Amniocenteza este o tehnica ce permite obtinerea unor informatii cu un grad mare de certitudine in legatura cu evolutia fatului.
Amniocenteza este o procedura invaziva de care se feresc multe gravide. Pentru a nu pune in pericol evolutia sarcinii si pentru a se reduce la minim pericolul de a face vreun rau copilului, se realizeaza sub control ecografic.
In ce saptamana de sarcina se poate face amniocenteza?
In functie de saptamana de sarcina in care se efectueaza amniocenteza, aceasta poate fi precoce sau tradiva. Amniocenteza precoce se poate realiza in primele luni de sarcina si permite depistarea unor boli genetice sau a unor malformatii neurologice ale fatului. Perioada considerata cea mai potrivita pentru acest tip de amniocenteza este intre saptamanile 16 si 18 de sarcina.
Amniocenteza tardiva se efectueaza intre saptamanile 20 si 28 de sarcina si perminte evaluarea gradului de maturitate si a starii de sanatate a copilului, in cazul izoimunizarii Rh (producerea de anticorpi materni impotriva fatului). Amniocenteza tardiva poate fi necesara doar in anumite situatii: cand exista un pericol de nastre prematura sau in cazurile de incompatibilitate de Rh, cand copilul ar putea dezvolta o boala hemolitica grava.
Amniocenteza consta in prelevarea unei cantitati de 10-20 ml din lichidul amniotic, in care sunt prezente celulele fetale. Cu o seringa dotata cu un ac special se recolteaza prin peretele abdominal aceasta cantitate mica de lichid. Pentru a evita la minim orice problema nedorita sau neplacere bebelusului, se recurge la folosirea ecografiei in momentul introducerii acului si aspirarii lichidului amniotic.
Amniocenteza nu necesita internarea in spital pentru o zi sau doua, insa este recomandat sa ramai cel putin cateva ore sub supraveghere medicala. In ceea ce priveste cantitatea de lichid amniotic extrasa, nu trebuie sa te ingrijorezi foarte tare, deoarece specialistii afirma ca acesta se reface in 1-2 zile dupe efectuarea amniocentezei.
Amniocenteza permite si cunoasterea sexului copilului din uter si poate deveni utila cand in familia unuia dintre parinti exista o boala genetica legata de cromozomul X, precum hemofilia sau distrofia musculara. In aceste cazuri, daca sexul copilului este de gen masculin, exista posibilitatea ca bebelusul sa fie bolnav, in timp ce daca este de gen feminin sa fie doar purtatoare sanatoasa. Cu toate acestea, in situatia data, prin amniocenteza nu se poate stabili cu exactitate daca bebelusul este bolnav sau nu.
Te-ar mai putea interesa:
Acte necesare obinerii alocatiei de stat pentru copii
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.