Il cautam, il acceptam si speram sa fie alaturi de noi la nasterea, fie ea pe cale naturala sau cezariana.
Desi din punct de vedere a-l procesului nasterii naturale, medicul obstetrician nu are o contributie majora (doar la expulzie), siguranta oferita de el ca e prezent la nastere, este foarte importanta pentru oice gravida. Din pacate, de multe ori lipsa de informare a gravidei distorsioneaza aceasta relatie pe parcurs, lipsa unui plan si a unei baze reale de selectie, transforma aceasta poveste intr-o experienta neplacuta.
Cum cautam medicul obstetrician pentru nastere acum si cum ar trebui sa-l cautam de fapt?
Cu o sarcina mica gravida si cateva surse de informare, ajunge in fata unui medic ginecolog. Cu foarte putina informatie (nu stie ce ar trebui sa-l intrebe despre nastere si spital/maternitate), alege ca va naste cu el, selectia fiind in general pe niste criterii de genul: e politicos, mi-a raspuns la cateva intrebari si mi-a oferit siguranta ca totul va fi bine.
Modalitatea aceasta este lipsita de o baza solida, si in felul acesta peste cateva saptamani incep intrebarile legate de nastere, iar medicul raspunde ca mai e timp de discutie. Gresit!
Incet, incet gravida incepe sa se informze si apar idei care nu se mai potrivesc cu cele ale medicului, in felul acesta relatia dintre cei doi incepe sa se distorsioneze.
Traiectoria normala in alegerea medicului care asista nasterea ar trebui sa cuprinda urmatoarele etape:
Inainte de a discuta cu cativa medici, recomandam a citi cateva lucruri legate de travaliu/nastere (pentru a intelege cat de cat procesul)
Se face o schita/plan de cateva idei legat de cum ar vrea sa fie nasterea: travaliu acasa, participarea sotului la nastere, alaptare la scurt timp dupa nastere, bebelusul va sta in aceeasi camera.
Se face o selectie de medici (cel putin doi), iar cu fiecare in parte viitoarea mama sa aiba o discutie despre planul/ schita ei de nastere.
Pe langa planul de idei ar trebui sa existe si o serie de alte elemente: respect fata de gravida, experienta profesionala, rabdare. Care dintre acei medici se apropie cel mai mult de ideile din plan acela va fi ales.
Alegerea medicului atrage dupa sine alegerea maternitatii, in aceste conditi gravida trebuie sa ceara informatii legate de protocolul din maternitatea/spitalul unde profeseaza medicul respectiv.
Increderea in medic este un element esential, drept urmare acordati atentie sporit acestui aspect. Readuceti periodic in dicutie planul de nastere pentru a puncta toate detaliile acestuia. Daca vreo informatie/verdict din punct de vedere medical va ridica semne de intrebare, verificati-o la un alt medic.
Urmand pasii de mai sus aveti toate sansele spre a crea o relatie solida, plina de incredere, elemente necesare pentru ca nasterea sa devina o experienta frumoasa.
Informatii oferite de Andrea Olivia Pop din partea Centrul 9 Luni