In trimestrul 3 de sarcina si emotiile sunt mai mari, dar si …gravida! De aici, o serie de probleme specifice. Ultimul trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca. Citeste cu atentie sfaturile noastre pentru ultima parte a sarcinii.
Trimestrul 3 de sarcina
Si se apropie momentul marii intalniri! Mai e putin si iti vei tine in brate puiul pentru prima oara! Te chinuie durerile de spate? Ei bine, ele sunt cumva caracteristice acestei perioade, dar nu inseamna ca nu exista masuri pe care le poti lua ca sa iti usurezi viata! O postura corecta si o pozitie potrivita in timpul somnului pot rezolva problema. Insomnia este o alta problema comuna gravidelor. Insa, in functie de cauzele care o produc, insomnia poate fi combatuta! Si asta fara a apela la medicamente.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Daca nu ai facut-o pana acum, a venit timpul sa alegi numele pe care il va avea bebelusul vostru. Si chiar daca medicul ti-a precizat sexul pe care il are bebe din burtica, e o idee buna sa pregatesti, de rezerva si o varianta de nume pentru celalalt sex, ca s-au mai vazut surprize… Clubul Bebelusilor a pregatit o lista cu cele mai cunoscute nume de baietei si fetite, dintre care poti alege. Tot in sectiunea de nume de copii poti gasi si o lista a semnificatiei celor mai des intalnite nume.
CITEȘTE ȘI: Listă cu multe nume de fete și băieți
Este normal ca in al treilea trimestru, cand si bebelusul ia in greutate cu o viteza spectaculoasa, si greutatea ta sa creasca. Daca insa iei prea mult si prea repede in greutate este bine sa iti contactezi medicul. Se poate sa fie vorba despre retentie de lichide care, corelata cu hipertensiunea de sarcina, poate deveni periculoasa pentru tine si bebelus, declansand preeclampsia sau chiar eclampsia. Sau, poate fi vorba despre un diabet gestational, caz in care medicul iti va recomanda sa faci un test de toleranta la glucoza.
Daca ai in vedere o nastere naturala, este bine sa cauti la maternitatea din orasul tau un curs prenatal. Daca exista un curs Lamaze disponibil, cu atat mai bine iti recomandam calduros sa te inscrii si sa nu ratezi nici o sedinta!
Nasterea naturala este un fenomen firesc, care va decurge perfect atata timp cat ai incredere in corpul tau. Si cum poti face asta mai bine decat informandu-te despre mecanismele care actioneaza simultan ca sa poata face ca acest mic miracol sa aiba loc: hormonii.
Daca din diverse motive, ai in vedere o nastere prin cezariana, este bine sa incepi sa te informezi in ce consta interventia, cum te vei simti in perioada de recuperare si daca este nevoie sa iti iei masuri de precautie speciale. Astfel, vei simti ca detii controlul chiar si in aceasta situatie extrema!
Riscul nasterii premature afecteaza din ce in ce mai multe gravide, una dintre cele mai frecvente cauze fiind stresul. Informeaza-te despre cum poti evita ca asta sa ti se intample si tie si cum poti actiona pentru a amana nasterea cat mai mult.
Daca pana acum nici tu nici medicul nu ati fost foarte preocupati de ce se intampla cu placenta, atata timp cat localizarea ei este normala, de acum vei auzi la ecografii despre grade de maturare a placentei. Afla de ce placenta este atat de importanta si care este legatura intre placenta si restrictia de crestere intrauterina.
Si cu ocazia ultimei ecografii, ti s-a spus si ca bebelusul are circulara de cordon? Este ea periculoasa? Reprezinta o contraindicatie pentru nasterea naturala? Contrar opiniei generale, de cele mai multe ori simpla sau chiar dubla circulara de cordon permit o nastere naturala fara complicatii!
Natura a avut grija sa creeze un aliment perfect care va oferi cel mai bun start din punct de vedere al sanatatii si starii de bine nou-nascutului. Ai de gand sa alaptezi? Foarte bine, este cel mai pretios dar pe care i-l poti face bebelusului tau la inceput de drum! Sa fie nevoie insa de pregatiri speciale pentru alaptare?
CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru alaptarea nou născutului
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Daca nu ai facut-o deja, este un bun moment sa decizi impreuna cu partenerul daca doresti recoltarea de celule stem la nastere.
Probabil ca la unul dintre ultimele consulturi medicale inainte de nastere, medicul tau ti-a recoltat probe pentru identificarea streptococului de grup B. Afla de ce este important sa te tratezi in cazul in care esti purtatoare! Invata sa folosesti sectiunea „cauta in site” pentru a gasi raspuns la orice intrebare pe care o ai acum sau pe viitor.
Avand in vedere frecventa crescuta a contractiilor Braxton-Hicks in timpul ultimului trimestru de sarcina, te poti trezi intrebandu-te care sunt semnele travaliului adevarat si cand este doar o alarma falsa. Exista cateva indicii care te vor ajuta sa nu faci drumuri inutile la maternitate, unul dintre ele fiind ruperea membranelor!
Si pentru ca veni vorba, bagajul tau pentru maternitate este complet? Pe Clubul Bebelusilor gasesti o lista cuprinzatoare care te va ajuta sa nu uiti nimic important!
Esti o persoana activa si iti place sa fii independenta? Tu ce crezi poti conduce masina pana in ultima saptamana de sarcina? Stii ce masuri de siguranta trebuie sa iti iei?
Ai implinit deja cele 40 de saptamani si bebelusul nu da nici un semn ca ar vrea sa iasa la lumina? Inseamna ca este timpul sa iti exersezi rabdarea si sa citesti despre sarcina prelungita. Nu te teme, va veni si ziua marii intalniri!
CITEȘTE ȘI: Ultima lună de sarcină
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE