Din clipa in care ti se confirma ca esti insarcinata, de obicei printr-un simplu test de sarcina, ar fi bine sa te preocupi mai mult ca niciodata de sanatatea ta fizica si emotionala. Chiar daca in trecut ai avut alte prioritati si poate uneori te-ai neglijat, de acum trebuie sa te pui pe primul loc findca de tine depinde si o noua viata.
Iata ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a avea o sarcina cat mai lipsita de riscuri, la capatul careia sa-ti intalnesti copilul in cea mai buna stare de sanatate:
10 pasi de urmat pentru o sarcina sanatoasa
Inscrie-te in evidenta unui doctor bun pentru controalele prenatale. Ingrijirea profesionista a sarcinii este foarte importanta atat pentru mama cat si pentru copil. De la inceput testele de sange, diverse screeninguri, ecografiile, iti pot detecta posibilele riscuri, probleme de sanatate care ar putea afecta dezvoltarea fatului.
Ai grija la alimentatie. Desi “intelepciunea populara” spune ca trebuie sa mananci cat pentru doi, in realitate in timpul sarcinii ai nevoie de doar 300 de calorii in plus. Asigura-te ca iti iei necesarul de proteine si ca ai calciul “in grafic”, lipsa de calciu fiind frecventa in timpul sarcinii.
Mare grija la alimentele prin care ai putea lua bacterii foarte periculoase in timpul sarcinii: ouale moi sau crude- respectiv maioneza facuta cu oua crude, branzeturi nepasteurizate, fructe de mare nepreparate termic, carne in sange, acestea ar trebui total evitate in timpul sarcinii.
Ia-ti vitaminele prenatale. Majoritatea suplimentelor prescrise in timpul sarcinii contin fier si acid folic, acesta din urma avand rol major in preventia defectelor de tub neural precum spina bifida. Ideal ar fi sa iei acid folic inca de dinainte de conceptie si sa continui in primul trimestru de sarcina. Dar excesele nu sunt bune, evita sa iei doze mai mari decat cele prescrise de doctor sau sa iei tot felul de suplimente “dupa ureche”.
Fa miscare regulata si/sau sport. Un program adecvat de miscare iti vor da rezistenta si forta necesare pe parcursul sarcinii, te va scuti de dureri de spate si picioare, iti va imbunatati circulatia picioarelor si ar putea chiar sa-ti asigure o nastere usoara.
Sportul de intensitate medie nu este interzis in sarcina, dimpotriva, unele sporturi ca pilates sau inot sunt chiar indicate. In plus miscarea, sportul, reduc stresul si iti dau un tonus psihic bun.
Odihneste-te. In acelasi timp organismul tau are nevoie si de odihna. Mai ales in primul trimestru vei resimti o intensa stare de oboseala si parca permanenta somnolenta. In ultimul trimestru de sarcina de asemenea, organismul suprasolicitat isi va cere dreptul la repaus, desi atunci pot apara si tuburarile de somn. Tehnicile de relaxare, meditatia, masajul, respiratia profunda ajuta la reducerea stresului si la combaterea insomniei
Renunta la alcool. In timpul sarcinii trebuie sa eviti alcoolul deoarece ajunge rapid la fat prin placenta, pe calea sangelui si i-ar putea provoca probleme, cercetarile aratand o legatura intre consumul de alcool si greutate mica a copilului la nastere precum si posibile intarzieri in dezvoltarea intelectuala.
Credem ca este subinteles ca drogurile si/sau fumatul sunt interzise dar le mentionam totusi pentru a ne face datoria ca la carte! Fumatul creste riscul de avort spontan, poate duce la intarzierea in dezvoltare a fatului, la nastere prematura si ulterior la SIDS (sindromul mortii subite la bebelusi).
Redu consumul de cafea. Chiar daca majoritatea doctorilor spun ca 1-2 cafele sunt premise in sarcina incearca sa reduci consumul de cafea deoarece este corelat cu un risc crescut de pierdere a sarcinii, incetineste absortia fierului si fiind excitant al sistemului nervos iti poate accentua insomniile care oricum de multe ori sunt specific acestei perioade.
Evita substantele periculoase din jurul tau. Daca prin natura profesiei esti expusa in mod constant la radiatii, metale grele, chimicale- ar trebui sa fii mutata temporar intr-un mediu fara astfel de pericole sau sa primesti concediu de risc maternal. De asemenea ar trebui sa ai grija inclusiv la unii agenti de curatare folositi in gospodarie, mai ales la cei pe baza de clor.
Viziteaza-ti stomatologul. Pe parcursul sarcinii, datorita schimbarilor hormonale, pot aparea afectiuni ale gingiilor. Fa-ti un control si un detartraj pentru a preveni umflarea si sangerarea gingiilor, mai ales daca nu ai fost la dentist in ultimele 6 luni.
Ingrijeste-ti sanatatea emotionala. In timpul sarcinii esti ca intr-un carusel din punct de vedere al emotiilor. Acest lucru este normal si este datorat hormonilor de sarcina. Evita sa te incarci cu problemele altora in aceasta perioada, evita stirile cu impact emotional puternic.
Schimbarile de dispozitie sunt frecvente in timpul sarcinii, de asemenea sensibilitatea crescuta, tendinta de a plange la filme sau de a te certa cu partenerul de viata dar daca simti ca aceste schimbari emotionale iti afecteaza normalitatea vietii ia legatura cu un specialist pentru ca depresia nu e exclusa in aceasta perioada si s-ar putea continua cu depresia post-partum.