Testul de sarcina dupa cat timp se face? Îți oferim informații despre momentul potrivit pentru a face testul și pentru a afla dacă ești gravidă sau nu.
Cum să înțelegem mai bine testul de sarcină? Cât de repede poți afla dacă ești însărcinată?
Pentru multe femei care se hotărăsc ori încearcă să conceapă un copil, așteptarea verdictului că sunt gravide poate fi atât entuziasmantă, cât și stresantă. Deseori apare întrebarea: Oare cât de repede după sex pot stabili cu exactitate dacă am rămas sau nu? În acest material, vom aprofunda aspectele de natură clinică ale testării de sarcină, pentru a oferi femeilor dornice să pornească în fabuloasa călătorie spre maternitate, o mai clară și mai bună înțelegere.
Testul de sarcina dupa cat timp se face – Înțelegerea ciclului menstrual
Înainte de a analiza calendarul testului de sarcină, este absolut firesc să cunoașteți elementele de bază ale ciclului menstrual. Ciclul menstrual durează de obicei în jur de 28 de zile, chiar dacă variațiile sunt frecvente întâlnite. În primele două săptămâni, mucoasa uterului se îngroașă, pregătindu-se pentru o nouă sarcină. În situația în care sarcina nu apare, mucoasa (denumită și endometru) se elimină prin menstruație.
Ovulația, proces care presupune eliberarea unui ovul din ovar, are loc de obicei la jumătatea ciclului, mai exact cu aproximativ 14 zile înainte de a începe următoarea menstruație. Concepția are loc, cel mai probabil, în timpul acestui interval, considerat fertil.
*Oricum, prima zi a menstruației va fi considerată prima zi a sarcinii. Datarea sarcinii ar fi mult mai logică în ziua ovulației sau cea a concepției, însă nici una, nici alta, nu se știu cu exactitate. Este mult mai probabil să fie reținută data când a venit ciclul, ultima oară.
Implantarea și schimbările hormonale
După fecundare, ovulul fertilizat coboară în trompele uterine și se instalează, se depune, se prinde, în mucoasa uterină, fapt cunoscut sub numele de implantare. Odată ce implantarea are loc, embrionul aflat în curs de dezvoltare începe să elibereze gonadotropina corionică umană (hCG), acel hormon ce poate fi detectat în sânge și urină și care servește drept marker de sarcină. Acum, nu vă gândiți că un test de urină efectuat imediat după actul sexual (cu cel de sânge, ar fi mai complicat), ar indica prezența unei sarcini. Este nevoie de timp pentru ca nivelul hormonului hCG să crească, astfel încât să poată ajunge la un nivel detectabil. Altfel, ar fi imposibil de aflat.
Momentul în care se recomandă testarea de sarcină
Așadar, testul de sarcina dupa cat timp se face? În timp ce unele femei vor cu nerăbdare să-și facă un test de sarcină, imediat după ce actul sexual a avut loc în perioada fertilă (sau cu disperare, deoarece așa cum scriam mai sus, așteptarea veștii poate fi una entuziasmantă, ori una stresantă), trebuie să se înțeleagă că durează ceva timp până când o sarcină poate fi depistată. Așadar, în aceste cazuri se recomandă a se aștepta, cu răbdare, următoarea menstruație. Dacă nu mai apare la data la care ar fi trebuit, dacă întârzie… gândurile au toate motivele să se îndrepte spre o sarcină. Pentru că abia de atunci testele de sarcină sunt în măsură să genereze rezultate cât mai precise. Intervalul echivalează de obicei cu aproximativ două săptămâni după ovulație și fertilizare.
Să nu uităm că progresele tehnologiei medicale au contribuit și la apariția acelor teste de sarcină cu detectare timpurie, despre care se spune că depistează sarcina, chiar înainte de o menstruație ratată. Aceste teste sunt concepute pentru a sesiza valori scăzute de hormon hCG în urină, permițând recunoașterea precoce a sarcinii. Evident că acuratețea acestora poate varia, așadar dacă sunt efectuate prea devreme, pot ieși eronat negative.
Citește și despre:
Sarcina și nașterea la 30 – 35 ani: ce spun specialiștii despre această tendință
Teste rapide moderne pentru calcularea riscurilor legate de sarcină
Trombofilia. Gravida cu tulburări de coagulare a sângelui
Anatomia Sindromului Down. Ce trebuie să știi despre Trisomia 21 la viitorul bebeluș
Analizele de sânge și investigațiile recomandate înainte de sarcină
În caz de cervix incompetent medicul îți poate recomanda cerclajul
3 factori care afectează testele de sarcină
1. Regularitatea menstruației: Femeile cu ciclu neregulat pot ovula mai târziu decât se așteptau, aspect ce duce la o întârziere, în ceea ce privește timing-ul testării de sarcină.
2. Momentul concepției: Dacă actul sexual are loc în apropierea ovulației, sarcina poate fi detectabilă mai devreme decât în cazul în care dacă actul sexual a avut loc la o dată mai îndepărtată de ovulație.
3. Sensibilitatea testului de sarcină: iată încă un element ce poate influența detectarea unor niveluri scăzute de hCG, în urină.
Cum afli sigur dacă ești însărcinată – Metode de testare clinică
Pe lângă testele de sarcină făcute acasă, există și metode clinice de identificare a sarcinii, inclusiv prin recoltarea probelor de sânge sau examinarea la ecograf. Testele de sânge, cum ar fi hCG-ul, pot descoperi sarcina într-un stadiu și mai incipient decât testele din urină, oferind o măsurătoare cantitativă a nivelului hormonal hCG. Ecografiile pot confirma prezența unui săculeț gestațional în uter, abia la cinci-șase săptămâni de sarcină.
Chiar dacă pe piață se găsesc acele teste de identificare precoce a sarcinii, mai exact până să apară (sau nu) următoarea menstruație, tot metoda clasică este recomandată. Se așteaptă depașirea unei menstruații ratate și abia după acea dată, se face testul de sarcină. Măcar atunci se obțin rezultate precise (acuratete de 97-99%). Rezultatul pozitiv (II), apărut în numai câteva minute, arată faptul că sunteți însărcinată. Chiar dacă procedurile sunt similare (negativ prin afișarea unei liniuțe ori, în caz că sunteți gravidă, a două liniuțe) , să citiți oricum instrucțiunile de utilizare recomandate de producător.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Sunt însărcinată! 7 sfaturi utile
1. când sarcina este descoperită, puteți începe să luați acid folic. Știați că administrarea a 400 micrograme de acid folic, cu minimum 3 luni înaintea concepției, reduce riscul de malformații severe ale măduvii spinării?
2. evitați expunerea la factorii de poluare chimică, industrială. Aceasta poate avea efecte dăunătoare asupra rezultatelor sarcinii și dezvoltării fătului.
3. renunțați la fumat deoarece este asociat cu numeroase riscuri, inclusiv greutate mică la naștere, naștere prematură și complicații în timpul nașterii.
4. reduceți sau stopați consumul de alcool deoarece sunt destule dovezi care susțin faptul că un consum exagerat poate afecta dezvoltarea fătului.
5. renunțați la diete, restricțiile alimentare ar putea priva fătul de substanțele nutritive necesare. Studiile efectuate în ultima vreme au demonstrat că numărul de kilograme luate în timpul sarcinii poate fi controlat fără a vă periclita sănătatea.
6. căutați să fiți active, este benefic atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș în timpul sarcinii, atâta timp cât exercițiile fizice sunt făcute cu moderație și cu aprobarea medicului.
7. acordați atenție odihnei pentru că sarcina poate fi solicitantă din punct de vedere fizic și emoțional.
Țineți cont de schimbările fabuloase care au loc la transformarea ovulului fecundat, într-un copil! Lejer putem numi Mi-nu-ne acest parcurs. Când femeia realizează că e gravidă, cam la 5 săptămâni de la ultimul ciclu, embrionul are o greutate de doar 10 grame și 5 cm lungime.
Nu uitați, răbdarea este cheia, iar bucuria unui test de sarcină pozitiv merită așteptarea!
Citește și despre:
Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
Primul trimestru de sarcină
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)