Copilul tau creste din ce in ce mai mare, mai independent si mai plin de incredere in sine. Imaginatia sa nu intampina obstacole, jocul de rol este la mare cinste, jucariile inteligente ii ocupa din ce in ce mai mult timp iar capacitatea lor de a-si exprima emotiile atinge cote maxime. Iata cele mai importante repere in dezvoltare la varsta de 4 ani.
Desi dupa cum am mai spus, toti copiii sunt diferiti si se dezvolta in ritmul propriu, exista cateva repere de care este bine sa tii seama privind achizitiile copilului la diferite varste. Articolul urmator iti prezinta in mare aceste repere. Orice indoieli sau ingrijorari ai avea privind dezvoltarea copilului tau, consulta-te cu medicul pediatru sau cu medicul specialist!
DEZVOLTARE MOTORIE a copilului de 4 ani
Copilul isi cunoaste si stapaneste din ce in ce mai bine corpul. Este varsta la care copilul poate incepe sa practice serios un sport deoarece abilitatile sale motorii sunt bine dezvoltate. Copiii in varsta de 4 ani pot in general:
- Sa stea intr-un picior minim 10 secunde
- Sa faca salturi/sarituri cu ambele picioare
- Sa se catere cu indemanare
- Sa deseneze o varietate de forme geometrice
- Sa deseneze persoane facandu-le si corpul
- Sa scrie cateva litere
- Sa se imbrace si sa se dezbrace singuri
- Sa foloseasca lingura, lingurita, furculita si eventual cutitul in unele cazuri
- Sa mearga singuri la toaleta.
DEZVOLTARE PSIHICA SI COGNITIVA a copilului de 4 ani
Desi progresele in acest domeniu sunt fascinante, copilul de 4 ani ramane inca un „aluat” modelabil. Niciun parinte nu ar trebui sa uite asta. Independenta fizica (faptul ca se imbraca singur, foloseste singur toaleta, mananca singur) nu trebuie sa te faca sa crezi ca este mai mare decat este de fapt. Concret, la varsta de 4 ani copilul ar trebui sa:
- Numere minim 10 obiecte
- Cunoasca minim 4 culori
- Inteleaga mai bine conceptul de timp
- Cunoasca lucruri concrete legate de obiecte folosite zilnic in casa: bani, mancare, utilitati
DEZVOLTARE AFECTIVA SI SOCIALA a copilului de 4 ani
La aceasta varsta este foarte important ca cel mic sa se simta valorizat, sustinut si iubit neconditionat. Este varsta la care copilul:
- Isi doreste sa fie pe placul prietenilor sai
- Isi doreste sa fie la fel ca prietenii sai
- Incepe sa inteleaga ca regulile pot fi stabilite de comun acord si accepta motivele pentru care ele trebuie respectate
- Iubeste sa cante, sa danseze, sa isi asume roluri
- Devine constient de sexualitate
- Este capabil sa distinga intre realitate si fantezie
- Isi schimba brusc starea de spirit, de la incapatanat si pretentios la saritor si dornic sa fie de ajutor.
DEZVOLTAREA LIMBAJULUI la copilului de 4 ani
La 4 ani copilul poate purta adevarate conversatii impreuna cu adultii. Vocabularul unui copil de 4 ani este suficient de extins incat sa iti fie dificil sa estimezi cate cuvinte cunoaste. Este momentul in care copilul devine capabil sa inteleaga semnificatia unor notiuni abstracte. In general, punctual, la varsta de 4 ani, copiii:
- Isi amintesc si reproduc fragmente mari din povesti sau povesti intregi
- Se exprima in propozitii cu mai mult de 5 cuvinte
- Folosesc timpul viitor
- Inventeaza si povestesc propriile povesti
- Isi cunosc bine numele intreg si adresa.
PROVOCARI la varsta de 4 ani
Avand in vedere ca la varsta de 4 ani imaginatia copilului este in floare, parintii se pot confrunta cu o situatie relativ noua: terorile nocturne. Ele sunt considerate a fi ceva mai complexe decat simplele cosmaruri de adult si este bine sa fii pregatit sa te confrunti cu ele. Monstrii din dulap pot deveni reali in perioada asta. Nu rade niciodata de temerile copilului. Fii intelegator si ofera-ti sprijinul in cautarea unor solutii eficiente pentru a inlatura fricile aparent nejustificate.
Varsta de 4 ani este una la care copilul are nevoie sa fie ocupat tot timpul. De aceea este esential sa ii trasezi sarcini. De asemenea, la 4 ani copiii sunt in plin proces de cladire a increderii in sine, de aceea are nevoie sa se simta mandru de sine si apreciat de cei dragi. Dandu-i de facut lucruri pe masura indemanarii si a puterii sale, laudandu-l, ajutandu-l sa isi imbunatateasca performanta, apreciindu-i in primul rand efortul depus si apoi rezultatul obtinut, il vei incuraja sa se straduiasca si sa fie mandru de sine.
Citește și despre:
Cele 10 lectii de baza ale unui copil fericit
Cum invata copilul politetea?
Chiar este bataia rupta din RAI?
Disciplinarea pozitiva
Cum sa raspundem copiilor la intrebari delicate ?
Cat de mult trebuie sa laudam copiii?
Educatia sexuala a copiilor
Dezvoltarea celor 8 tipuri de inteligenta la copii