Keratoza pilară este una dintre acele probleme dermatologice care pot afecta în egală măsură copiii şi adulţii. Deşi probabil că aspectul pe care îl are pielea te deranjează, te vei simţi mai bine să afli ca până la 80% dintre persoanele adulte au perioade în care se luptă cu aceleaşi dificultăţi ca şi tine. Să fie asta şi problema copilului tău?
Ce este keratoza pilară?
Keratoza pilară este o afecțiune de piele cu transmitere genetică ce se caracterizează prin apariţia unor zone cu bubiţe roşii, ușor similare acneei, în special în anumite zone ale corpului cum sunt coapsele, partea din spate a braţelor şi, uneori, faţa (keratoza rubla facei). Aceste zone pot fi descrise cu sintagma piele de găină, aspectul fiind oarecum similar cu pielea proaspăt deplumată a unui pui. Keratoza pilara nu este contagioasă! Cauza acestui aspect este reprezentată de supraproducţia şi acumularea de keratină în porii pielii. Keratina este o substanţă bună, de care avem nevoie, care ne face părul, pielea şi unghiile puternice şi rezistente, însă excesul ei poate determina apariţia acestui aspect deranjant. Keratoza pilară poate afecta orice parte a corpului acoperită de păr dar cel mai adesea se localizează pe brațe, coapse și mai rar pe obraji. Adesea debutează odată cu intrarea la pubertate a copiilor dar poate să apara și mult mai devreme chiar din timpul primului an de viață. Dacă obrajii bebelușului tău sunt mereu roșii și atunci când îl speli simți ca prezintă ceva ca niște urme de nisip pe piele este foarte posibil să fi moștenit această afecțiune a pielii.
Keratoza pilară se agravează în mod special în anotimpul rece, după petrecerea timpului într-o încăpere cu aer uscat sau după o plimbare într-o zi geroasă sau când bate vântul. Folosirea unui umidificator poate ajuta astel ca se recomandă o umiditate de peste 50% în cazul persoanelor cu pielea uscată și predispusă la keratoză. Alți factori agravanți pot fi frecarea hainelor de zonele afectate, băile lungi sau cu apă fierbințe, înotul într-o piscină dezinfectată cu clor. De regula keratoza pilară se îmbunătățește vara și aproape dispare. Expunerea la soare poate ajuta dar este necesară protecția solară.
În primul rând trebuie să înţelegi că o mulţime de persoane suferă din cauza keratozei pilare fără ca măcar să fie conştienţi de asta. Mai rău, mulţi dintre ei primesc tratamente greşite după un diagnostic eronat. Keratoza pilară are un aspect deranjant, dar este inofensivă. De cele mai multe ori, micile buburuze de pe piele nici măcar nu provoacă mâncărime deşi unele dintre ele, de dimensiuni mai mari, pot fi sensibile la atingere. În ciuda faptului ca între 50 şi 80% dintre copii suferă, la un moment dat, de keratoză pilară, la cei mai mulţi dintre ei aceasta dispare până în jurul vârstei de 30 de ani.
Sigur e keratoză pilară și nu altceva?
Având în vedere că nu oferim consultaţii online şi că nici tu, cititorule, nu eşti dermatolog, e greu să băgăm mâna în foc ca problema cu care te lupţi este exact aceasta. Din punct de vedere al aspectului şi al vârstei copilului afectat, există şi alte probleme cu care ai putea să confunzi keratoza pilară.
Acneea bebeluşului seamănă cu acneea care îi chinuie pe adolescenţi, cu singura menţiune că aceasta apare la vârsta de 3 – 4 săptămâni. Un alt element specific este legat de zona afectată de acnee: este vorba despre faţă, uneori gât şi piept. Acneea bebeluşului se vindecă de la sine în câteva săptămâni şi nu necesită nici un fel de tratament.
Iritaţia de scutec este o problemă chiar mai frecventă decât acneea bebeluşului. Pielea delicată de pe funduleţul bebeluşului poate fi iritată de urina acidă, de scaunul acid, sau chiar de substanţele chimice din brandul de scutece pe care îl foloseşti. Pe cât de repede apare, pe atât de repede ar trebui să dispară cu condiţia schimbării frecvente a scutecelor şi a expunerii regulate a pielii la aer, pentru cât mai mult timp. O crema emolientă aplicată la fiecare schimbare de scutec va ţine la distanţă urina de piele, accelerând vindecarea.
Urticaria apare ca urmare a expunerii la un alergen sau consecutiv stimulării producţiei interne de histamină. Uneori poate arăta ca o muşcătură de insectă, cauzând o mâncărime insuportabilă. În orice caz, e greu de confundat urticaria cu keratoza pilară.
CITEȘTE ȘI: Alergii cutanate la bebeluşi: cauze, simptome, tratament, prevenție
Dermatita atopică este diagnosticul care poate complica lucrurile, căci este greu de făcut diferenţa între cele două. Uneori aspectul poate fi surprinzător de similar, dar localizarea simptomelor şi cauza care le determină sunt foarte diferite. Dermatita atopică este o afecţiune cutanată care are, la bază, tot un substrat alergic. Dermatita atopică poate apărea absolut oriunde pe piele şi se observă la copiii despre care se ştie că au o piele sensibilă. În general, îndepărtarea factorului alergen şi o cremă emolientă ameliorează relativ rapid semnele formelor uşoare de dermatită atopică.
Cum se tratează keratoza pilară?
Keratoza pilara se vindecă complet sau dispare de la sine în cazuri rare tratamentul fiind țintit mai mult pe îmbunătățirea aspectului pielii. Atunci când vrei să ameliorezi aspectul pielii afectată de keratoza pilară trebuie să urmăreşti două scopuri principale: exfolierea excesului de keratină şi hidratarea.
Exfolierea trebuie realizată cu blândeţe, altfel vei declanşa o reacţie inflamatorie pe care nu ţi-o doreşti. Poţi folosi o mănuşă specială, un săpun blând şi apă doar uşor călduţă. Pentru exfolierea pielii copiilor sunt recomandate săpunurile sau gelurile de curățare delicate pe bază de uree (10%) și acid lactic care pot fi introduse treptate cu o frecvență de o dată pe săptămână. Pasul următor este obligatoriu: trebuie să hidratezi pielea imediat după baie. Astfel, eficienţa aplicării cremei va fi mai mare. Crema se aplică pe piele imediat după spălare când este încă umedă. Alege un produs cu un conținut generos de unt de shea. Evită orice produs care conține cei 3 mari dușmani ai pielii: parfum, alcool, uleiuri esențiale. De ajutor pentru exfolierea pielii afectată de keratoză pilară sunt toate produsele de curățare și cremele pe bază de acid glucolic și acid salicilic dar deși prezintă eficiență sunt destul de agresive cu pielea delicată a copiilor și pot fi folosite după vârsta de 12 ani și în cantități adaptate lor.
Tratamentul local al pielii trebuie completat cu administrarea de vitamina D, zinc, probiotice și ulei de pește. Se presupune ca keratoza pilară apare în urma unui deficit de vitamine și minerale pe termen lung. Deși se suspicionează că ar fi într-o strânsă legătură cu intoleranța la gluten sau la proteina din laptele de vacă excluderea acestor alimente s-a dovedit în unele cazuri ca poate îmbunătăți aspectul pielii dar nu tratează complet keratoza pilară.
Următoarele branduri de dermatocosmetice au produse care pot ajuta în cazul keratozei pilare: Isis Pharma, Cerave, Cetaphil, Bioderma, Avene, La Roche Posay, Aderma, SVR, Uriage. Dacă optezi pentru un tratament natural iată care sunt câteva dintre cele mai eficiente soluţii pentru hidratarea pielii gingaşe a unui bebeluş sau copil:
Uleiul de cocos: în cazul copiilor, acesta este probabil cel mai bun remediu atunci când vine vorba despre hidratare. Pentru un plus de siguranţă, poţi opta pentru o versiune bio, prelucrată cât mai puţin şi cât mai blând.
Uleiul de migdale: uleiul de migdale este frecvent recomandat pentru masajul bebeluşilor după baie, prin urmare poate fi o soluţie hidratantă foarte eficientă şi împotriva keratozei pilare.
Uleiul de măsline: având în vedere că îl şi mâncăm, uleiul de măsline este o soluţie pe care o poţi aplica şi pe pielea celui mic. Se recomandă fierberea şi răcirea acestuia înainte de aplicare.
Creme hidratante dermatocosmetice pentru bebeluşi: Dermatita atopică necesită, pentru vindecare, nu doar îndepărtarea factorilor alergeni declanşatori, ci şi o hidratare intensivă. Există, în farmacii, produse special concepute pentru acest scop, care se pot dovedi foarte eficiente şi în cazul keratozei pilare, deşi sunt mai scumpe decât soluţiile naturale propuse anterior.
Cel mai bun tratament pentru keratoza pilară – Mărturia unei mame
Pe vremea mea toți aveam imperecțiuni ale pielii și nu dădeam importanță aspectului de piele de găină de pe brațe care apărea în mod constant iarna și trecea vara, mai ales după vacanța la mare, se știe că soarele și apa tratează această condiție a pielii. Atunci când fiul meu s-a confruntat cu keratoza pilară și mai ales că la vârsta pubertății i-a apărut pe obraji m-am documentat temeinic și am vizitat fără nicio exagerare peste 10 dermatologi pediatri, cei mai buni din București. Ca să rezum, am făcut multe experimente cu pielea săracului copil aplicând sfaturile doctorilor, în unele perioade keratoza cgiar s-a agravat după aplicarea diverselor creme. Concluzia este ca o combinație de anumite dermatocosmetice dar și schimbări în alimentație și suplimentarea cu Omega 3, Cod Liver Oil, Vitamina D în mod constant au dat rezultate, atenție! nu imediate, dar au dat, cam în 2 ani. Putem spune că aproape am scăpat total de keratoza pilară!
Astfel, vă pot recomanda baie/duș zilnic pe zona afectata cu Bioderma Atoderm (cea din bidon alb mat, pentru piele extrem de uscată) pentru corp și față sau Avene Xeracalm în mod special pentru față (dimineața și seara). Pe corp, ne dam apoi cu loțiune Cerave albastră. Pe față aplicăm Cicaplat cremă de la La Roche Posay, face efectiv minuni! Încercați și veți vedea că pielea începe să-ți schimbe aspectul. În tot acest timp am observat că schimbările în alimentație ajută foarte mult, copilul trebuie să mănânce zilnic cantitatea recomandată de proteine de foarte bună calitate și o varietate de fructe și legume, pe lângă alimentele cu conținut mare de acizi grași esențiali.
Este necesar să vizitezi medicul?
Într-o primă fază probabil că ar fi o idee bună să vizitezi medicul pentru a te asigura că este cu adevărat vorba despre acest diagnostic şi nu despre un altul. Odată ce oricare alte suspiciuni au fost eliminate, tratamentul keratozei pilare este uşor de controlat acasă dar trebuie să reții că aceasta este o afecțiune a pielii care necesită îngrijire permanentă și delicată a pielii cu produse speciale.
Totuşi, dacă lucrurile se gravează, dacă apar şi alte simptome, probabil că e mai bine să discuţi cu medicul. Printre problemele care ar trebui să te trimită cât mai rapid în cabinetul specialistului sunt apariţia de umflături, extinderea rapidă a inflamaţiei, apariţia unor zone de piele fierbinţi sau sensibile la atingere, a unor leziuni din care drenează un fluid sau a oricărui alt simptom pe care nu ţi-l poţi explica.
Chiar dacă keratoza pilară nu este o afecţiune severă, în unele cazuri eea se poate complica sau pur şi simplu poţi avea de-a face cu un caz mai rebel, care nu răspunde cum ţi-ai dori la tratament.
CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU