Pielea acopera toata suprafata corpului si are nevoie de toata atentia si ingrijirea noastra pentru a ramane sanatoasa. Cu atat mai mult cand este vorba de pielea bebelusului.
Pielea nou-nascutului normal are o culoare roz uniforma. Este atat de subtire incat prin transparenta sa este vizibila circulatia, acum mai mult decat la oricare alta varsta.
Pielea nou-nascutilor este foarte sensibila, afectiunile pielii fiind din acest motiv des intalnite. Chiar daca faci totul ca la carte se poate intampla sa nu poti sa le eviti in totalitate. Plansul neconsolat al bebelusului poate avea ca si cauza un disconfort la nivelul pielii pe care nici nu il banuiesti.
Cum protejez pielea bebelusului?
Medicii dermatologi si pediatrii recomanda protejarea pielii bebelusilor prin folosirea produselor hipoalergenice care sunt mai sigure deoarece nu parabeni, coloranti, parfum, substante toxice.
Poti obtine o ingrijire foarte delicata a pielii bebelusului alegand produse din gamele dermatocosmetice pentru bebelusi. Desi sunt mai scumpe merita investitia deoarece se vor consuma in cateva luni. De cele mai multe ori aceste game au o formula potrivita atat pentru corp cat si pentru cap.
Produsele din gamele cosmetice pentru copii sau pentru adulti nu sunt potrivite pentru bebelusi fiind mult prea agresive pentru pielea lor delicata prin concentratiile ridicate de substante chimice ce intra in alcatuirea lor. Aceste substante pot produce iritatii, mancarimi, uscaciunea pielii, arsuri sau inflamatii, disfunctii ale sistemului imunitar.
Pentru protejarea pielii micutului tau alegerea produselor dermatocosmetice este doar o mica parte dar foarte importanta.
Baia zilnica a bebelusului poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii sau dimpotriva
Temperatura apei in care faci baie copilului poate afecta pielea mai mult decat crezi. Apa trebuie sa fie intotdeauna la temperatura corpului si nu fierbinte indiferent de anotimp. In camera in care copilul face baie este indicat sa fie o temperatura de 23-25 de grade Celsius.
Indiferent daca folosesti o formula 2 in 1, atat pentru corp cat si pentru scalp, sau produse separate, gel de dus si sampon, este important sa nu speli copilul cu o cantitate mare din aceste produse. Cateva picaturi pot fi mai mult decat suficiente pentru baia zilnica a bebelusului. Clatirea este de asemenea la fel de importanta pentru protejarea pielii. Resturile de sampon sau sapun pot duce usor la uscarea pielii producat iritatii si fisuri.
Atentie la detergentii pentru rufele bebelusului
Detergentii cu care speli lucrurile bebelusului si alte lucruri care intra in contact cu pielea lui (de exemplu asternuturile) pot avea efecte asupra acesteia.
Alege detergent special pentru bebelusi care se gaseste cu usurinta in farmacii sau din gamele „sensitive” a producatorilor de detergent. Pentru hainutele celui mic nu se recomanda folosirea balsamului de rufe deoarece prin substantele chimice si parfumul care il contine poate irita pielea bebelusului.
Sfaturi simple pentru protejarea pielii delicate a bebelusului:
- Foloseste doar sapunuri neutre, usor hidratante sau hranitoare, fara aroma sau conservanti.
- Evita folosirea pudrei pentru bebelusi deoarece poate avea ca efect uscarea pielii.
- Se recomanda expunerea la soare cel putin 15 minute pe zi. Aerisirea zilnica a casei este o conditie obligatorie pentru o piele sanatoasa. Se va evita supraincalzirea interiorului. Pe timpul iernii, cand datorita caldurii pielea poate deveni uscata, investitia intr-un umidificator poate fi o idee buna. Acesta are rolul de a restabili nivelul normal al umiditatii atmosferice.
- Nu imbraca bebelusul cu prea multe straturi de haine pentru a evita iritatiile provocate de caldura. Bebelusul ar trebui sa poarte cel mult o hainuta in plus decat adultul.
- Maseaza pielea bebelusului cat mai des cu uleiuri speciale pentru copii sau cu ulei de masline.
- Dupa baie usuca pielea bebelusului prin tamponare si nu frecare. Foloseste numai prosoape din bumbac 100% cat mai moi si mai groase.