Sarcina și nașterea la 30+ au devenit din ce în ce mai frecvente în ziua de azi, dar ce spun specialiștii despre această tendință? Care sunt avantajele și dezavantajele pe care le întâmpină mamele de peste 30 ani? Care crezi că e cea mai potrivită vârstă pentru a deveni părinte?
Din punct de vedere social, specialiștii au observat la cupluri tendința de a amâna tot mai mult vârsta la care vor deveni părinți. Majoritatea femeilor cu studii superioare rămân, în prezent, însărcinate abia după vârsta de 30 de ani, iar această decizie vine cu o serie de avantaje, dar și cu unele dezavantaje. Iată cum arată sarcina și nașterea la 30+ ani și ce aspecte merită avute în considerare!
Sarcina și nașterea la 30+ ani: părerea medicului
Dacă îi vei cere părerea medicului obstetrician apropo de vârsta potrivită pentru a deveni mamă, el îți va spune că preferabil ar fi înainte de a împlini 30 de ani; chiar dacă nu va fi foarte categoric apropo de intervalul de vârstă 30 – 35 de ani, își va exprima în mod evident reținerile și motivele de îngrijorare atunci când vine vorba despre sarcina la peste 35 de ani. Motivul este simplu: fertilitatea femeii scade semnificativ după această vârstă, așadar dacă aștepți prea mult timp, s-ar putea să descoperi că e prea târziu pentru tine să mai concepi natural.
Pe lângă faptul că multe dintre femeile care au împlinit deja 30 de ani trebuie să se aștepte la un an de încercări înainte de a obține o sarcină naturală, riscul de avort spontan crește și el semnificativ după această vârstă. Explicația este simplă: odată cu înaintarea în vârstă, nu doar că rezerva ovariană scade în mod natural, dar și calitatea ovocitelor este mai mică, ceea ce implică un risc crescut pentru diverse anomalii genetice, inclusiv pentru apariția sindromului Down.
Sarcina și nașterea la 30+ ani: părerea psihologului
Din punct de vedere psihologic, sarcina și nașterea la 30+ ani este sinonimă cu o pereche de părinți mai asumați, mai pregătiți și mai stabili. Relația de cuplu este deja bine definită, iar partenerii decid, de obicei, când a sosit momentul potrivit pentru un bebeluș.
O mămică de 30+ ani are personalitatea și convingerile bine conturate și este capabilă să impună limite și să își susțină punctul de vedere atunci când vine vorba despre deciziile personale referitoare la sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului. Ea nu mai este intimidată de autoritatea propriei mame sau de cea a soacrei și are o probabilitate mai mare de a face față presiunilor sociale.
Experiența de viață acumulată până la această vârstă îi imprimă mămicii 30+ încredere în propria persoană și în propriile decizii; ea este obișnuită să facă alegeri informate și se va documenta, probabil, mai temeinic decât o mamă tânără în legătură cu ce înseamnă să fie părinte.
Sarcina și nașterea la 30+ ani: părerea societății
Odată ce te apropii de vârsta de 30 de ani, poți observa cum persoanele cunoscute încep să te întrebe despre planurile legate de apariția unui copil în viața ta. Există o presiune din partea societății, în special din partea persoanelor de vârsta a treia care au „prins alte vremuri” de a întemeia o familie completă, ca la carte, care te poate face să te simți inadecvată. Odată ce ai împlinit 30 de ani, această presiune crește și te poți trezi chiar cu întrebări indiscrete legate de fertilitatea de cuplu sau alte detalii personale.
Așa cum societatea nu aprobă decizia de a avea copii la vârste considerate fragede, ea se dovedește la fel de intolerantă și când vine vorba despre nașterea copiilor la vârsta maturității. Pe de o parte există îndoiala că vei avea energia necesară pentru a crește un copil vesel și plin de viață; pe de altă parte, se spune că vei fi un părinte „bătrân”, care nu își va putea susține copiii până când aceștia „își fac un rost” sau „sunt pe picioarele lor”.
Citește și despre:
8 Semne care îți arată că ești însărcinată cu fetiță sau băiețel
Endometrioza, boala care poate fi prevenită de sarcină
Medicamente și vaccinuri permise și interzise în sarcină
Cum alegi cel mai bun test de sarcină
Picioare umflate în sarcină? Masajul este cel mai bun remediu!
10 pasi de urmat pentru o sarcina sanatoasa
Cum e să fii părinte la 30+ ani?
Experiența de a deveni părinte la 30+ ani este una interesantă, mai ales dacă ne gândim la stabilitatea financiară care caracterizează această perioadă. Cel mai probabil, sarcina și nașterea la 30+ implică un cuplu stabil, bine sudat, cu o bună cunoaștere reciprocă, într-un punct stabil din punct de vedere al carierei și cu un venit stabil și constant.
Între 30 și 35 de ani majoritatea femeilor au un nivel crescut de energie, însoțit de maturitatea și reziliența care le ajută să facă față cu succes durerilor travaliului și ale nașterii naturale. Astfel, deciziile luate pe bază de teamă sau panică sunt mai rare, iar comunicarea cu echipa medicală mai bună.
Un alt avantaj important al sarcinii și nașterii la 30+ are legătură cu faptul că ai avut deja ocazia de a dobândi o experiență variată de viață. Ai trecut prin tot felul de întâmplări și aventuri, ai experimentat distracția lipsită de griji împreună cu prietenii și acum ești pregătită și doritoare să îți întemeiezi o familie și să devii părinte.
Sarcina și nașterea la 30+ ani: dezavantaje
S-ar spune că sarcina și nașterea la 30+ prezintă mai multe avantaje decât sarcina și nașterea la 20 – 30 de ani, dar lucrurile nu sunt niciodată complet albe sau negre. Fertilitatea scade rapid după vârsta de 30 de ani, iar riscul de complicații în timpul sarcinii crește semnificativ. De asemenea, riscul de a avea un copil cu o problemă genetică sau de dezvoltare este mai mare, după vârsta de 30 de ani.
Deși mai matură și mai stabilă din punct de vedere financiar, o femeie care are o sarcină și naștere la 30+ va avea alt nivel de energie și altă deschidere către joacă decât una mai tânără. Joaca fizică este, adesea, înlocuită cu alte tipuri de jocuri, mai statice; nivelul de îngrijorare și anxietate al unei femei mature este mai mare decât cel al unei tinere. Toate aceste diferențe pot avea un impact asupra relației cu copilul.
Atunci când primul copil se naște după vârsta de 30 de ani, probabilitatea ca acesta să rămână singur la părinți este mai mare decât în cazul mamelor mai tinere. Obținerea unei sarcini după 30 de ani scade semnificativ, la fel și disponibilitatea mamei de a relua etapa colicilor, scutecelor și erupției dentare. Indiferent la ce vârstă apare sarcina, aceasta ar trebui să reprezinte un motiv de bucurie în orice cuplu. Renunță la a-ți mai face griji pentru cum vor fi lucrurile în viitor și bucură-te de experiențele de fiecare zi!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE