- Vârstele dermatitei atopice
- De ce se agravează dermatita atopică iarna?
- 7 soluții de iarnă împotriva dermatitei atopice
Dermatita atopică este o afecțiune a pielii ce apare, de regulă, în primele 6 luni de viață ale bebelușului, simptomele acesteia putând persista până la vârsta de 5 ani a acestuia. Dermatita atopică nu este o boală contagioasă, deci nu există riscul să o luați de la cineva. Nu există leac pentru dermatita atopică, ci doar tratamente menite să calmeze simptomele supărătoare ale acesteia (eritem, excoriații, veziculaţii, exsudat seros și mâncărime). Aerul uscat al iernii poate provoca a agravare a simptomelor unei dermatite atopice. Iată 7 soluții pentru a calma această afecțiune atat de suparatoare pentru ei mici.
Nici cauza exactă a apariției acesteia nu este cunoscută. Unii cercetători susțin că ar fi vorba despre o combinație de gene și anumiți factori declanșatori din mediul înconjurător. Altfel spus, când ceva din afara corpului activează sistemul imunitar, celulele pielii, pur și simplu, „explodează“. Un alt lucru observat de către cei care cercetează această afecțiune este că pare să apară la acei copii care provin din familii cu antecedente de dermatită atopică, astm sau febra fânului (afecțiuni care formează celebra triadă atopică).
Vârstele dermatitei atopice
Dermatita atopică arată diferit la sugari față de copiii mai mari. Localizarea erupțiilor se schimbă odată cu creșterea acestora.
Bebelușii până în 6 luni: erupțiile apar, de obicei, pe față, obraji, bărbie, frunte și scalp. Chiar dacă se răspândește și pe corp, nu va afecta zona scutecului, unde umiditatea funcționează ca un factor de protecție. Pielea este de un roșu aprins.
Bebelușii de la 6 la 12 luni: la această vârstă, dermatita atopică pare să apară, mai degrabă, pe coatele și genunchii copilului, locuri pe care adesea acesta le freacă sau le zgârie când se deplasează în patru labe. În acest caz, erupția cutanată se poate infecta, formând o crustă galbenă ori vezicule cu puroi.
Copiii de la 2 la 5 ani: e perioada când dermatita atopică afectează din nou fața copiilor, poate apărea sub formă de pete mici, roșii cu umflături mici. De asemenea, se poate întinde în cutele gâtului, dar și în crestăturile pielii de la genunchi, mâini sau glezne. Pielea capătă un aspect uscat, se descuamează, acest lucru purtând denumirea de lichenificare.
Copiii cu vârste de peste 5 ani: erupțiile apar în pliurile coatele și/sau ale genunchilor, uneori doar pe mâini. Alteori, acestea apar pe pielea din spatele urechilor, pe scalp și pe picioare, fiind tot semnele unei dermatite atopice. Atenție să nu confundați dermatita atopică cu cea seboreică (care apare, de obicei, pe scalp), pentru că tratamentele sunt diferite, iar un tratament greșit poate face mult rău! Mergeți la doctor pentru un diagnostic corect!
CITEȘTE ȘI: Alergii cutanate la bebeluşi: cauze, simptome, tratament, prevenție
De ce se agravează dermatita atopică iarna?
Trecerea de la aerul cald la cel rece din iarnă, dar și aerul uscat din casă sunt factori care influențează în rău dermatita atopică. Pruritul (mancarimea) se agravează, afectând activitățile de peste zi, somnul de noapte, pielea devine foarte uscată, descuamată, iar zonele afectate, dureroase. Pot să se formeze mici vezicule pline cu lichid care se sparg la scărpinat.
Aerul rece și uscat al iernii, combinat cu aerul cald și uscat oferit de sistemele de încălzire interioare, usucă pielea. Lipsa umidității pielii, prea multe straturi de îmbrăcăminte care nu lasă pielea să respire, băile fierbinți sau căldura prea mare de sub plapumă, toate aceste lucruri pe care le facem iarna provoacă apariția dermatitei atopice sau agravarea erupțiilor deja existente.
7 soluții de iarnă împotriva dermatitei atopice
Pentru a combate problemele pe care ni le face dermatita atopică iarna, încearcă următoarele sfaturi:
Evită băile fierbinți
Deoarece căldura usucă pielea, evită băile foarte fierbinți în timpul iernii. În schimb, folosește apă caldă pentru baie și redu frecvența acestora. De asemenea, ar fi de recomandat să limitați și timpul de baie al acestor copii (maximum 5-10 minute ar fi suficient). Pentru a menține pielea umedă, adaugă în apa de baie produse hidratante. Alege produse speciale de baie, cum sunt cele din ovăz. După baie, nu freca pielea copiilor cu prosopul. Prosopul poate zgâria erupțiile, agravându-le, astfel că e mai bine să tamponezi ușor pielea copilului. În felul acesta pielea rămâne chiar un pic umedă, o barieră excelentă în combaterea agravării dermatitei.
CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU
Folosește un săpun delicat
Copiii care prezintă erupții cutanate au o piele foarte sensibilă. Din această cauză, un săpun ce conține ingrediente care usucă pielea nu este de dorit! Caută săpunuri hidratante, fără parfum, alcool sau coloranți. Evită băile de șezut cu spume de baie ori alte ingrediente chimice. Săpunurile dure ar trebui evitate și în spălarea rufelor unui copil care suferă de dermatită atopică. Înlocuiți-i cu detergenți special creați pentru cei cu piele sensibilă.
Folosiți o cremă hidratantă protectoare
Dacă suferă de dermatită atopică, pielea copilului tău are nevoie de hidratare multă. Imediat după baie, unge pielea copilului cu o cremă hidratantă ori cu vaselină. Pentru cei care sunt deranjați de mâncărimile pielii, ajută foarte mult cremele care conțin hidrocortizon. Doar medicul poate prescrie crema corectă. Tu asigură-te că-i hidratezi de câteva ori pe zi.
Evită contactul pielii cu anumite fibre
Lâna și nailonul sunt două materiale care irită pielea cu care vin în contact, provocând mâncărimi și, deci, mai multe eczeme. Supraîncălzirea nu e bună în astfel de probleme! Alege, astfel, bumbacul, nu-l îmbrăca prea gros pentru ca pielicica lui să poată respira și asigură-te că așternuturile de pat sunt din aceleași fibre care nu-i provoacă mâncărimi.
Folosește un umidificator
Dacă centrala de încălzire a casei tale usucă foarte mult aerul de la interior, pune în funcțiune un umidificator. În felul acesta, aerul nu se va usca, iar simptomele pielii unui copil cu dermatită atopică nu se vor agrava. Folosirea unui umidificator este potrivită și pentru a evita înmulțirea numărului de bacterii și fungi din casă. Pentru a fi corect folosit, nu uita să schimbi frecvent apa și să cureți filtrul o dată la trei zile. Ia în considerare să folosești apă distilată sau demineralizată, o apă mult mai curată, care va menține curat și aerul pe care îl respirați.
Oferă-i multă apă
Dacă ai grijă să se hidrateze des și pielea lui va fi hidratată. Atenție! lichidele care într-adevăr hidratează sunt: apa, ceaiul, supa, compotul, sucul de fructe diluat cu apă, limonada. Apa este, de departe cel mai bun lichid când trebuie să ne hidratăm. Pune în apa oferită copilului felii de lămâie sau alte fructe, ori frunze de mentă pentru a-i schimba gustul, oferindu-i o aromă foarte subtilă.
Oferă-i suplimente de vitamina D
Suplimentele de vitamina D par să calmeze erupțiile dermatitei atopice în sezonul rece. Asta au observat medicii unui spital din Massachusetts. Au tratat zilnic cu suplimente de vitamina D 100 de copiii care sufereau de dermatită atopică și au observat o reducere a simptomelor pe timpul iernii. Același efect îl au razele ultraviolete care stimulează producerea de vitamina D.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Keratoza pilară poate să apară din copilărie. Cum se recunoaște la copii și ce ajută în tratarea ei