Mami, e bine să renunți la întrebările plictisitoare pe care ar trebui să le pună un părinte care se descrie ca fiind „matur și responsabil” sau pe care le auzeai și tu, la rândul tău, de la părinții tăi! Îți amintești cum te făceau să te simți? Te stimulau să vorbești și să povestești cum ți-ai petrecut ziua? Nu prea credem! Iată câteva moduri creative și amuzante de a-i face pe copii să povestească, în detaliu, cum și-au petrecut ziua!
Greșim, cu cele mai bune intenții!
Ca părinți, căutăm mereu noi și noi modalități de a ne reconecta cu copiii noștri, la finalul unei zile lungi, în care am stat despărțiți. Nu e ușor, după o zi de muncă și 10 ore de stat la grădiniță, să profiți de cele 3 – 4 ore de acasă, înainte de culcare și de o nouă zi de muncă!
Adulții au mereu tendința de a folosi o mulțime de clișee atunci când se adresează unii altora. Întrebări precum „Ce mai faci?” sau „Cum ți-a fost azi?” sau „Ce ai făcut la grădiniță/școală?” nu aduc adesea nici un rezultat; abia dacă reușesc să genereze o replică scurtă și stingheră. De cele mai multe ori, copilul îți va spune că a făcut „bine” sau „nimic”, iar conversația s-a oprit aici. Se adună zile după zile despre care realizezi că nu știi nimic! Nu știi nimic despre gândurile, experiențele, emoțiile sau visurile propriului copil!
Felul în care îi vorbești copilului atunci când e mic conturează experiența lui de viață ca adult și influențează legătura dintre voi. Pentru că știm cât de e de importantă această legătură, am pus cap la cap o listă de întrebări care te pot ajuta să începi și să întreții o conversație adevărată.
Ce să îi întrebi pe copil ca să afli cum și-a petrecut ziua?
Copiii pun, în anumite perioade ale vieților lor, până la 300 întrebări pe zi! Dar pe măsură ce cresc, numărul acestora scade semnificativ. Poate că e o ușurare să scapi de veșnicul „De ce?”, dar mintea lor trebuie să își păstreze curiozitatea și agerimea, iar modul în care îl întrebi tu despre diferite detalii poate contribui la asta. Întrebările se aleg în funcție de vârsta copilului!
Ce activități ai făcut azi ca să îți miști corpul?
Stilul nostru de viață este din ce în ce mai sedentar, așa că e important să faci orice îți stă în putere pentru a încuraja copilul să facă mișcare. Atunci când îi pui această întrebare, nu numai că îl determini să se gândească la cum și-a petrecut ziua, ci îl și încurajezi să fie mai dinamic.
Cum ți-ai antrenat mintea azi?
Procesul de învățare este o provocare însoțită de recompense semnificative, iar cele mai bune rezultate se obțin atunci când copiii sunt implicați și încurajați să își păstreze flexibilitatea în gândire. Atunci când îi pui copilului această întrebare îl ajuți să realizeze cât de important este să facă eforturi de gândire și să își pună la treabă nu doar corpul, ci și mintea.
Ai încercat azi vreun lucru nou?
Se spune că experiențele noi sunt cele care adaugă sare și piper vieții. Atunci când încurajezi copilul să încerce o mulțime de lucruri noi, îl ajuți să își depășească anxietatea și să își dezvolte încrederea în propria persoană. Această întrebare îl încurajează pe copil să își testeze și să își extindă limitele, să își asume riscuri sănătoase și controlate și să își dezvolte încrederea în propria persoană.
Care a fost cel mai amuzant lucru pe care l-ai făcut azi?
Aceste întrebări nu sunt gândite doar să îl încurajeze pe copil să vorbească, ci și pentru a-l ajuta să învețe lucruri noi despre ei înșiși – de exemplu, să descopere care sunt lucrurile pe care le prețuiesc cel mai mult. S-ar putea ca cea mai amuzantă activitate a zilei care tocmai se încheie să fi fost datul în leagăn sau un joc jucat în pauză, dar răspunsul la această întrebare îți va dezvălui ceva nou despre copilul tău.
L-ai întâlnit azi pe prietenul tău, X-ulescu?
Chiar dacă ai un copil mai retras, care nu face parte dintr-un grup mare sau care nu are pe cineva pe care să îl considere cu adevărat prieten, acest tip de întrebare îl poate ajuta să realizeze că la grădiniță sau la școală are legături cu mulți alți copii. Întrebarea se poate referi la un anumit copil pe care fiul sau fiica ta îl menționează frecvent, la un copil pe care al tău nu îl mai menționează la fel de des cum o făcea cândva, sau la un coleg de clasă despre care crezi că i-ar putea fi prieten.
Ce a făcut X-ulescu, prietenul tău, în weekend?
Cu întrebări de acest gen îl poți ajuta pe copil să descopere ce știe și ce nu știe despre prietenii săi. Astfel, și copilul poate învăța cum să se conecteze cu alți copii în moduri pline de semnificație. Uneori, copilul tău poate fi atât de pasionat de ceea ce a făcut el însuși în weekend, încât va uita să îl întrebe pe prietenul său și va acapara discuția într-un mod care poate nu este foarte plăcut.
Ce lucru bun ți s-a întâmplat azi?
Exact ca o zi petrecută la serviciu, și ziua copilului în colectivitate poate avea părțile sale bune sau proaste. Identificarea și verbalizarea acestor momente este un pas important pentru a dezvolta abilități de autoreglare emoțională. Atunci când îi pui copilului o astfel de întrebare, îl ajuți să își conștientizeze și să își clasifice emoțiile.
Ce ai fi vrut să fie altfel la ziua de azi?
Uneori, un copil poate avea o zi mai degrabă proastă decât bună, iar odată ajuns acasă acesta poate să păstreze, încă, reminiscențe ale emoțiilor negative. Oferă-i copilului oportunitatea de a discuta despre lucrurile pe care ar fi putut să le facă altfel; este o modalitate interesantă de a analiza cauzele și efectele și de a-l ajuta să identifice singur alte soluții la problemele sale.
Citește și despre:
Din nou despre privitul la TV și alte ecrane | Cum afecteaza copiii pe termen lung
Cum a fost azi la grădi? Ce să-l întrebăm pe copil cănd vine de la gradiniță?
Cum sa ne petrecem timp de calitate cu copilul
Savurează si bucură-te de fiecare etapă a copilului tău!
Ai ajutat pe cineva azi?
Generozitatea și amabilitatea sunt aspecte importante ale vieții, la orice vârstă. Chiar dacă micuțul tău nu a ajuns încă la vârsta la care să îi ajute pe alții, această întrebare îl va ajuta să realizeze cât de important este acest gest și că ei înșiși pot face o schimbare pozitivă în lumea în care trăiesc. Și cine știe, s-ar putea să fii surprins de câte lucruri face deja copilul tău!
Ce te-a făcut să te simți fericit azi?
Poate că a fost vorba despre o glumă, despre un comentariu încurajator din partea unui profesor, despre un desen frumos – cu siguranță, ceva l-a făcut pe copilul tău să zâmbească cel puțin o dată pe ziua de azi. Ajută-l pe copil să își amintească aceste momente – e o modalitate eficientă de a-l învăța să devină recunoscător și un pic mai fericit.
Dacă lista noastră de întrebări ți s-a părut interesantă, lasă-ne un mesaj sau un comentariu și vom continua cu alte idei!