Alegerea pediatrului care va urmari evolutia bebelusului tau este o decizie foarte importanta. In primul an de viata al bebelusului il vei vizita cel putin o data pe luna. Pentru ca vizita la pediatru sa nu se transforme de fiecare data intr-un moment neplacut, plin de nemultumiri, este indicat sa te preocupi din timp de gasirea unui pediatru bun si de incredere. In cazul in care ai o lista scurta de posibili medici care sa urmareasca evolutia bebelusului si nu stii pe care sa il alegi urmeaza sfaturile noastre din acest articol.
O idee buna este sa incepi cautarile inca din timpul ultimelor luni de sarcina. In primul rand trebuie sa te programezi la o prima consultatie la medicul respectiv pentru a va cunoaste. Daca esti o persoana emotiva, sau pur si simplu pari sa te „pierzi” in fata medicilor, repeta-ti ca intrevederea are ca scop angajarea persoanei potrivite care sa iti ingrijeasca bebelusul. Informeaza-te in prealabil si fa-ti o lista de intrebari pe care vrei sa le adresezi.
Tot o idee buna sa afli daca medicul lucreaza (si) in spitalul de copii sau in sectia de pediatrie a unui spital. De cele mai multe ori, acesti medici au o experienta clinica mai vasta, plus ca este util sa existe posibilitatea in caz de nevoie sa te poti interna sub supravegherea unui medic care va cunoaste, pe tine si pe copilul tau.
Intreaba daca medicul este dispus sa faca vizite la domiciliu sau daca accepta ca macar examinarea nou-nascutului sanatos sa se faca la domiciliu. Probabil ca ai prefera aceasta, in loc sa fii obligata sa scoti nou-nascutul fragil in sala de asteptare in care se pot nimeri copii raciti sau cu alte boli contagioase.
Programul medicului este convenabil? Poate preferi un medic care are program dupa-amiaza, sau un medic disponibil inclusiv sambata dimineata, in functie de orarul pe care il ai la serviciu.
Poti apela medicul sau cabinetul acestuia la orice ora, sau doar in timpul programului? Este medicul dispus sa iti ofere un sfat telefonic intr-o mica urgenta care permite aceasta, sau numarul de telefon este disponibil numai pentru programari?
Medicul este deschis la discutii pe e-mail? Este receptiv la ideea de a primi, de exemplu, rezultatele analizelor pe e-mail, urmand sa fie stabilita inca o intrevedere numai daca aceasta este necesara?
Cat dureaza sa obtii o programare pentru o vizita uzuala? Dar pentru o urgenta? Ce se intampla cu urgentele care intervin in timpul programarilor facute cu ceva timp inainte?
Exista sala de asteptare pentru copiii bolnavi, separata de cea pentru copiii adusi la controale de rutina?
Pediatrul ales are o specializare anume, o arie de interes, este cunoscut si recomandat pentru competentele specifice intr-un anumit domeniu?
Care este opinia pediatrului referitoare la subiecte cum sunt vaccinarile, alaptarea, co-sleepingul, cresele, etc? Sunteti pe aceeasi lungime de unda, sau aveti opinii diferite? Daca opiniile nu cioncid, ti se pare ca medicul este dispus sa discute, sa iti accepte punctul de vedere si nevoile care te obliga sa optezi intr-un fel sau altul si sa te ajute sa faceti cum e mai bine pentru copil in conditiile date, sau tine mai mult la a avea mai mult dreptate si a-i fi respectate recomandarile cu titlul de litera de lege?
Fii atenta la stilul medicului. Preferi un medic care sa iti ofere variante dintre care sa alegi ce ti se pare mai potrivit, sau preferi un medic autoritar, care sa dea indicatii precise si pana in cel mai mic amanunt? Desigur ca oricand pot aparea suprize, placute sau neplacute, in colaborarea cu medicul, mai ales cand este vorba de un copil, „bunul” cel mai de pret al oricarei mame. Totusi, pornind de la aceste cateva indicatii, sansele tale sa faci o alegere inspirata (si informata) a pediatrului care va urmari evulutia bebeluslui sunt mult mai mari.
Ce va urmari pediatrul ales la bebelusul tau la consultatia ce este indicat sa aiba loc in primul an luna de luna?
In linii mari pediatrul care va urmari evolutia bebelusului va puncta de fiecare data urmatoarele aspecte:
- Pentru a urmari cresterea lunara pediatrul va cantari bebelusul, il va masura din crestet pana la picioare, ii va masura perimetrul capului si al abdomenului.
- La vizitele din primul an copilul este dezbracat complet, ocazie cu care pediatrul verifica si posibilele probleme ale pielii bebelusului iar in functie de sex urmareste anumite aspecte specifice organelor sexuale. Iti va face unele recomandari despre cum se ingrijeste pielea delicata a bebelusilor.
- De asemenea va numara bataile inimii si va verifica respiratia.
- In prima luna va verifica daca buricul a cazut si locul s-a vindecat bine.
- Va verifica ochii si urechile si se va uita in gatul bebelusului.
- Iti va face recomandari privind dozele de vitamina D, alimentatia cu lapte matern sau formule de lapte praf recomandate in functie de varsta bebelusului, sau iti va da sfaturi despre somnul bebelusului. Inca din prima luna pentru a evita sindromul mortii subite iti va recomanda ca bebelusul sa fie culcat pe spate.
- Te va intreba despre scaunele bebelusului, ce consistenta sau ce frecventa au si este indicat sa stii si sa monotorizezi aceste aspecte pana cand scaunele bebelusului se regleaza.
- Te va intreba daca ai observat lucruri neobisnuite de la o luna la alta.
- Va verifica achizitiile motorii dupa graficele de dezvoltare.
- Va face vaccinurile din schema obligatorie si iti va recomanda vaccinuri optionale.
CITEȘTE ȘI:
Primul AN al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Primele zile acasa cu bebelusul
Cum arată nou-născutul. Imaginea reală a unui nou-născut sănătos și născut la termen
Reflexele innascute ale bebelusului
Plansul bebelusului – ce semnifica
Ce reprezinta scorul Apgar?
Semnele din nastere la bebelusi
Cand si cum sa alegi pediatrul potrivit?
Hernia ombilicala la bebelusi