Semnele sarcinii difera in functie de fiecare organism: unele femei simt pur si simplu ca sunt insarcinate, altele nu au niciun simtom. Modificarile hormonale incep sa se produca imediat dupa conceptie si ajuta la dezvoltarea optima a bebelusului.
Poti avea unul, cateva sau toate simptomele de sarcina descrise in randurile urmatoare, care reprezinta, de fapt, consecintele firesti ale modificarilor hormonale determinate de conceptie.
Simptome de sarcina – Intarzierea menstruatiei
Acesta este unul dintre cele mai evidente semne ale unei sarcini. Cu toate acestea, daca ai un ciclu neregulat, este dificil de spus daca acesta intarzie din cauza instalarii unei sarcini. Este momentul sa faci un test de sarcina.
Exista cazuri in care femeia are o menstruatie falsa, care nu este altceva decat o sangerare ce apare uneori la aproximativ 9 zile dupa ce ovulul a fost fertilizat. Aceasta sangerare este diferita de cea normala din timpul menstruatiei si se crede ca se produce atunci cand ovulul fecundat se ataseaza (nideaza) de peretele uterului.
Simptome de sarcina – Modificari ale sanilor
Sanii devin mai sensibili si poti simti unele furnicaturi in zona mameloanelor precum si inchiderea culorii areolelor, senzatii ce vor disparea dupa cateva saptamani. In primul trimestru de sarcina progesteronul mareste volumul glandelor acini care vor produce laptele. De asemenea, vasele de sange se largesc pentru a iriga mai bine aceasta zona.
Simptome de sarcina – Senzatie de greata, varsaturi matinale
Greturile si varsaturile sunt neplaceri ce apar la majoritatea femeilor la inceputul sarcinii, de cele mai multe ori din a cincea sau a sasea saptamana de sarcina, dar ar putea aparea si mai devreme. Acestea se numara, de asemenea, printre cele mai comune simptome ale sarcinii. Vestea buna este ca din saptamanile 14-16 acestea incep sa dispara.
Simptome de sarcina – Slabiciune, ameteala, oboseala
Multe femei se plang ca se simt lipsite de energie la inceputul sarcinii. Odata cu intrarea in saptamana a 14-a, nivelul de energie ar trebui sa revina la normal.
Simptome de sarcina – Urinari frecvente
Acest lucru este cauzat de faptul ca uterul incepe sa-si mareasca volumul si exercita o presiune mai mare asupra vezicii urinare. In plus, rinichii au o activitate mai intensa in timpul sarcinii, deoarece volumul sangelui incepe sa creasca, ei avand acum mai mult lichid de filtrat.
Progesteronul stimuleaza si el muschiul vezicii urinare, astfel incat ai deseori senzatia ca iti vine sa urinezi chiar si atunci cand nu este asa. Dupa 14 saptamani, cand uterul urca in cavitatea abdominala, aceste neplaceri specifice sarcinii se mai diminueaza, urmand sa revina in ultimele saptamani de sarcina cand capul copilului coboara in uter, pregatindu-se de nastere.
Simptome de sarcina – Modificari ale gustului si mirosului
In primul trimestru de sarcina brusc anumite mirosuri sau mancaruri iti vor provoca greata. Este foarte posibil sa incepi sa doresti sa mananci doar anumite mancaruri, unele care nici nu iti erau pe plac inainte. De asemenea, poti simti un gust neplacul, metalic, in gura.
Alte semne sau simptome de sarcina ar putea fi:
O senzatie de plenitudine, balonare, disconfort abdominal
Constipatia
Schimbari bruste de dispozitie, depresie
Lesin
Secretii vaginale sporite
Temperatura corpului incepe sa creasca
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Drepturile mamicilor la locul de munca
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Tipuri de contractii
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Testele de sarcina
Alimentatia cand astepti un bebelus
Pericole alimentare in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ….
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?