tip de relații ar trebui evitat dacă ai un istoric de sarcini pierdute, naștere prematură sau cervix incompetent, ori dacă partenerul este infectat cu vreo boală sau dacă ai sângerări vaginale.
Uterul. Crește în sus, eliberând presiunea exercitată pe vezică, iar acest lucru va face ca talia să crească. Schimbarea poziției uterului mai aduce o modificare. Vei observa că vei începe să mergi… altfel, să șezi… altfel și să te miști… altfel. Uneori vei avea senzația că te răstorni. Este normal. Vei reveni la o postură mai grațioasă după naștere.
Pe măsură ce uterul crește și nu mai încape în pelvis, organele interne sunt dislocate din pozițiile lor obișnuite. Pe mușchii și pe ligamentele locale se pune mai multă presiune. Toată această creștere este însoțită de dureri și suferințe.
Din cauza presiunii exercitate de uter asupra venelor de la picioare, vei avea cârcei, în special noaptea. Observă că ombilicul începe să iasă în relief. Și această schimbare se datorează presiunii exercitate de uterul aflat în creștere. După naștere, ombilicul va reveni foarte probabil la forma normală. Tot în această lună vei resimți dureri la nivelul abdomenului inferior. Acestea sunt cauzate de întinderea ligamentelor și a mușchilor din jurul uterului aflat în plină expansiune. Acestea se vor manifesta sub forma unor dureri ascuțite, de scurtă durată, însoțite de disconfort în abdomenul inferior. De regulă, le vei simți, când schimbi poziția sau când te ridici brusc. Întinderea nu pune copilul sau pe tine în pericol.
Sistemul digestiv. Cantitățile mai mari de progesteron și estrogen relaxează mușchii moi din corpul tău, inclusiv tubul digestiv. Urmarea este o încetinire a activității sistemului digestiv. Prin această încetinire se acordă mai mult timp substanțelor nutritive pentru a fi absorbite în sânge și a ajunge la copil. Din păcate, acest fenomen, care are loc simultan cu creșterea uterului ce înghesuie celelalte organe din abdomenul tău, va provoca arsuri gastrice și constipație, două dintre cele mai frecvente și inconfortabile efecte secundare ale sarcinii. Vei începe să resimți aceste efecte secundare în luna a patra. Aproape jumătate dintre gravide au arsuri gastrice. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește constipația, care afectează tot cel puțin jumătate dintre viitoarele mămici. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
Sistemul respirator. Capacitatea ta pulmonară crește în această săptămână, inspirând și expirând cu 30-40% mai mult aer decât până acum. Aceste modificări îi permit sângelui să transporte cantități mai mari de oxigen către placentă și copil. În plus, îi permit sângelui să elimine mai mult dioxid de carbon din corpul tău decât de obicei. Vei observa că respiri ceva mai rapid acum decât înainte de sarcină. Vei simți uneori că respiri greu. Pentru a se adapta capacității pulmonare crescute din timpul sarcinii, cutia toracică crește cu 5-7,5 centimetri în circumferință.
Sistemul circulator. Corpul continuă și în această lună să producă mai mult sânge. Acum, suplimentul de sânge este majoritar plasmă, adică partea fluidă a acestuia. În decursul primelor 20 de săptămâni de sarcină produci mai rapid plasmă decât eritrocite. Acestea sunt depășite numeric până când au șansa să recupereze diferența, de unde rezultă concentrații mai mici de eritrocite în sânge.
Modificări fizice. Oasele, încheieturile și mușchii se adaptează eforturilor făcute de întregul organism pentru a purta copilul în pântec. Ligamentele care susțin abdomenul devin mai elastice, iar cartilagiile dintre oasele pelvisului se înmoaie și devin mai puțin rigide. Toate aceste modificări fac parte din marea pregătire pentru naștere.
Partea inferioară a coloanei vertebrale va începe să se curbeze către spate, pentru a compensa schimbarea poziției centrului de greutate, cauzată de creșterea copilului. Fără această ajustare, probabil te-ai răsturna. Modificarea posturii va solicita însă mușchii și ligamentele spatelui, provocând dureri de spate. Vei observa roșeață și mâncărime la nivelul palmelor și al tălpilor. Se bănuiește că acest fapt este cauzat de producția intensificată de estrogen. Unele femei au pete albăstrui și umflate pe picioare, în special când le este frig. Această pigmentare a pielii este determinată de creșterea nivelului de estrogen și va dispărea după naștere.
Probabil te vei îngrășa cu aproape 250 g pe săptămână în această lună, totalizând aproximativ 1 kilogram în plus pe lună. Să nu fii surprinsă în cazul în care creșterea în greutatea este variabilă, iar într-o săptămână te îngrași mai mult decât în alta. Este posibil să îți apară vergeturi pe abdomen, sâni, posterior și șolduri. Creșterea în greutate într-un ritm lent poate scădea riscul de apariție a vergeturilor și acest lucru se poate obține printr-o dietă sănătoasă, bine echilibrată și prin exerciții regulate. Deși până la naștere mai sunt multe luni, sânii au început deja să secrete colostrul – un lichid foarte bogat în substanțe nutritive și care va hrăni copilul în primele zile după naștere, înaintea formarii laptelui matern.
Anemia în sarcină – cauza poftelor pentru alimente necomestibile
Dacă nu asimilezi luna aceasta fierul de care ai nevoie pentru a ajuta corpul să producă mai multe eritrocite, vei deveni anemică. Anemia se instalează când nu ai suficiente globule roșii în sânge și, în consecință, cantitatea de hemoglobină este insuficientă pentru a transporta oxigen către țesuturile organismului. Anemia provoacă oboseală și te face mai expusă la îmbolnăviri, dar câtă vreme nu este gravă nu va afecta copilul.
Care sunt simptomele lipsei de fier: Dacă ai o formă ușoară de anemie feriprivă, nici nu vei sesiza vreo problemă. Dacă însă ai o forma moderată sau gravă, vei fi amețită, palidă, foarte obosită și slăbită, respirația va fi sacadată sau vei avea vertijuri. Palpitațiile și accesele de leșin indică de asemenea anemia feriprivă. Un simptom neobișnuit al anemiei feriprive este dorința de a consuma lucruri necomestibile. Ținte frecvente ale acestei pofte sunt cuburile de gheață, amidonul și chiar noroiul. Dacă ai asemenea pofte, numită pofte ciudate sau pica, este bine să contactezi medicul. Este posibil ca fătul să lupte pentru a obține suficient oxigen, deoarece globulele roșii sunt transportorii oxigenului către copil. Tratamentul pentru anemie constă în consumul unei cantități suficiente de fier, prescrisă sub formă de capsule sau tablete. Foarte rar, suplimentarea cu fier se face prin intermediul injecțiilor intramusculare sau pe cale intravenoasă. În unele cazuri, este necesară transfuzia de sânge. Aceasta se face doar dacă o gravidă are anemie gravă și prezintă o sursă continuă de pierdere a sângelui.
Atenție la infecțiile urinare în sarcină! Netratate duc la intrarea prematură în travaliu
Dacă urinezi mai frecvent decât în mod normal, ai senzația de arsură la urinare sau febră, înseamnă că ai o infecție a căilor urinare. Comunică-i aceste simptome medicului. Durerea abdominală sau durerea de spate semnalează uneori tot o infecție a căilor urinare. Recunoașterea și tratarea infecțiilor căilor urinare sunt deosebit de importante în timpul sarcinii. Lăsate netratate, infecțiile urinare provocă uneori intrarea prematură în travaliu către sfârșitul sarcinii.
Cervix nefuncțional – motivul de avort în trimestrul 2
„Uneori, gravida poate fi diagnosticată cu un cervix nefuncțional, rezultat dintr-un cervix slab, care este deschis mai mult de 2,5 cm pe timpul sarcinii. Acest aspect reprezintă o problemă deoarece există riscul ca femeia să nască înainte ca bebelușul să aibă șanse de supraviețuire. Situațiile de acest gen nu sunt prea dese și nu apar la mai mult de 25% din femei, cazuri ce pot fi diagnosticate manual sau cu aparatul cu ultrasunete. Trebuie ținut cont că un cervix nefuncțional este un motiv de pierdere a sarcinii în trimestrul 2. Motivele unei asemenea situații pot fi diverse, variind de la probleme de sănătate congenitale și până la traume cervicale. Există un tratament constând în închiderea, pe cale chirurgicală, a cervixului, metodă folosită între săptămânile a 14-a și a 16-a. Astfel, femeia poate să își ducă sarcina la bun sfârșit fără probleme“, ne spune dr. Marius Moraru, medicul specialist.
Ce se întâmplă cu bebe în luna 4 de sarcină
Săptămâna 13 de sarcină. Are pleoape, dar stau închise, așa că ochișorii nu-i vei vedea decât prin săptămâna 30 de viață intrauterină. În săptămâna aceasta, în brațele și în piciorușele lui se dezvoltă țesuturi care vor deveni mai apoi oasele. Are deja câte mici coaste. Deși se mișcă bine deja, poate chiar și cu capul să facă mișcări, tu tot nu-l vei putea simți, pentru că e micuț, are dimensiunea unei piersici și cântărește vreo 30 de grame. Ce „știe“ să facă deja:
- știe să-și bage degetul în guriță, dar nu să-l sugă încă;
- micuțele sale amprente digitale, unice de altfel, sunt deja formate.
Săptămâna 14 de sarcină. Sistemul reproducător al copilului se dezvoltă cel mai mult în această săptămână. Dacă ai băiețel, i se dezvoltă prostata. Dacă ai fetiță, ovarele coboară din abdomen în pelvis. În plus, deoarece glanda tiroidă a copilului este deja în funcțiune, în această săptămână copilul începe să producă hormoni. Îl poți vedea la ecografie cum strânge și deschide pumnul. Un strat fin de puf (lanugo) începe să crească pe toată suprafața corpușorului lui, protejându-l până la naștere prin menținerea unei temperaturi constante. Relativ puține infecții îl mai pot vătăma acum. Ce „știe“ să facă deja:
- știe să își sugă degetul mare, să se încrunte și să zâmbească;
- percepe stimuli, precum lumina sau zgomotul.
Săptămâna 15 de sarcină. În această săptămână încep să apară sprâncenele și părul de pe scalpul copilului. Dacă părul copilului va fi închis la culoare, foliculii piloși încep să producă pigmentul care-i va da părului culoarea întunecată. A mai crescut, are 11 cm și cântărește 100 de grame. Încep să i se formeze papilele gustative, la fel și auzul. Ce „știe“ să facă deja:
- poate să audă inima, stomacul și vocea ta;
- cască, face grimase, își îndoaie coatele și genunchii
Săptămâna 16 de sarcină. 12-15 cm și 100-120 de grame. Fătul începe să dezvolte grăsime sub piele, grăsime care are rol termoizolator. Dacă până acum se încrunta sau făcea grimase într-un mod inconștient, din această săptămână apar primele mișcări voluntare. S-ar putea chiar să-l simți – ca și cum ai avea gaze, dar este chiar el, micuțul tău! Ce „știe“ să facă deja:
- poate să apuce cu mânuțele și să lovească;
- poate să-și îndrepte capul, iar mușchii faciali îi permit să clipească și să se încrunte;
- este capabil să respire sub apă.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Amniocenteza – o analiză obligatorie peste 35 de ani!
„În acest moment al sarcinii este posibil să fie nevoie să faceți un test prenatal pentru a depista eventualele probleme ale copilului. Medicul care vă are în evidență va poate recomanda efectuarea unor teste precum o ecografie, AFP (alfa feto proteina), triplu testul sau amniocenteza pentru a verifica dezvoltarea normala a copilului. Amniocenteza este un test recomandat pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, mai ales pentru cele cu un istoric de probleme la naștere și cu rezultate anormale obținute la testele primului trimestru, dar trebuie să fiți conștientă de riscurile de avort pe care le presupune. Acest test pune în lumină eventuale defecte cromozomiale“, ne spune dr. Marius Morariu, medicul specialist.
Amniocenteza genetică este efectuată între săptămânile a 15-a și a 20-a de sarcină. În această perioadă, de obicei uterul conține suficient lichid amniotic și e mai puțin probabil ca lichidul să continue să curgă, prin vagin, după prelevarea probei. Dacă efectuezi testul mai devreme, riscul de a pierde sarcina este mai ridicat. Riscurile scad ulterior.
Cum se face amniocenteza? Testul poate fi efectuat în cabinetul medicului. Se folosește ecografia continuă pentru a stabili poziția fetusului. Ghidându-se după imaginile recepționate de ecograf, doctorul introduce un ac subțire și gol pe dinăuntru prin abdomenul tău, până în uter. Sunt recoltate aproximativ 2-4 lingurițe de lichid amniotic cu ajutorul seringii, iar apoi proba este trimisă la laborator, pentru analiză. Procedura se încheie cu îndepărtarea acului.
Ce simți. Vei simți o înțepătură când acul intră în piele și un fel de durere ca aceea menstruală, în timpul procedurii.
Care sunt riscurile acestui test. Amniocenteza prezintă numeroase riscuri, precum:
Pierderea sarcinii. Amniocenteza efectuată înainte de 24 săptămâni de sarcină prezintă riscul de pierdere a sarcinii egal cu aproximativ 1 la 300 până la 1 la 500. Riscul tuturor complicațiilor, inclusiv al celor minore, este de aproximativ 1-2%.
Complicații postprocedurale. Este posibil să ai crampe, sângerare sau pierdere de lichid amniotic, prin vagin, după procedură. Sângerarea apare în 2-3 la sută din cazuri și în general dispare fără tratament. În 1% din cazurile în care amniocenteza genetică este efectuată prea devreme, are loc o pierdere de lichid amniotic, care poate duce la pierderea sarcinii sau, cel puțin, la probleme ortopedice ale copilului.
Sensibilizare Rh. În câteva cazuri, amniocenteza poate determina trecerea globulelor roșii fetale prin placentă în fluxul sangvin matern. Dacă se întâmplă acest lucru și sângele tău are factorul rhesus (Rh) negativ, iar fătul are Rh pozitiv, amestecarea sângelui duce la boala hemolitică, iar aceasta poate fi fatală viitorilor copii. Dacă te afli în această situație și amniocenteza este obligatorie, vei primi un medicament care se numește imunoglobulina Rh, pentru a preveni producerea de anticorpi împotriva celulelor de sânge ale copilului.
Rănirea cu acul. Este un mic risc ca fătul să fie înțepat de ac, deși folosind ecografia pentru ghidare, aceste cazuri de rănire sunt rare. Dacă însă are loc o rănire a copilului, nu e nimic grav.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Nașterea la privat: Avantaje + Lista maternităților private din România
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint