Toate mamele sunt preocupate de educatia copiilor si considera ca o fac bine si totusi exista atatea soacre care se plang de gineri/nurori, atatea sotii dezamagite, atatia soti cu asteptari nerealiste…cum am putea noi, ca mame, face un pas spre schimbare? Ca mame de baieti, ce le transmitem astfel incat sa le foloseasca in viata si in relatiile interumane? Iata o lista cu sugestii de sfaturi:
Nu te feri sa-ti arati sentimentele! Nu “doar fetitele plang” si “baietii sunt de piatra”. Orice fiinta umana e libera sa-si exprime starile si sentimentele, doar asa va invata sa le gestioneze.
Pastreaza ordinea lucrurilor tale si nu iti fie teama sa folosesti aspiratorul, masina de spalat, mopul. Nu e “rusinos pentru baieti” iar curatenia casei si gatitul nu e doar “treaba pentru fete”.
Nu fi niciodata agresiv, batjocoritor cu cei mai slabi decat tine, nu iti hartui colegii sau colegele. Sa fii pacifist nu inseamna sa fii “pampalau” iar a-ti arata agresivitatea nu este echivalent cu “a fi barbat”, nu asa iti dovedesti masculinitatea.
Exista lucruri care nu iti vor putea fi luate niciodata deci trebuie sa le acumulezi si sa le pretuiesti: cunoasterea si educatia sunt achizitii pe care nu le vei pierde niciodata, spre deosebire de alte lucruri efemere precum acumularile de ordin material, gloria sau puterea.
Ingrijeste-te, preocupa-te de igiena ta si de aspectul fizic. Nu te baza pe zicala ca “barbatul trebuie sa fie putin mai frumos ca dracul”, sa te ingrijesti nu e o chestiune de frivolitate ci de respect pentru propria-ti persoana si de ce nu, pentru cei din jur.
CITEȘTE ȘI: Mama, tu ești TOTUL pentru mine!
Nu pica in capcana “rolurilor de gen” inca intens promovate in societatea noastra. Tot ce poti tu sa faci poate sa faca si o fata si tot ce poate sa faca o fata, poti si tu. Si o fata poate sa joace fotbal sau sa se catere in copaci la fel cum unui baiat ii poate placea sa croiasca rochii pentru papusi. Mai tarziu, si o femeie poate avea o cariera fulminanta la fel cum un barbat se poate ingriji de copii.
Sa fii puternic nu exclude tandretea si sensibilitatea, incearca sa le combini pe toate in doze optime.
Politetea nu se demodeaza niciodata. Nicidecum nu e semn de “slabiciune” sa fii politicos si respectuos cu cei din jur, “tupeul” nu va fi niciodata o alternative viabila pentru politete si bune maniere.
Practica un sport. Pe langa ca-ti va fi de real folos sanatatii si aspectului fizic, te va invata ce e fair-playul, rabdarea, munca sustinuta, sa stii sa pierzi, sa-ti respecti coechipierii sau rivalii, sa apreciezi efortul care te poate duce la rezultate.
Nu fi risipitor, mergand mereu pe principiul “traieste clipa”. Un ban pus de-o parte din timp te poate salva inclusiv din posibile situatii-limita, e bine sa traiesti prezentul dar ai intotdeauna in minte si viitorul, nu strica sa incerci sa ti-l asiguri pe cat poti.
“Partile intime”, deci organele sexuale, se numesc asa pentru ca nu trebuie fluturate in public, nici la propriu nici la figurat. Nu iti pomeni organul sexual la fiecare doua cuvinte si nu te scarpina la “partile private” in public, caci nu e semn de dezinvoltura ci de lipsa de educatie si consideratie pentru cei din jur. De asemenea cand mergi la toaleta ai grija la “tinta” sau mai bine ridica colacul wc-ului si nu uita apoi sa il lasi inapoi. Nimanui nu-i face placere sa stearga dupa altii!
Umorul te salveaza din multe situatii, nu te teme sa ti-l exersezi, daca ai simtul umorului si umor nu inseamna ca nu vei fi considerat “serios”. Nu trebuie sa fii mereu incrancenat si sa pari mereu preocupat pentru a parea un om de incredere, dimpotriva, relaxarea ajuta mai mult si la mentinerea unei vieti sanatoase si la relatiile cu ceilalti.
Fii generos, fii bun cu toti si cu toate. Atat cu ceilalti cat si cu animalele, cu mediul inconjurator, nu te zgarci nici la lucruri materiale nici la impartasirea cunostintelor pe care le ai, a informatiilor, nu fi nici egoist nici egocentrist, daca iti doresti o lume buna fa si tu tot ce tine de tine in vederea realizarii acestui deziderat.
Alegeti cu grija partenera de viata. Se stie, dragostea e oarba, dar nu uita ca va trebui sa traiesti o viata intreaga langa acea persoana si probabil sa cresteti impreuna copii. Daca atunci cand “fluturii” se mai domolesc nu raman conceptii de viata asemanatoare, pasiuni comune, pareri despre cresterea copilului care sa fie in acord, nu in opozitie ce viata de cuplu crezi ca veti avea, cum veti putea ocoli certurile si regretele?
Nu uita ca o mama ramane tot mama indiferent de varsta copilului, ramane cu aceleasi temeri si ingrijorari, ramane mereu preocupata de bunastarea ta, nu e “rusinos” sa-i dai mamei din cand in cand “raportul”, sa-i dai un telefon, sa impartasesti cu ea bucurii sau necazuri!
Citește și despre: Nu cred că îți poți imagina ce înseamnă, cu adevărat, sacrificiul până nu devii MAMĂ