Fiecare femeie își dorește la un moment dat să întemeieze o familie și să devină mamă, instinctul matern dezvoltandu-se, mai devreme sau mai târziu, la fiecare dintre noi. Pentru multe femei însă, este destul de dificil să rămână însărcinate. Testele de ovulatie sau de fertilitate sunt de ajutor, deoarece le oferă șansa de a identifica exact ziua cea mai fertilă din lună, crescand sansele de a ramane insarcinate mai repede.
Ce se intampla in timpul ovulatiei?
În timpul ovulației, ovarul eliberează un ovul ajuns la maturitate: acesta este împins prin trompa uterină și, astfel, pregătit pentru fertilizare. Ovulul supraviețuiește între 12 și 48 de ore după eliberare, dar, odată fertilizat, acesta este implantat abia după 6-12 zile de la ovulație in peretele uterin. În cazul în care ovulul nu este fertilizat, acesta se dezintegrează și este absorbit în peretele uterin.
Ovulația poate fi afectată de stres sau alte afecțiuni, iar menstruația și ovulația nu sunt interdependente; astfel, menstruația se poate instala și în lipsa ovulației, iar ovulația poate avea loc și în lipsa menstruației (amenoree).
Testele de ovulație, numite și teste de fertilitate, sunt metoda cea mai sigură prin care poți afla care este perioada ta fertilă, în cazul în care îți dorești un copil sau, din contră, încerci să previi o sarcină nedorită. Acestea te ajută să determini perioada în care există cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, cu o acuratețe de 99.9 %, fiind foarte utile inclusiv femeilor care au un ciclu menstrual neregulat. Citește și despre: Testul de sarcina dupa cat timp se face
Care sunt semnele ovulației?
Deși în cazul unui ciclu menstrual neregulat ovulația poate fi aproximată cu dificultate, câteva simptome îți pot aduce la cunoștință că acest fenoment s-a instalat sau urmează să se instaleze:
- Secrețiile vaginale se modifică cu aproximativ 2-3 zile înainte de ovulație, astfel, cantitatea secrețiilor crește, iar mucusul devine semitransparent și mai consistent.
- Crampele sau durerile abdominale laterale pot fi prezente în ziua ovulației, iar unele femei manifestă sensibilitate la nivelul sânilor, imediat înainte sau după ovulație, ca rezultat al schimbărilor hormonale din organism.
- În plus, temperatura bazală se modifică, acesta fiind una dintre cele mai folosite metode de depistare a ovulației. Modificarea temperaturii este cauzată de eliberarea crescută de progesteron, fapt care generează o creștere a temperaturii corpului cu 0.4-1 ° C, imediat după încheierea ovulației. Drept urmare, această metodă poate ajuta la identificarea corectă a perioadei de fertilitate doar prin notarea datelor pe mai multe luni consecutive, combinate apoi cu celelalte simptome, pentru a permite estimări.
Cea mai sigură metodă pentru depistarea ovulației sunt testele de ovulatie sau hormonale
Cum funcționează aceste teste de ovulatie?
Testul are la baza identificarea nivelului de hormon luteinizant (hormonul feminin LH) din urină. Eliberarea de glanda pituitară a hormonului LH în cantități mai mari are ca efect eliberarea ovulului prin ruperea foliculului în care acesta se află. În general, creșterea nivelului hormonului luteinizant are loc cu 1-2 zile înainte de ovulație, scăzând după ce perioada fertila (ovulatia) se încheie.
Kiturile pentru ovulație pot fi cumpărate din farmacii; acesta trebuie să conțină și un ghid complet de utilizare și interpretare a rezultatelor, care te va ajuta să îl folosești în mod corect.
Pentru a efectua testul, trebuie, în primul rând, să reduci nivelul de lichide cu 2 ore înainte de testare, apoi să colectezi urină într-un vas curat în care se introduce stickul pentru detectare.
Creșterea nivelului de hormon HL este, în general, indicată prin albăstrirea unei liniuțe pe ecranul stickului, însă acest lucru depinde de fiecare test în parte.
Testul de ovulație tip bandă, atunci când este pozitiv, semnalează faptul că ovulația va apărea în 24 până la 36 de ore. Pentru a ști când poți utiliza acest test, trebuie mai întâi să calculezi durata ciclului menstrual, care diferă de la femeie la femeie: de la prima zi a menstrei până la prima zi a următoarei menstre.
Dacă ciclul menstrual are o durata mai mică de 21 de zile sau mai mare de 38 de zile, ar trebui, în primul rând, să discuți cu medicul tău ginecolog. În cazul unui ciclu menstrual de 26 de zile, testul poate fi efectuat începând cu cea de-a 9 zi de la instalarea menstruației. Dacă nu știi care este lungimea ciclului tău, folosește testul începând cu cea de-a 11 zi, deoarece durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Pentru precizie, este recomandată efectuarea testului timp de 5 zile consecutive, la aceeași oră din zi.
Ce trebuie sa stii despre ovulatie:
Calculator ovulatie si perioada fertila
Cum calculezi perioada fertila
Sfaturi utile pentru afectuarea testelor de ovulatie:
- Nu folosi prima urină de dimineață, deoarece hormonul nu este sintetizat în corpul tău și nu va apărea în urină.
- Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este între 11 dimineața și 3 după-amiaza sau între 5 după-amiaza și 10 seara.
- Colectează urina la aceeași oră, în fiecare zi.
- Redu nivelul lichidelor cu aroximativ 2 ore înainte de a efectua testul!
- Colectează urina într-un recipient curat și uscat și efectuează testul la temperatura camerei.
- Nu deschide testul decât în momentul în care îl vei folosi.
Dacă ești însărcinată sau te afli în perioada de menopauză, rezultatele testului pot fi influențate. În plus, dacă iei medicamente pentru fertilitate sau pastile anticoncepționale acestea pot afecta rezultatele testului. Rezultatele nu ar trebui însă să fie afectate de consumul de alcool, de antibiotice sau de medicamentele comune.
Este important să discuți cu doctorul tău care este cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată după ce renunți la metodele contraceptive, deoarece ciclul menstrual poate fi neregulat o perioadă. Ideal ar fi să aștepți până ce acesta se stabilizează; astfel, va fi mult mai ușor să îți monitorizezi perioada fertilă.
Cel mai bun moment pentru a întreține raporturi sexuale este în cea de-a treia zi după ce ai obținut un rezultat pozitiv la testul de fertilitate. Prima sau a doua zi va fi ziua de dinainte de ovulație, iar ce-a de-a treia zi este, probabil, cea în care se eliberează ovulul.
Nu este indicat să folosești aceste teste ca metodă contraceptivă! Testele de ovulatie identifică nivelul de hormon LH cu 24-48 de ore înainte de ovulație, însă spermatozoizii supraviețuiesc în organism între 3-5 zile. Dacă întreții raporturi sexuale înainte de creșterea nivelului de hormon LH poți, totuși, rămâne însărcinată.
Rezultatele din laboratoare arată că aceste testele de ovulatie au o acuratețe de 99%
Există și teste de ovulație care analizează nivelul salinității salivei și nu nivelul de hormon LH din urină. Creșterea nivelului de estrogen mărește salinitatea salivei cu 2-3 zile înainte de ovulație și atinge maximul în ziua ovulației.
Aceasta modifică structura salivei, formând structuri cristaline, ușor sesizabile cu ajutorul microscopului. Este important ca saliva să fie analizată dimineața, înainte de a-ți face igiena orală sau de a bea apă.
Cea mai bună soluție ar fi ca tu și partenerul tău să discutați cu medicul ginecolog sau cu medicul vostru de familie deoarece acestia cunosc istoricul vostru particular mai bine. Aceștia vă pot da mai multe detalii despre testele de ovulatie și vă pot ajuta să aflați momentul ovulației, pentru a reuși să vă măriți familia cât mai repede.
Tu ai apelat la testele de ovulatie pentru a afla perioada fertila? Ce teste de ovulatie au dat cele mai corecte rezultate?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE