Sarcina este impartita in trei trimestre, dupa reperele cele mai importante in dezvoltarea copilului si evolutia ta, fiecare durand aproximativ 3 luni. Fiecare sarcina este unica si doua femei insarcinate nu vor trece prin aceleasi experiente. Modificarile cele mai vizibile sunt la nivelul sanilor, al uterului, pielii si al greutatii corporale.
De cand ai aflat ca esti insarcinata ai inceput sa te acomodezi cu noul tau statut, acela de viitoare mamica. Pentru a avea o atitudine cat mai increzatoare fata de marile schimbari ce vor avea loc in viata ta informeaza-te cat mai mult despre sarcina si schimbarile fizice si psihice din primul trimestru.
Cat dureaza primul trimestru de sarcina?
Primul trimestru de sarcina dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Din acest motiv i se mai spune „trimestrul de formare”.
La 12 saptamani de sarcina copilul este pe deplin format, desi organele sale nu sunt gata sa functioneze. Acestea vor continua sa se dezvolte, in special creierul. Sexul copilului a fost decis din momentul conceptiei.
Sansele sa afli daca vei avea o fetita sau un baietel sunt destul de reduse in primul trimestru. Vei afla pe masura ce sarcina mai evolueaza.
Testul de sarcina este cea mai utilizata metoda prin intermediul careia poti afla daca esti insarcinata. Cateodata acestea dau rezultate fals negative.
O alta metoda mai perfomanta de a afla daca esti insarcinata este analiza sangelui. Testele din sange care masoara valorile hormonului hCG au o fiabilitate de 100%. De asemenea, din saptamana 5 de sarcina o ecografie iti poate spune cu certitudine daca esti sau nu insarcinata.
Care sunt semnele sarcinii?
In primele saptamani de sarcina este posibil sa te simti neobisnuit de obosita si sa vrei sa dormi mai mult.
Semnele si simptomele sarcinii sunt variate si difera de la femeie la femeie. Cele mai comune sunt sensibilitatea sanilor, cresterea temperaturii, greturile si varsaturile.
„Raul de dimineata” te poate necaji pana la inceputul celui de-al doilea trimestru. Responsabil se pare ca este hormonul hCG ce este produs de placenta. Desi acest hormon se secreta in toate lunile de sarcina, nu se stie de ce din al doilea trimestru greturile dispar ca prin minune.
Ce modificari se vor produce in corpul meu in primul trimestru de sarcina?
Sarcina provoaca modificari majore la nivelul tuturor aparatelor: cardiovascular, digestiv, respirator, imunitar. Corpul tau trebuie sa se adapteze pentru a face fata noilor solicitari si pentru a adaposti bebelusul.
Modificarile cele mai vizibile sunt la nivelul sanilor, uterului, pielii si al greutatii corporale.
In primele saptamani nu vei arata aproape deloc diferit, desi in burtica ta se dezvolta o fiinta mica.
Nivelurile de hormoni in crestere modifica sanii, acestia pregatindu-se pentru productia de lapte inca de la inceputul sarcinii.
Sanii se maresc si devin tensionati. Din acest motiv provoaca durere si uneori mancarimi. Mameloanele si areolele se maresc si ele, si se inchid la culoare. Acest fenomen este mai pronuntat in al doilea trimestru.
Daca vei observa ca vasele de sange sunt vizibile pe sani, acest lucru este cauzat tot de cresterea in volum a sanilor.
Uterul sufera cea mai dramatica modificare in sarcina. De la dimensiunea de 6-7 cm in lungime inainte de conceptie va ajunge la 30 de cm lungime si 25 de cm latime la sfarsitul sarcinii.
Pe masura ce uterul creste, acesta exercita o presiune mai mare asupra vezicii urinare. In consecinta, vei simti o nevoie de a urina mai frecventa. Secretiile vaginale abundente sunt normale in sarcina. Inca din primul trimestru volumul acestora creste.
Urmareste si tu evolutia ta si a bebelusului tau in sectiunea Sarcina pe Saptamani
Cresterea in greutate ar trebui sa fie constanta si progresiva. In sarcina o crestere a greutatii corporale de 10-14 kg este considerata in limite normale.
Pe langa schimbarile fizice vei observa schimbari la nivel emotional. Poti plange cu usurinta. Gandul ca vei deveni mamica te poate incanta foarte mult, alteori nu. Cu siguranta vei trai un amestec de emotii.
Mai este posibil sa ai schimbari bruste de dispozitie sau lucruri ce ti se pareau normale inainte este posibil acum sa te supere sau sa te enerveze. Aceste schimbari in comportamentul tau in timpul sarcinii pot parea uneori dificil de inteles de cei din jurul tau dar se vor obisnui in curand cu noua ta stare de spirit.
Ai o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea?
Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Drepturile mamicilor la locul de munca
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Tipuri de contractii in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ….
Calcularea datei probabile a nasterii