Paste cu branza pentru bebelusi și copii, în 5 rețete simple
Combinațiile între ingrediente, feluri de mâncare , produse alimentare, culori, texturi pot face din hrănirea bebelușilor un proces dificil, obositor, uneori chiar stresant pentru proaspetele mămici. Așadar, venim în ajutor cu idei practice și sugestii de rețete (care respectă strict nevoile alimentare ale celor mici), prepararea meselor urmănd să devină o plăcere.
Pastele pot fi un ingredient al rețetelor sănătoase, echilibrate și ușor de pregătit pentru nutriția variată și plăcerea celui mic de a mânca bine. Felurile recomandate conțin, de această dată, brânză, și vor contribui la stimularea gustului, a masticației, atât de necesare în diversificare ( etapa-cheie care corespunde trecerii de la alimentația exclusiv lactată la o alimentație variată ). Pastele se recomandă a fi introduse în cea de-a doua etapă a diversificării, respectiv între cele 9 și 12 luni de viață.
Pastele oferă carbohidrați esențiali organismului. De asemenea, cresc energia (valoarea energetică pentru 100 gr. este de la 355 kcal până la 375 kcal) și aduc starea de bine, sunt scăzute în sare și în colesterol. Amestecate cu diferite ingrediente aromate, pastele se transformă într-o masă delicioasă pentru cei mici, fiind apreciate chiar și de cei mai capricioși bebeluși. Nu în ultimul rând, sunt foarte sățioase. Formele lor amuzante contribuie realmente la creșterea apetitului.
Paste cu branza pentru bebelusi și copii – Feluri delicioase, adorate de toți copiii
Pastele la bebelusi si copii – Sfaturi utile
– Puteți cumpăra paste de diferite forme și dimensiuni mici, pe care să le serviți cu sosurile pe bază de brânză. Preferatele bebelușilor rămân pastele fierte cu puțin unt și cu cașcaval ras, plus câteva bucățele de broccoli fiert (fie în apă, fie la aburi)
– Nu adăugați sare în timpul pregătirii felului de mâncare dedicat bebelușului (nici ulterior). Dacă gustați preparatul și aveți impresia că este fad, să țineți cont că pentru bebe e numai bun, potrivit, gustos, iar sarea este inutilă.
– Pentru început, în locul obișnuitelor paste din grâu, vă recomandăm să încercați pastele fără gluten (din porumb) sau pe cele bogate în nutrienți (din linte, năut, fasole neagră)
Fierberea pastelor
– Puneți o oală mică cu 1 litru de apă rece la fiert. Nu adăugați sare
– Când clocotește, adăugați 100 gr. de paste (nu mai mult de 100 gr. de paste la 1 litru de apă. În caz contrar, acestea se vor lipi, iar unele secțiuni ar putea fi insuficient fierte)
– Fierbeți pastele pentru acea perioadă de timp specificată pe pachet ( de obicei 12-15 minute ), apoi scoateți una pentru a-i testa frăgezimea. Dacă vi se pare ca nu-i suficient de moale, continuați fierberea pentru încă o perioadă de câteva minute. Repetați testarea.
– Scurgeți pastele, urmând a le amesteca și cu celelalte ingrediente
Pentru că toată lumea cunoaște deja beneficiile brânzeturilor în alimentație (vezi aportul de calciu în dezvoltarea sistemului osos și refacerea țesuturilor musculare), vom adăuga doar că aceste minunate produse
– oferă senzația de sațietate, fiind grase și gustoase
– unele tipuri de brânză, cum ar fi iaurtul și anumite brânzeturi fermentate, conțin probiotice care pot stimula digestia
5 rețete de paste cu branza
- Baby-Friendly Mac and Cheese
- Paste cu spanac și feta la cuptor
- Paste cu dovleac plăcintar și brânză de capră
- Paste cu roșii cherry și mozzarella
- Paste cu piept de pui/șuncă și brânză Gouda
Rețineți!
* Până la vârsta de 1 an, nu se recomandă folosirea sării în pregătirea mâncărurilor celor mici
** Pastele fierte nu trebuie congelate și consumate ulterior. Când vor fi dezghețate, își vor pierde gustul din cauza acumulării unei cantități mari de apă.
***Pastele nu se reîncălzesc de mai multe ori, gătiți câte porții urmează să consumați efectiv la masa respectivă!
Baby-Friendly Mac &Cheese de la 8-10 luni
Ingrediente:
100 g paste (macaroane)
25 g de brânză cheddar slabă, rasă
2 linguri de lapte / lapte praf
Opțional: legume fierte la aburi și pasate (morcovi sau mazăre)
Instrucțiuni:
Gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt fierte. Scurgeți-le de apă și dați-le deoparte.
Într-o cratiță mică, încălziți laptele la foc mic.
Adăugați brânza cheddar rasă peste laptele cald, amestecând până când se topește, se omogenizează, rezultând un sos gros.
Combinați pastele fierte cu sosul de brânză, astfel încât să se omogenizeze.
Dacă doriți, pentru un plus de nutriție, amestecați cu legume fierte la abur și pasate.
Lăsați să se răcească puțin înainte de a fi servite bebelușului.
*În cazul copiilor mai mărișori, ingredientele sosului alb pot conține 1 lingură de smântână, un praf de nucușoară, încă un sortiment sau chiar două de brânză, plus un cub de unt (în care se vor topi brânzeturile).
Paste cu spanac și branza feta la cuptor de la 8-10 luni
Ingrediente:
100 g de paste (penne)
25 g de brânză feta desărată fărâmițată
30 g de frunze proaspete de spanac, tocate mărunt
60 ml de lapte
1 lingură de unt
Opțional, sare și piper (doar după 1 an)
Instrucțiuni:
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când sunt fierte. Se scurg și se pun deoparte.
Într-o cratiță, topiți untul la foc mediu. Adăugați spanacul tocat și sotați-l până se înmoaie.
Adăugați brânza feta fărâmițată și laptele, fierbându-le puțin, astfel încât brânza să se topească și sosul să devină cremos.
Opțional, se condimentează cu sare și piper.
Combinați pastele fierte cu spanacul și sosul alb, amestecându-le bine, pentru o bună omogenizare.
Se transferă compoziția într-o tavă de copt și se coace la 180°C, timp de 20 de minute, până când se formează o crustă aurie deasupra.
Paste cu dovleac plăcintar și branza de capră de la 8-10 luni
Ingrediente:
100 g de paste (spirale)
25 g de brânză de capră fărâmițată
150 g de dovleac copt, făcut piure
2 linguri de ulei de măsline
1 cățel de usturoi, tocat mărunt
Frunze proaspete de busuioc, tocate (pentru garnitură)
Instrucțiuni:
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt fierte. Scurgeți-le și puneți-le deoparte.
Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați usturoiul tocat mărunt și căliți-l până când se rumenește ușor.
Încorporați piureul de dovleac și brânza de capră fărâmițată, fierbând până când amestecul se încălzește și devine cremos.
Combinați pastele fierte cu piureul de dovleac și sosul din brânză de capră, amestecându-le bine pentru a le acoperi în întregime.
Înainte de a fi servite, se ornează cu frunze de busuioc proaspăt tocate.
Paste cu roșii cherry și branza mozzarella de la 8-10 luni
Ingrediente:
100 g de paste (tagliatele sau spaghete)
25 g de mozzarella proaspătă, tăiată cubulețe
150g de roșii cherry, tăiate în jumătate
2 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi, tocați mărunt
Frunze proaspete de busuioc, rupte (pentru ornat)
Instrucțiuni:
Se fierb pastele linguine conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când sunt fierte. Se scurg și se pun deoparte.
Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați usturoiul tocat mărunt și căliți-l puțin, până când i se simte aroma.
Adăugați roșiile tăiate în tigaie și sotați-le până se înmoaie.
Amestecați bine pastele fierte cu roșiile cherry și cu mozzarella, pentru a se omogeniza.
Farfuria se poate decora cu frunze de busuioc proaspăt rupte, înainte ca pastele să fie servite.
Paste cu șuncă și brânză Gouda de la 10-12 luni
Ingrediente:
100 g de paste (melcișori)
25 g de brânză Gouda mărunțită
100 grame de cubulețe piept de pui sau 2 felii de șuncă de pui mărunțită
60 ml smântână
1 lingură de unt
Opțional sare și piper (doar după 1 an)
Instrucțiuni:
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când sunt fierte. Se scurg și se pun deoparte.
Într-o cratiță, topiți untul la foc mediu.
Adăugați smântâna groasă și brânza Gouda mărunțită, amestecând până când se topesc și se omogenizează.
Adăugați pieptul de pui/șunca fiartă și mărunțită, gătindu-se până se încălzește.
Opțional, se condimentează cu sare și piper.
Combinați pastele fierte cu sosul de carne și Gouda, amestecând bine pentru a le acoperi în întregime.
Se servesc calde, bucurându-vă de textura cremoasă și savuroasă!
Citește și despre:
Cerealele la bebeluși | Când se introduc
Paste alfabet cu rosii si parmezan pentru copii de la 10-12 luni
Piure de dovleac cu carne de vita pentru bebelusi de la 8-10 luni
Stelline cu sos de rosii de la 10-12 luni – Primele paste ale bebelusului
Cand se introduc pastele in alimentatia bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.