- Testul de sarcină făcut acasă depistează sarcina după 6-12 zile de la fecundare
- Ce știm despre flora vaginală în perioada sarcinii?
- Lactobacillus sunt buni, nu-i așa?
- Testul ajută la prezicerea nașterilor premature?
- Cerclajul – un risc suplimentar pentru nașterea prematură
Relativ recent, comunitatea științifică a descoperit și demonstrat cât de importante sunt microorganismele cu care coabităm. Știm deja că flora intestinală ne influențează imunitatea și poate fi implicată în declanșarea unor patologii precum diabetul, dar te-ai fi gândit ca flora vaginală permite monitorizarea riscurilor asociate unei sarcini?
Rezultat disponibil în 3 minute
Nu doar că bacteriile din vagin pot prezice diverse riscuri legate de sarcină, dar medicii pot obține informațiile necesare în doar câteva minute după recoltarea probei, economisindu-se astfel timp și muncă. Testul permite realizarea unui profil metabolic și identificarea markerilor inflamatori, ceea ce îți spune dacă ai de-a face cu o infecție locală… sau nu.
De ce sunt atât de importante bacteriile din vagin?
În timpul sarcinii, când și imunitatea este scăzută, o infecție locală se poate răspândi către cervix, ceea ce crește riscul de naștere prematură sau avort. Iar nașterile premature sunt principala cauză de mortalitate perinatală din lume, așadar este esențială prevenirea lor.
Testul va putea fi folosit în cabinetele medicilor obstetricieni
David MacIntyre este unul dintre cercetătorii specializați în medicină reproductivă în cadrul Colegiului Imperial din Londra, iar el susține că Acesta este primul dispozitiv de testare rapidă de acest tip, care ar putea fi folosit imediat în condițiile oferite de orice cabinet al medicului specialist. De ce e atât de important acest lucru? Dr. Davic MacIntyre explica: Informația obținută astfel poate fi folosită de medici și pacienți pentru monitorizarea riscului de naștere prematură, dar și pentru a optimiza variantele de tratament, ceea ce ar conduce la o utilizare mai selectivă a antibioticelor.
Ce știm despre flora vaginală în perioada sarcinii?
Cercetătorii abia descifrează elemente legate de sănătatea genitală a femeii însărcinate și care e semnificația unei anumite compoziții a florei vaginale. S-a demonstrat, până acum, că ea diferă de flora vaginală a femeii sănătoase și care nu e gravidă, că e mai puțin variată și că predomină speciile genului Lactobacillus.
Dar s-au observat și alte amănunte, de pildă că în primele faze ale sarcinii, la nivelul florei vaginale există o stabilitate care dispare odată cu creșterea vârstei sarcinii. Ce înseamnă, din punct de vedere practic, aceste lucruri, rămâne încă să fie studiat. Cercetările de până acum sugerează că, spre deosebire de situația florei intestinale, care trebuie să fie cât mai variată, e preferabil ca din flora vaginală să lipsească diversitatea.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Lactobacillus sunt buni, nu-i așa?
Lactobacillus este o clasă de bacterii care a fost considerată, mult timp, un indicator al sănătății vaginale. O specie în particular, Lactobacillus crispatus, se pare ca devine dominantă în perioada sarcinii, ceea ce previne un răspuns imunitar care ar putea interfera cu sarcina.
În cazul în care, printre bacteriile locale, se înmulțesc alte specii, echilibrul local este deranjat, ceea ce crește riscul de avort, naștere prematură și chiar infecție cu HPV. Astfel, dacă medicul observă o scădere a frecvenței lui L. crispatus, el știe deja că are de-a face cu o sarcină cu un risc crescut de complicații.
Testul ajută la prezicerea nașterilor premature?
Din păcate, nașterea prematură este determinată de atât de multe cauze, încât este dificil de prezis pe baza unui singur parametru. Testul s-a dovedit eficient în detectarea compoziției bacteriene și a statutului imunitar al gravidelor cărora le-a fost aplicat, dar nu a avut succes în prezicerea sarcinilor care urmau să se încheie cu o naștere prematură. Scopul său va fi de a identifica sarcinile cu risc, astfel încât medicul specialist să le poată supraveghea îndeaproape și să identifice cât mai curând eventualele probleme.
Cerclajul – un risc suplimentar pentru nașterea prematură
Una dintre ipotezele pe care oamenii de știință le iau în calcul are legătură cu o manoperă medicală destul de răspândită în cazul gravidelor cu risc de naștere prematură: cerclajul.
Cerclajul reprezintă suturarea cervixului, prevenindu-se astfel deschiderea lui mai devreme decât ar trebui. Dar noul test demonstrează că, din contră, femeile care trec prin această procedură au un risc mult mai mare de inflamație și infecție locală, asociate nașterii premature.
Cu alte cuvinte, unele dintre măsurile clasice de prevenire a nașterilor premature s-ar putea să le favorizeze. S-a încercat utilizarea unui alt tip de fir chirurgical pentru suturarea cervixului și s-a demonstrat că acesta se asociază unui grad mult mai mic de inflamație, ceea ce îl face mult mai sigur.
Alte aplicații practice ale testelor rapide în sarcină
Utilizarea testului nu este limitată la perioada sarcinii. Sănătatea femeii este un subiect care îi preocupă pe medici în mod constant, mai ales că un dezechilibru local și predominanța inflamației locale predispune la boli cu transmitere sexuală, infecții și chiar cancer.
Prin urmare, odată lansat pe piață, testul poate deveni un instrument practic și ieftin de evaluare a sănătății vaginale, ceea ce favorizează instaurarea mai rapidă a unui tratament adecvat, care poate preveni eventuale complicații.
De asemenea, disponibilitatea femeilor de a-și monitoriza starea de sănătate ar fi mult îmbunătățită, dat fiind că o singura vizită la medic le-ar permite să plece cu un tratament – dacă acesta este necesar – în loc să fie nevoite să revină după rezultatele de laborator.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE