Gestionarea emoțiilor intense este dificilă pentru cei mici. Autocontrolul este o abilitate care se dezvoltă în timp, dar care îi va fi indispensabilă copilului tău. De fapt, se pare că inabilitatea de control a propriilor emoții predispune la un nivel redus de fericire și mulțumire pe termen lung. Pentru a sprijini capacitatea copilului de a gestiona situațiile dificile, strategiile de auto-control ar trebui implementate prin joc și activități interactive.
De ce este autocontrolul atât de important?
De-a lungul timpului s-au desfășurat mai multe studii care au examinat impactul autocontrolului asupra calității vieții. Abilitatea copiilor de a-și controla impulsurile pare să fie un element cheie pentru succesul pe termen lung, iar unul dintre cele mai ample studii în această direcție s-a extins pe durata a 50 ani (Michel, 1972). În studiul original, cercetătorii le puneau în față subiecților – copii de vârstă preșcolară – o bezea și le spuneau acestora că dacă rezistă 20 minute fără să o mănânce, vor primi un desert mai mare. Un procent de 67% dintre copii nu reușeau să reziste tentației, ceea ce indică un nivel redus de autocontrol. După această probă, evoluția copiilor a fost monitorizată pe o perioadă de 50 ani, pentru a stabili dacă există o corelație între abilitatea de autocontrol și parcursul în viață.
Copiii care au rezistat tentației de a mânca bezeaua au avut rezultate academice mai bune, au urmat forme înalte de pregătire superioară, au dat dovadă de valorizarea propriei persoane și de abilități superioare de gestionare a stresului (Mischel, 2014). Copiii cu abilități reduse de autocontrol tind să aibă o stare de sănătate mai precară pe termen lung și un comportament discutabil. Intervalul de vârstă 6 – 12 ani este considerat optim pentru a se interveni în cazul copiilor care nu au reușit să își dezvolte abilitățile de autocontrol. Iată câteva metode utile de a antrena abilitatea de autocontrol la copii.
Oferă o zonă de liniștire în care copilul se poate calma și concentra
Încurajează copilul să facă scurte pauze în timpul îndeplinirii sarcinilor mai dificile. Un loc special, la el în cameră sau în altă zonă liniștită din casă, este un mod simplu de a-l ajuta să se liniștească atunci când începe să se simtă copleșit. Ori de câte ori observi că juniorul începe să își piardă controlul, să se lasă copleșit de emoții sau să devină agitat, amintește-i să meargă la locșorul său secret. Oferă-i instrumente și strategii utile, care să îl ajute să se liniștească. Pune-i la îndemână un spațiu și instrumente pentru desen, de pildă, perne pe care să le strângă în brațe ca să se calmeze sau învață-l exerciții simple de respirație.
Citește și despre:
Un părinte modern ține pasul cu noile descoperiri ale științei
Nicio relație nu este perfectă!
Topul greșelilor pe care mamele spun că nu le vor face la al doilea copil
La ce sarcini casnice te ajută tăticul?
Exemple practice de educație pozitivă a copiilor
Fotografie de familie: viața de mămică la 30 ani
Ajută copilul să înțeleagă impactul deciziilor sale
Copiii care au probleme de autocontrol au tendința de a lua decizii de moment, prin urmare e de dorit să îi ajuți să se gândească și să înțeleagă modul în care hotărârile lor îi afectează pe ei înșiși și pe cei din jur. Copilul este antrenat să se gândească la cum se va simți după gestul său, când emoțiile vor fi trecut, la cum va fi perceput de cei din jur prin prisma a cum a ales să procedeze. Poți încerca să aplici această tehnică la final de zi, când purtați o discuție relaxată despre evenimentele petrecute și încercați să găsiți împreună alternative la reacțiile mai puțin inspirate pe care le-a avut, sau să îl lauzi pentru momentele în care a procedat corect. CITEȘTE ȘI: Inteligența emoțională la copii – Cum îi învățăm pe cei mici despre emoțiile negative și pozitive
Oferă-i copilului alternative rezonabile pentru a alege
Cu toții trebuie să îndeplinim sarcini pe care nu ni le dorim. Nici copiilor nu le va plăcea să facă tot ceea ce au de făcut. În loc de a le răspunde sec cu Da sau Nu, închizând orice șansă de discuție și negociere, încearcă să oferi alternative, astfel încât să simtă că dețin un pic de control. Un copil care simte că deține controlul se va simți mai liniștit în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple. Ia exemplul unui copil mofturos la mâncare, căruia nu îi place mai nimic din ceea ce gătești. În loc să îi dai un ultimatum în legătură cu mâncarea sau să cedezi în mod repetat cererilor sale, oferă-i opțiuni acceptabile pentru întreaga familie. Dacă pregătești pui cu legume, întreabă-l dacă preferă puiul pe grătar sau la cuptor, sau ce legume ar prefera. Tu gătești ceea ce ți-ai propus, copilul are ocazia de a se implica în decizie și primește iluzia controlului. Citește și despre: Este inteligența copilului dobândită sau înnăscută, ce spun ultimele studii? Mituri despre inteligență
Oferă șansa de a învăța despre autocontrol prin joc
Există mai multe jocuri simple care pot încorpora lecții legate de autocontrol. Jocul de-a semaforul sau sticluța cu otravă îl obligă pe copil să deprindă obiceiul de a se opri chiar și în momentele de mare agitație și îi ajută să se gândească și să își planifice următoarea decizie. Copiilor mai mari le poți oferi un jurnal în care să își noteze gândurile, în loc să le exteriorizeze într-o manieră distructivă. Aceștia trebuie încurajați să se exprime, în jurnal, oricând și oricum doresc, prin poezie, desene, pictură și așa mai departe.
Autocontrolul este o abilitate care se dezvoltă în timp și care poate fi antrenată. Evident, ea necesită răbdare din partea adultului – amintește-ți că și ție ți se întâmplă să reacționezi în mod impulsiv, deci nu pretinde perfecțiune din partea unui copil care a avut mult mai puțin timp să se antreneze în acest sens.
Citește și despre:
8 moduri prin care poți identifica potențialul copilului tău cât mai devreme
Copilul de 1-3 ani – Dezvoltarea
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.