Consumerismul iti da batai de cap? Copilul tau pare sa fie victima reclamelor tv si a produselor intens promovate pe diverse cai? Afla cum sa te feresti de jucariile inutile! De cum se apropie sarbatorile de iarna, toate posturile tv, si in special cele destinate copiilor, promoveaza o multime de jucarii. Reclamele sunt desigur atragatoare, iar discernamantul copiilor in materie de jucarii este discutabil. Merita sa investesti in jucariile intens promovate?
Adevarul este ca toti copiii isi doresc ceea ce vad la televizor. Reclamele prezinta jucariile intr-o lumina fascinanta pentru ei, si este normal ca ei sa si le doreasca pe toate. Marketingul agresiv care se desfasoara in preajma Craciunului are tocmai acest scop: sa ii faca pe copii sa isi doreasca jucarii care probabil nu s-ar bucura de mare succes altfel, si sa ii determine pe parinti sa le cumpere, pentru ca Mosul nu ii dezamageste pe cei mici!
Cum sa eviti alegerile gresite in materie de jucarii
Animalutele interactive sunt unele dintre jucariile cele mai intens promovate prin reclamele tv.
Este de asteptat de altfel, avand in vedere ca pretul lor este extrem de piperat pentru ceea ce stiu ele sa faca! Cei mai multi dintre copii tanjesc dupa un animal de companie, si cei mai multi dintre parinti sunt reticenti la ideea de a-si complica viata astfel, iar creatorii acestor jucarii exploateaza lucrul asta.
Catei, pisici si nu numai, care latra, miauna, rod oase, merg in lesa sau necesita consulturi medicale, sunt simpatici si pufosi, iata prezentarea in linii mari a acestor produse. Problema este ca un animal de companie de plus nu va inlocui niciodata un animal adevarat, asa ca asteptarile copilului sunt repede inselate, odata supriza consumata si ambalajul desfacut.
Aceste jucarii au de fapt un numar limitat de functii, versatilitate extrem de redusa si genereaza un nivel crescut de plictiseala dupa mai putin de jumatate de ora. Ele fac parte din categoria jucariilor care vor ajunge in cateva zile uitate intr-un colt de camera, deoarece functiile lor sunt putine si previzibile. Dar intr-adevar, nu putem contesta bucuria si entuziasmul de moment pe care factorul surpriza le declanseaza! Ne amintim cu totii din copilaria proprie, ce inseamna sa iti doresti mult o jucarie care pare fantastica si cat de bucurosi eram daca o primeam!
A doua categorie de jucarii la care trebuie sa fii atenta cand le cumperi sunt jucariile de constructii.
Exista marcile consacrate extrem de versatile, cu numeroase seturi si adaugiri, iar pretul nu tocmai prietenos ii face pe multi parinti sa ezite sa investeasca in ele. Este teama fireasca in fata oricaror jucarii cu seturi, ca odata deschis apetitul pentru ele, copilul va vrea din ce in ce mai multe. Totusi, pledam in favoarea acestei investitii, caci pericolul la care sunt expusi parintii in acest caz este altul. Exista pe piata si imitatii de Lego sau Playmobil. Problema e ca materialul din care sunt facute are calitate indoielnica, putandu-se chiar dovedi periculos pentru copii. Apoi, seturile nu sunt compatibile intre ele.
Daca achizitonezi un set Lego original, ai garantia ca piesele sunt compatibile cu piesele din oricare alt set Lego; jocurile care doar imita Lego sunt adesea incompatibile unul cu celalalt, in ciuda eventualei mentiuni de pe cutie, care ar putea sustine altceva.
In plus, parintii recunosc ca piesele sunt mai putin rezistente, ca exista dificultati la imbinare si asa mai departe.
Un alt produs din seria celor de construit, destinat de data aceasta celor mai mici dintre beneficiari, este masuta cu scaunel si cu tabla de baza pentru construit. Cuburile sunt mari, seamana cu cele pe care le-am folosit si noi in copilaria noastra si care se gasesc inca si in seturi separate prin diferite magazine.
Problema acestor produse este ca numarul de cuburi pe care setul il include este mai mult decat limitat, astfel incat copilul nu are cu adevarat sansa sa construiasca ceva cu ele. Iar dimensiunea pieselor din set este foarte usor diferita de cea a pieselor care se gasesc separat, astfel incat vei avea surpriza neplacuta de a vedea ca nu poti completa setul. Asadar, recomandam atentie sporita si la acest gen de detalii. CITEȘTE ȘI DESPRE: Jucării care descurajează comunicarea verbala la bebeluși
Ce te mai sfatuim:
- Sa alegi calitatea in favoarea cantitatii. O investitie pe termen lung te va face sa economisesti mai multi bani decat alegerea unor produse de calitate indoielnica.
- Sa privesti in perspectiva utilizarile pe care le va da copilul jucariei respective. Cel mai adesea jucariile simple si versatile sunt mai apreciate pe termen lung decat cele extrem de complexe dar care pot fi folosite intr-un singur fel.
- Nu in ultimul rand, sa te folosesti de exemple din experienta copilului sau a prietenilor copilului ca sa ii amintesti ca reclamele de la televizor nu sunt mereu sincere. Ele sunt facute special ca sa te determine sa cumperi! Cu siguranta si copilul tau are, sau a vazut la prieteni, jucarii scumpe si mult dorite, dar care dezamagesc de la prima utilizare.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Experiențe versus jucării. De ce are nevoie copilul pentru dezvoltarea inteligenței și a fi fericit
Voi aveti astfel de jucarii care au fost folosite doar o data? Care sunt jucariile pe care copilul tau le foloseste cel mai des?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.