Cand doresti sa concepi un copil trebuie sa tii cont de faptul ca lunar exista doar o mica “fereastra” in care poti ramane insarcinata, in functie de momentul ovulatiei, prin urmare e recomandabil sa-i cunosti simptomele.
Pentru a creste sansele conceptiei e bine sa iti intelegi ciclul menstrual și sa cunosti simptome ale ovulatiei. Nu este complicat, in general e suficient sa urmaresti cu atentie un singur ciclu pentru a detecta momentul ovulatiei. Ciclul menstrual are doua faze:
- Din prima zi a ciclului menstrual pana la ovulatie este “faza foliculara”
- De la ovulatie pana in ultima zi a ciclului menstrual este “faza luteala”
Durata ciclului menstrual este data de ziua ovulatiei. In cazul a 90% dintre femei durata ciclului menstrual poate varia intre 23 si 35 de zile. Exista si factori, cum ar fi stresul, care poate intarzia ovulatia astfel incat sa se produca in a 3 a sau chiar a 4 a saptamana a ciclului.
Insa modul de calculare a “dpn” (data probabila a nasterii) se face luandu-se in calcul un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, cu ovulatia in ziua a 14 a, de aceea nu este o data precisa si nu trebuie considerata “litera de lege”, fiindca nu toate femeile au un ciclu de 28 de zile. Poti calculata data probabila a nasterii cu ajutorul unul calculator de sarcina.
Un ciclu sanatos este considerat intre 26 si 32 de zile. In plus nu toate femeile ovuleaza lunar, existand si cicluri fara ovul, cand ovarul nu produce folicul matur. Endometrul se dezvolta normal si atunci dar nu se elibereaza niciun ovul. Sunt si femei, dar in procent mic, care elibereaza 2 sau chiar mai multe ovule intr-o perioada de 24 de ore.
Iata care sunt simptomele ovulatiei:
Dureri de ovulatie
Pentru unele femei ovulatia produce o durere brusca si constanta in partea inferioara a abdomenului. Aceste dureri nu sunt normale decat daca sunt de intensitate usoara, altfel ar putea fi un simptom al chisturilor ovariene. Daca apar dureri de ovulatie trebuie sa le investighezi la doctor, mai ales daca iti doresti o sarcina, fiindca ele pot indica probleme ce pot duce la infertilitate!
Temperatura bazala scade
Pentru a observa acest lucru trebuie sa-ti monitorizezi temperatura pe toata durata ciclului,de preferinta la aceeasi ora, dimineata, cu un termometru de mare precizie, care masoara si fluctuatiile foarte mici de tempertura.
Aparitia mucusului cervical
Este unul dintre cele mai sigure simptome, mucusul schimandu-se in functie de faza fertila sau infertila a ciclului menstrual. Mucusul va fi uscat mai multe zile inainte sa devina lipicios, apoi cremos, ulterior apos iar in cea mai fertila faza el va fi de consistenta unui albus de ou crud. Acest tip de mucus ajuta sperma sa ajunga la ovul si confera protectie alcalina fata de mediul acid al vaginului. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta ea va avea mai putine zile cu mucus cervical de asemenea consistenta,a albusului crud, de la 4-5 la 20-25 de ani, la 1-2 dupa 35 de ani.
Pozitia colului uterin
Pentru a aprecia fertilitatea in functie de colul uterin va dura probabil ceva timp pana sa intelegi modul in care acesta variaza pe parcursul unui ciclu menstrual. Verifica pozitia colului in acelasi moment al zilei, neaparat cu mainile bine spalate. Cand nu esti fertila cervixul se va simti tare cam ca varful nasului, si uscat. Cand esti fertila el se va simti moale, cam ca lobul urechii, deschis si umed. In ceea ce priveste pozitia lui, in zilele nefertile colul uterin va fi situate mai jos iar in zilele cu fertilitate maxima mai sus.
Ce trebuie sa stii despre ovulatie:
Despre testele de ovulatie
Perioada fertila
Totul despre ciclul menstrual
Temperatura bazala
Calculator ovulatie si perioada fertila
Alte posibile simptome ale ovulatiei, dar care nu sunt atat de precise precum cele enumerate anterior:
- Sensibilitate a sanilor
- Libido crescut
- Nivel de energie crescut
- Ascutire a simturilor
- Retentie de apa
- Spotting mici pete de sange datorate scaderii bruste a estrogenului inainte de ovulatie
Pentru cresterea sanselor de a ramane insarcinata poti folosi si teste de ovulatie se gasesc in farmacii si sunt asemanatoare celor de sarcina sau poti sa folosesti un calculator de ovulatie. Combinand toate aceste metode si urmarind semnele ovulatiei sporesc simtitor sansele conceptiei. Tine cont si ca spermatozoizii pot supravietui pana la 3-5 zile deci nu lasa sexul doar “pe ultimul moment”, sarcina putand fi obtinuta si in zilele anterioare ovulatiei. Mult success!