Am ochi verzi, iar soțul meu are ochi albaștri. De când am aflam marea veste că vom deveni părinți, ne întrebăm oare ce culoare vor avea ochii copilului nostru? Fie ca aveți ochii de aceeași culoare, fie că aveți ochii de culori diferite, vă puteți face o idee generală despre ce culoare de ochi va avea bebelușul folosind acest calculator, pus la dispoziție de Clubul bebelușilor. Calculatorul este un instrument al cărui calcul se bazează pe culoarea ochilor părinților și a bunicilor. El îți poate spune care va fi cea mai probabilă culoare a ochilor bebelușului, însă rezultatul nu este sigur 100%.
Ce culoare vor avea ochii copilului tau?
Calculatorul pentru aflarea culorii ochilor bebelușului este foarte simplu de folosit. Tot ce ai de făcut este să alegi culoarea ochilor tăi, a tatălui copilului și pe cea a bunicilor materni și paterni ➤➤➤
Oare bebelușul va moșteni culoarea ochilor tatălui sau culoarea ochilor mei? Sunt șanse ca bebelușul să aibă ochi albaștri, deși ambii părinți au ochii căprui? Da, se poate!
Șansele sunt mai mici sau mai mari pentru o anumită culoare a ochilor în funcție de ochii părinților dar și ai bunicilor sau chiar ai altor rude, mai îndepărtate. Faptul că părinții provin din rase diferite poate influenta, de asemenea, culoarea ochilor bebelușului.
10% din populație înregistrează modificări ale culorii ochilor și la vârsta adultă, mai corect spus de nuanțe ale culorii, asta ca sa nu ne așteptăm ca ochii căprui să devină albaștri. În general, copiii cu tenul mai închis vor avea și ochii de o culoare mai închisă, acest lucru fiind influențat de pigmentul melamină care, de altfel, dă și culoarea tenului.
Explicația genetică a culorii ochilor
Culoarea ochilor este dată de iris. Irisul este alcătuit din mușchi, vase de sânge și pigment. Pigmentul conținut în iris se numește melanină. Melanina este, de asemenea, pigmentul pe care corpul îl produce și pentru a da culoare pielii și părului. Cantitatea, mai mare sau mai mică, a pigmentului de melanină din iris ne dă culoarea. Cu cât este mai mult pigment de melanină în irisul, cu atât este mai întunecat ochiul. Când e mai puțin, irisul tău va avea o culoare deschisă. Deci, nu este vorba de o culoare diferită de pigment, ci doar cantitatea face diferența, ea este cea care ne oferă o anumită culoare oculară.
Când se stabilizează culoarea ochilor la bebeluși
Când vine vorba despre ochii de bebeluș, mai ales ai celor nou-născuți, procesul de pigmentare al irisului nu este încă complet. Bebelușii cu pielea întunecată se nasc, de obicei, cu ochi închiși la culoare, care își păstrează culoarea. Culoarea irisului la bebelușii cu pielea mai albă este, de obicei albastră, apoi se schimbă lent.
Producția de melanină se modifică în primul an de viață, rezultând o culoare mai închisă a irisului. Se crede că, la fel cum pielea începe să se întunece atunci când este expusă la soare, la fel și irisul.
Dacă bebelușul are doar o cantitate mică de melanină, el va avea ochi albastru deschis. Apariția unei mici cantități de melanină, poate schimba culoarea în gri, verde sau căprui deschis. Cu cât apare și mai multă melanină, culoarea ochilor lui poate ajunge până la maro închis.
Deși lumina are un impact asupra culorii ochilor, culoarea finală este controlată de genele pe care le moștenim de la părinții noștri. Culoarea definită a ochilor unui copil se finalizează în jurul vârstei de 9 luni, deși unii copii mai suferă schimbări și până la 2 sau 3 ani. Aproximativ 10% dintre persoane continuă să aibă modificări ale culorii ochilor, pe măsură ce devin aldulți devin adulți.
Șansele de a avea un copil cu ochi verzi, albaștri sau căprui
În unele familii, moștenirea culorii ochilor urmează modele foarte previzibile, în timp ce în alte familii, nu pare să aibă sens sau să urmeze reguli. În genetică, aceasta se numește „poligenă“. Asta înseamnă că pot exista mai multe gene complicate implicate care interacționează pentru a crea culoarea ochilor.
Nu vă alarmați! În termeni simpli asta înseamnă că dacă ochii partenerului tău sunt căprui, dar unul dintre voi are un părinte cu ochi albaștri, există încă o mică șansă ca ochii copilului tău să fie albaștri. Dacă tu ai ochi albaștri, iar partenerul căprui, atunci bebelușul are o șansă de 50% pentru oricare dintre aceste două culori. Dacă și tu și partenerul tău aveți ochi albaștri, atunci e foarte posibil ca ochii copilului vostru să fie albaștri.
_________________
Articole pe aceeasi tema:
Cum se dezvolta vederea bebelusului
Probleme de vedere la bebelusi – Cum ai grija de ochii lui bebe?