
Calculatorul de ovulație este un instrument care te ajută să afli perioada fertilă și să sporești șansele de a rămâne însărcinată. Pentru a folosi acest instrument oferit de Clubul bebelușilor, trebuie doar să-ți amintești ultima dată a ciclului menstrual. Dacă nu-ți amintești cu exactitate când anume a fost acesta, o idee bună ar fi să începi să monitorizezi ciclul menstrual, bifând într-un calendar prima zi a acestuia.
Ciclul menstrual normal este de 28 de zile, dar fiecare femeie este diferită. Vârful perioadei fertile este reprezentat de ziua a 14-a. Două zile înainte și două zile după această zi sunt considerate zile în care ar putea avea loc concepția. Aceasta este perioada fertilă.
Folosește calculatorul de ovulatie de mai jos pentru a vedea care sunt zilele cele mai susceptibile de a fi fertile.
Dacă încerci să rămâi însărcinată, Clubul bebelușilor îți recomandă să întreții relații sexuale în fiecare zi din această perioadă. Dacă încerci să previi sarcinile, evită sexul în această perioadă și cu 3-5 zile înainte sau, cel puțin, asigură-te că folosești alte metode de contracepție.
Pentru o perioada normala a ciclului menstrual de 28 de zile varful perioadei fertile este reprezentat de ziua a 14-a. Doua zile inainte si doua zile dupa aceasta data sunt considerate de asemenea zile in care ar putea avea loc conceptia.
Acest calculator de ovulație oferă o estimare a perioadei tale fertile și nu reprezintă o garanție a sarcinii. Calculul poate fi folosit doar orientativ, pentru că acuratețea răspunsului depinde de numeroși factori independenți, cum ar fi nivelul de hormoni sau viabilitatea ovulelor. Discută cu medicul ginecolog pentru a planifica sarcina și pentru a găsi modalitățile de a rămâne însărcinată.
Acest instrument are la bază un calcul matematic standard conform căruia la un ciclul menstrual regulat, de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a. Perioadele fertile sunt diferite pentru fiecare femeie și pot varia chiar de la o lună la alta în cazul aceleași femei.
Același calculator poate fi folosit pentru a afla sexul copilului, prin metoda Shettles. Principiul pe care se bazează această metodă ține cont de cele două tipuri de spermatizoizi – cei cu cromozomi X (care dau genul feminin și sunt mai lenți), și cei cu cromozomi Y (care dau genul masculin și sunt mai rapizi, dar mai sensibili la pH-ul acid). Astfel, pentru a spori șansele ca bebelușul să fie fetiță, fecundarea ar trebui să aibă loc cu 2 până la 4 zile înainte de ovulație, iar ca să fie băiat, fecundarea ar trebui să aibă loc cu 12ore înainte de ovulație.
Ovulația și perioada fertilă
În mod normal, durata unui ciclul menstrual este de 28 de zile. Dintre acestea, doar 6 sunt zile fertile. Este vorba despre ziua ovulației, când ovarul eliberează un ovul, și de cele 5 zile dinaintea ovulației. Astfel, dacă vei avea contact sexual cu 6 zile înainte de ziua ovulației, nu ai nicio șansă să rămâi însărcinată.
Dacă contactul sexual va avea loc cu 5 zile înainte de ziua ovulației, șansele tale sunt de 10% și vor crește până în ziua ovulației, iar la 24 de ore de la ovulație scad din nou la 0. Deci, perioada fertilă începe cu 5 zile înaintea ovulației și cuprinde și ziua ovulației, pentru că durata de viață a ovulului este de 24 de ore, iar spermatozoizii nu pot rezita în coprul femeii mai mult de 5 zile.
Ce este ovulația?
Răspunsul pare simplu: ovulația este procesul prin care ovulul este eliberat. Dar, crede-mă, înseamnă mai mult decât asta! Ovulația este punctul de cotitură major într-un ciclul menstrual, iar înțelegerea acestui proces este esențială dacă vrei să rămâi însărcinată.
#1: Ovulele supraviețuiesc între 12-24 de ore.
Deci, ce este ovulația? Ovulația reprezintă procesul de eliberare a unui ovul matur din ovar. Dar, pentru a se întâmpla asta, este nevoie de câteva etape și niște hormoni pentru ca procesul să fie complet. În prima jumătate a ciclului, mai mulți foliculi (săculeți cu lichid care conțin ouă imature) cresc până când unul devine dominant. Acesta secretă estradiolul (unul dintre hormonii principali), producând o creștere a luteinei (un alt hormon), care determină ruptura foliculului dominant și eliberarea ovulului matur. Odată eliberat, acesta nu poate supraviețui decât 12-24 de ore. Deci, procesul de ovulație în sine nu durează foarte mult, însă până să ajunge la eliberarea acestui ovul matur au loc mai multe procese.
#2: Cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată este cu 2 zile înainte de ovulație.
Cum trebuie să înțelegem ovulația dacă vrem să concepem? Ei bine, nu e chiar ca în filme, când femeia exclamă frenetic că e la ovulație și că trebuie să facă sex exact atunci, altfel va pierde momentul de a rămâne însărcinată.
De fapt, știința arată că șansele de a concepe sunt mari cu cel mult două zile înainte de ovulație. După cum am spus mai sus, momentul real al ovulației (când oul este eliberat din ovar) durează doar o clipă. Dar, pentru că oul supraviețuiește o perioadă scurtă de timp, șansele de a concepe sunt mai bune dacă sperma a parcurs deja drumul până la tubul uterin pentru a fertiliza oul. Cifrele pe care ni le oferă studiile spun așa: procentul de concepție este de 36% cu două zile înainte de ovulație și cu 34% cu o zi înainte de ovulație. Pentru comparație, actul sexual care are loc cu trei, patru sau cinci zile înainte de ovulație are un procent de realizare de 8-17%.
#3: Șansele de a concepe exact în ziua ovulației sunt… dificile.
Aceleași studii spun că șansele de a rămâne însărcinată făcând sex exact în ziua ovulației sunt de 36%, dar și că reprezintă cel mai mare procent de pierdere a sarcinii. Cercetării sunt de părere că este posibil ca acest lucru să aibă legătură cu faptul că sperma nu ajunge în timp util la ovul pentru a-l fertiliza.
Fazele ovulației
Menstruația, pierderea lichidului menstrual, reprezintă doar 20% din ciclul menstrual. Este doar o fază a acestuia care are, în total, patru etape:
Faza menstruală (din ziua 1 până în ziua 5) reprezintă eliminarea mucoasei și a sângelui.
Faza foliculară sau proliferativă (din prima zi a ciclului, timp de 10-17 zile), timp în care crește nivelul de estrogen și se dezvoltă mucoasa uterină.
Ovulația (ziua a 14-a), când nivelul de estrogen este maxim, crește și nivelul de hormon luteinizant (LH), iar ovarul eliberează ovulul maturat.
Faza luteală sau secretorie (din ziua a 15-a până în ziua a 28-a), când ovulul se deplasează către uter și poate fi fertilizat în aproximativ 24 de ore. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se va declanșa un nou ciclu menstrual.
Factori care influențează ovulația
Oligoovulația (ovulația neregulată), anovulația (lipsa totală a ovulației) și probleme ale fazei luteale sunt problemele care pot să apară atunci când vorbim despre ovulație.
Printre cauzele primare, amintim:
- ovarele polichistice;
- menopauza prematură;
- extirparea ovarelor;
- lipsa ovarelor încă de la naștere;
- afectarea ovarelor în urma unui tratament de radio sau chimioterapie.
Nu doar afecțiunile medicale pot strica bunul mers al treburilor când vine vorba despre ovulație. Printre cele mai frecvente cauze se numără:
- stresul sever și pe perioade prelungite;
- scăderea sau creșterea bruscă în greutate;
- anumite medicamente;
- alimentația precară, postul prelungit sau faptul că sari peste mesele principale ale zilei;
- fumatul;
- sportul intensiv.
Insuficiența fazei luteale se referă fie la un deficit de progesteron, fie la o deficiență a mucoasei uterine în ceea ce privește răspunsul la stimularea hormonală. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, află mai multe despre fertilitate de pe site-ul clubulubebelușilor.ro
Ce trebuie sa stii despre ovulatie:
Simptomele ovulatiei
Despre testele de ovulatie
Perioada fertila
Totul despre ciclul menstrual
Temperatura bazala
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști