Simptomele unei sarcini difera de la o femeie la alta, dar un lucru este sigur: primele simptome apar incepand cu primele zile dupa conceptie. Fiind relativ discrete, multe femei le pun pe seama apropeierii menstruatiei. Dar sa vedem care sunt simptomele de sarcina care pot fi confundate cu apropierea menstruatiei.
Cel mai clar semn de sarcina este absenta primei menstruatii.
Totusi, primele modificari ale organismului viitoarei mamici apar mai devreme, doar ca majoritatea femeilor le pun pe seama atat de cunoscutului sindrom premenstrual.
Implantarea ovulului in peretele uterului poate determina aparitia unei mici sangerari, denumita „spotting”, relativ frecvent intalnita.
Este posibil ca in prima luna, menstruatia sa fie inca prezenta. Este posibil ca ea sa fie asemanatoare menstruatiei normale, dar de cele mai multe ori dureaza mai putin iar fluxul de sange este mult mai putin abundent. Este posibil sa confunzi spottingul cu o menstruatie, mai ales in cazul in care acesta dureaza 2-3 zile, iar menstruatia ta este de regula scurta si usoara.
Daca ai o cat de vaga banuiala ca ai putea fi insarcinata, este bine sa nu te bazezi doar pe aspectul acestei prime menstre, ci sa confirmi sau sa infirmi „diagnosticul” cu ajutorul unui test de sarcina. In cazul in care acesta este negativ in ziua in care ar trebui sa apara menstruatia, este bine sa il repeti dupa o saptamana, pentru mai multa siguranta.
Sanii sensibili si durerosi sunt un simptom atat al venirii ciclului menstrual cat si al sarcinii
Asemanator perioadei premenstruale, vei constata ca sanii devin sensibili, aproape durerosi, ii vei simti mai grei si, foarte probabil, vei incepe sa fii tentata sa schimbi marimea sutienului. In cazuri rare, este posibil ca primele picaturi de colostru sa devina prezente – spontan sau la presiune pe mamelon – inca din aceasta faza.
Starea de oboseala este de asemenea un simptom comun sarcinii si perioadei inaintea venirii ciclului menstrual
Este posibil sa te simti foarte obosita, aceasta oboseala inexplicabila se poate instala din prima saptamana dupa conceptie.
Greturile matinale – care de fapt se pot intinde pe toata durata zilei – apar de cele mai multe ori odata cu constatarea absentei menstruatiei, dar exista si femei care le experimenteaza mai devreme.
De asemenea, exista si femei care nu au acest simptom. Asta nu inseamna ca exista vreo problema cu sarcina, ci ca pur si simplu sunt…norocoase.
Poti incepe sa ai dureri surde de spate. Durerile de cap sunt de asemenea destul de des intalnite si se datoreaza cresterii bruste a nivelurilor unor hormoni.
Un alt simptom care te va insoti pe toata perioada sarcinii este nevoia frecventa de a urina. Aparitia ei atat de devreme in sarcina se datoreaza tot furtunii hormonale care iti pregateste corpul pentru a-l „intampina” pe viitorul bebelus.
Poftele sau aversiunea fata de anumite alimente sunt deja simptome legendare de sarcina. Daca le experimentezi, alaturi de alte semne prevestitoare, este timpul sa cumperi un test de sarcina !
Si libidoul poate fi modificat inca din primele zile de la implantare, explicatia fiind tot de natura hormonala.
Unele femei experimenteaza o crestere a libidoului, in timp ce la altele acesta pare sa tinda spre zero. Variatii ale libidoului vor fi inregistrate pana dupa nastere, asa ca nu e cazul sa te panichezi daca in aceasta prima faza „cheful” lipseste cu desavarsire.
Indiferent pe care dintre aceste simptome le experimentezi, cat de intense sau de „ca la carte” sunt acestea, este important sa confirmi diagnosticul de sarcina cu un test dintre cele disponibile in farmacii.
In cazul in care acesta este pozitiv, si chiar daca este negativ dar simptomele persista, trebuie sa te adresezi medicului obstetrician, care iti va cere sa faci o analiza de sange pentru mai multa siguranta si care va efectua probabil o ecografie pentru a vedea daca si unde este implantata sarcina.