Esti in al treilea trimestru, in luna a 7-a de sarcina care dureaza de la saptamana 28 la saptamana 31 de sarcina.
Tu ai 29 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 27 saptamani.
Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
În săptămâna 29, când gravida se poate simți un pic speriată de stadiul în care se află sarcina dar, ocupându-și timpul cu diverse activități, poate depași cu succes orice gând apăsător. Ba chiar să fie pozitivă. Se recomandă, de exemplu, planificarea concediului de maternitate, întocmirea unor liste cu cumpărături pentru bebeluș, înscrierea la cursuri gratuite on-line de alăptare.
Gravida in saptamana 29 de sarcina
Trecerea de la zilele lucrătoare la concediu de maternitate vine cu schimbări, atât materiale, cât și psihologice. În funcție de munca prestată, gândiți-vă încă de pe acum la perioada pe care doriți să o alocați creșterii bebelușului. Luați în calcul bugetul familiei, cheltuielile ce vor urma, posibilitatea angajării part-time/full-time, a telemuncii, a ajutorului primit din partea soțului, bunicilor, bonei. Cântăriți, analizați, consultați-vă, comunicați, pentru a găsi cea mai buna soluție de gestionat timpul.
Unele gravide suferă acum de sindromul picioarelor neliniștite (sau boala Willis-Ekbom). Nu i se cunoaște cauza dar se crede că e legat de dezechilibrul chimic al dopaminei la nivelul creierului. Se manifestă frecvent în perioadele de odihnă, prin dureri și furnicături, ca un impuls involuntar de a mișca întruna picioarele. Înmuiatul tălpilor într-un vas cu apă rece, ținerea picioarelor într-o poziție ridicată când se stă întinsă pe pat, o dietă bogată în fier, evitarea cofeinei, ameliorează afecțiunea. Sindromul trece cu totul, imediat după naștere.
Un consum de alimente cu conținut proteic ridicat este benefic femeilor însărcinate. Menține sănătatea și ajută la creșterea în greutate a fătului. Se continuă cu meniuri ce conțin supe, ouă, brânză, carne slabă, pește, cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe, terci de ovăz și alți carbohidrați compleți precum pastele integrale, meiul, orezul brun (5 -7 mici mese, zilnic). Știați că afinele sunt o excelentă sursă de creștere a imunității? Conform unor studii americane, au surclasat alte 40 de fructe în ceea ce privește acvtivitatea antioxidantă. Alimentele fermentate natural (varza murată, iaurturile) conțin enzime și bacterii benefice digestiei. Pentru că sunt sărate (murăturile, în general), se consumă cu moderație. Apetitul crescut al gravidei se datorează evident hormonilor.
Exercițiile de întindere, yoga, se practică în continuare. Întăresc ligamentele cheie, relaxează zonele încordate și dureroase (inclusiv durerile de spate). Antrenamentele cresc nivelul de energie și contribuie la ușurarea travaliului, a nașterii, la scurtarea perioadei de recuperare postnatală.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Din saptamana 29 de sarcina se recomanda cate un consult o data la doua saptamani. Masurarea tensiunii arteriale si nivelul glicemiei ar trebui sa fie teste de rutina. In al treilea trimestru de sarcina copilul continua sa creasca, iar tu este indicat sa iei in greutate in jur de 300-400 de g/saptamana, respectiv 2,5-3,5 kg in total. O crestere de 1 kg in mai putin de 10 zile insotita de umflari ale mainilor si picioarelor este recomandat sa fie semnalata medicului. Prea multe kilograme acumulate in timpul sarcinii cresc riscul de diabet gestational sau de hipertensiune arteriala. Cresterea excesiva in greutate a mamei poate avea ca rezultat un bebelus cu o greutate de peste 4 kg, care poate necesita nasterea prin operatie cezariana.
Cresterea in greutate iti provoaca mai multe vergeturi in jurul taliei, pe solduri, fese si pe sani. Pentru a preveni aparitia neplacutelor vergeturi este important sa nu iei brusc in greutate si sa te hidratezi foarte bine. Atunci cand greutatea creste brusc, pielea trebuie sa faca un efort de a se adapta la noile forme. Intinderea in exces a pielii face ca fibrele de proteine de colagen sa se rupa si sa duca la aparitia vergeturilor. Vergeturile se vor estompa dupa nastere. Cremele pe baza de Retin-A te-ar putea ajuta si ele insa tot dupa nastere.
Este pobil ca buricul sa iasa si mai mult in afara, sa se alungeasca. El isi va reveni la normal. Nu in toate cazuri buricul va arata exact la fel ca inainte de a ramane insarcinata. Hemoroizii, o neplacere des intalnita dar despre care femeile prefera sa nu discute, iti dau batai de cap.
Te-ar mai putea interesa:
Hemoroizii – Cum depasesti neplacerile sarcinii
Cum vei naste, nastere naturala sau cezariana?
Cum te poate ajuta o doula in timpul nasterii?
Copilul in saptamana 29 de sarcina
COPILUL TAU: Burtica crește, iar fătul apasă coastele și diafragmul (mușchiul despărțitor dintre abdomen și torace). Creierul i se mărește, suprafața acestuia începând să semene cu cea a unui encefal matur. Plămânii s-au format dar nu pe deplin. În cazul unei nașteri premature, șansele de supraviețuire sunt ridicate, însă insuficiența respiratorie ar constitui o problemă gravă. Ar fi absolut necesare o ventilație foarte delicată și o tehnologie medicală avansată, astfel încât organele implicate să nu sufere niciun fel de leziuni. Un păr fin (lanugo) acoperă temporar corpul copilului, urmând a dispărea, aproape în totalitate, chiar înainte de naștere. Pleoapele sunt întredeschise, pupila putând fi observată la ecograf. Aparatura nu permite vizualizarea culorii irisului, nici măcar a albului globului ocular. La investigația 3D, toți copiii seamănă între ei dar câteva trăsături se pot distinge cu claritate, încă de pe acum. Ne referim la forma buzelor, a urechilor, a nasului. Vor deveni din ce în ce mai individualizate, odată cu avansarea sarcinii. Ciclul somn-trezire este și mai bine definit. Menționăm că micuțul stă treaz pentru puțin timp, așa că multe dintre mișcările sale sunt efectuate chiar când doarme.
Bebelusul masoara acum 26 cm si cantareste in jur de 1,3 kg. Pe parcursul urmatoarelor saptamani bebelusul isi va tripla greutatea. Desi nu mai are destul loc, exerseaza intinsul mainilor si al picioarelor, si te loveste din cand in cand. Inca mai dorme intre 16 si 20 de ore pe zi. Cand este treaz adora sa te auda. Acum capul este bine proportionat in raport cu corpul. Creierul creste atat de repede incat acum poate controla temperatura corpului. Bebelusul devine mai sensibil la lumina si chiar deosebeste lumina artificiala de cea naturala. Chiar daca stratul de grasime a mai crescut pielea este inca foarte fina si ridata.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 30 de sarcina
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE