Atașamentul sigur (securizant): fundamentul unei relații sănătoase cu copilul tău
Atașamentul sigur și impactul său asupra copilului. Descoperă cum poți contribui la dezvoltarea unei legături sănătoase cu copilul tău! Unii copii par să fie mai bine pregătiți pentru viață decât alții: trăiesc emoții intense și totuși reușesc să și le controleze, sunt atenți și isteți și pare să le fie ușor să învețe ceva nou. Ce au ei în comun? Dorința și curiozitatea de a explora lumea, fără teamă, deoarece au o bază solidă și sigură de atașament care îi susține. Iată cum funcționează, practic, atașamentul sigur (securizant) și de ce nu e prea târziu să construiești și tu o astfel de relație cu copilul tău!
Bebelușii și copiii exprimă nevoi
Încă de la naștere, bebelușul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru a-și semnaliza nevoile către persoana care îi îngrijește, fie că este vorba despre foame, un scutec murdar sau nevoia de apropiere fizică. Copiii mai mari pot cere să le fie satisfăcută nevoia de joacă sau de a-și face cunoscută durerea pentru o rană minoră.
Atunci când adultul răspunde prompt și eficient acestor nevoi, copilul are șanse mai mari de a dezvolta o relație de atașament sigur (securizant). Dacă dimpotrivă, adultul nu dă dovadă de consecvență sau de eficiență, copilul va dezvolta o relație de atașament nesigur. Foarte important este să înțelegi că tipul de atașament pe care îl dezvoltă copilul nu se formează în urma unei singure experiențe. Este vorba, mai degrabă, despre consolidarea unei întregi serii de interacțiuni și răspunsuri din primul an de viață al copilului și de mai târziu.
Beneficiile atașamentului securizant
Atunci când copiii dezvoltă o relație de atașament sigur (securizant), acesta pare să susțină dezvoltarea fizică, procesele de învățare, relațiile și abilitățile sociale și chiar răspunsul creierului la stres. Dacă un copil nu formează o relație de atașament securizant în primul său an de viață, nu înseamnă că nu o va mai face niciodată. Există nenumărate moduri de a interveni pentru a îmbunătăți relația de atașament a copilului pe toată durata copilăriei și forme de terapie potrivite pentru adulți.
Ce reprezintă o bază sigură de atașament?
Părinții sau adulții la care copilul poate apela în momentele dificile pentru a primi alinare și protecție constituie baza sigură de atașament. Copiii se simt în siguranță și au dorința de a explora lumea atunci când au această bază sigură, care îi susține.
Copiii au nevoie de această plasă de siguranță și în momentele de tristețe, dar și în cele de bucurie. La locul de joacă, orice copil privește uneori peste umăr să se asigure de prezența adultului. Chiar și atunci când preșcolarul e prins de joaca sa, e posibil să vină către persoana de siguranță să îi arate o jucărie sau să îi spună ceva.
Care este punctul de pornire al atașamentului securizant?
Oamenii de știință au desfășurat o serie de studii pentru a descoperi cum arată, în viața reală, o bază sigură de atașament. Pentru acest experiment, copiii alergau de-a lungul unui teren de sport, în timp ce o parte dintre părinți îi aclamau, iar cealaltă parte erau distrași de telefon. Copiii au înregistrat un timp cu 2 secunde mai rapid și au avut un risc cu 17% mai mic de a se împiedica și de a cădea atunci erau urmăriți de către părinți. În momentele dificile, copiii caută să revină către baza lor de atașament pentru alinare. Un părinte care oferă această alinare nu este doar un furnizor de mângâiere, ci va discuta cu copilul și îl va ajuta să își înțeleagă emoțiile și să identifice soluții pentru problema sa.
Atașamentul sigur – Cum îi oferi copilului o ancoră?
Atunci când baza de atașament este una solidă, cel mai adesea copiii dezvoltă o relație de atașament securizant cu persoana care îi îngrijește. Acești copii au abilități mai bune de rezolvare a problemelor, au o inteligență afectivă superioară și sunt mai pregătiți pentru școală din punct de vedere al funcțiilor executive (abilități cognitive care le permit să își controleze gândurile și acțiunile). De asemenea, acești copii tind să aibă relații de prietenie de o mai bună calitate.
Un copil care are o astfel de ancoră într-o lume mare și înfricoșătoare se dezvoltă mai bine și este mai fericit. Dar nu uita: e dureros pentru părinți să își vadă copilul suferind, dar este cu atât mai stresant pentru copil să își vadă părintele reacționând cu o intensitate disproporționată față de necazul său.
A fi părinte poate fi copleșitor
Uneori, meseria de părinte pare să îți consume toate resursele disponibile. Semnalele transmise de către copiii mici pot fi dificil de interpretat și pot acționa ca niște mici factori declanșatori ai unor emoții negative pentru adulți. Propriile experiențe, de pe vremea când noi înșine eram copii, ne pot influența, adesea în mod negativ. Toate acestea ne pot declanșa emoții negative care ne limitează abilitatea de a fi disponibili pentru copiii noștri, fie fizic, fie afectiv.
Părinții care au copii de vârstă mică se pot gândi la toate aceste informații și pot decide dacă se angajează în comportamente pozitive. E posibil ca, pe viitor, să fie mai conștienți de provocările personale prin care trec și de faptul că nu sunt mereu capabili să răspundă adecvat nevoilor copiilor lor. Nu există părinți perfecți și este normal să treci și prin astfel de experiențe, iar ajutorul de specialitate îți poate sta mereu la dispoziție atunci când simți că ai ajuns într-un impas.
Citește și despre:
Părinți autoritari versus părinți permisivi
Ce înseamnă să fii un părinte bun și prezent în viața copilului tău
10 adevăruri psihologice ce confirmă unicitatea relației mamă-copil
8 moduri de a construi încrederea în sine a copilului tău
Tulburarile de procesare senzoriala la copii
Coloratul si creativitatea
8 expresii aparent inofensive pe care să NU i le mai spui copilului!
Surse:
- https://www.developmentalscience.com/blog/2017/3/31/what-is-a-secure-attachmentand-why-doesnt-attachment-parenting-get-you-there
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK356196/#:~:text=1.1.-,Secure%20attachment,when%20they%20are%20not%20distressed.
- https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/what-is-secure-attachment-and-bonding.htm