De la naștere, bebelușul începe deja să învețe limbajul articulat. Deși poate părea ciudat, bebelușul este în plină expansiune a limbajului, chiar dacă nu rostește cuvinte. Sunetele pe care le produce din primele luni îl vor ajuta să progreseze și să dobândească abilitățile necesare rostirii primelor cuvinte și alcătuirii propozițiilor complete. Din acest motiv, este important să stimulăm foarte devreme toate aspectele dezvoltarii, inclusiv limbajul. Bebe începe să învețe în mod activ limba maternă, încă de la naștere. Iată în continuare reperele în dezvoltarea optimă a limbajului copilului de 0-3 ani, cum putem ajuta și stimula copilului să vorbească.
Stiai că?
Incă din burtică, copilul începe să dobândească limbajul. Odată ce i s-au format timpanele, în jurul lunii a 6-a de sarcină, bebe va intra într-o lume de sunete și ritmuri. De aceea, încă de la naștere, nou-născutul este deja capabil să-și distingă limba maternă de o limbă străină și să recunoască vocea mamei deoarece îi este mai familiară.
Până la 7 luni:
Bebelușul reușește să diferențieze vocalele și recunoaște cuvintele de bază, de exemplu, mama, tata, somn, lapte. Deși percepe contrastele fonetice, nu înseamnă că reușește să le reproducă. „Cuvintele” pe care bebe încearcă să le reproducă sunt de fapt voluntare doar în jur de 5 luni. Înainte, sunt doar expresii necontrolate ale sentimentelor sale (bunăstare, disconfort, anxietate). De la 4 luni, bebelușul își distinge prenumele de un alt prenume. Citește pe larg despre: Primele cuvinte – La ce vârstă începe bebe să vorbească?
De la 7 luni până la un 1 an
Nu toți copiii bolborosesc, chiar dacă au capacitatea fiziologică în jur de 7 luni. Totul depinde de personalitatea lor. Unii aleg totuși să repete silabele pe care reușesc să le pronunțe. Este important de a practica limbajul de la o vârstă fragedă, gimnastica lingvistică.
La 8 luni, oamenii de știință estimează că copilul este capabil să recunoască un cuvânt atunci când este prezentat într-o propoziție. Mai întâi reține sunetul, pe care mai târziu, în jur de 10 luni, îl va putea reproduce. Apoi poți începe să-i citești cărți ilustrate, ele îl vor ajuta să-și îmbogățească vocabularul.
Primele cuvinte ale bebelușului
După ce este deja capabil să recunoască cuvintele din limba sa, încetul cu încetul, copilul începe să reușească să desprindă un cuvânt din contextul lui: adică să-l înțeleagă, chiar dacă ceea ce reprezintă este în afara vederii, adică a cunoasterii. Vocabularul lui devine din ce în ce mai bogat. Știe multe cuvinte fără să le poată spune încă.
Undeva pe la 15 luni, bebelușul tău înțelege propozițiile. Într-adevăr, în această etapă, distinge substantivele (obiecte) de verbe (acțiuni) sau articole și vă poate descifra cuvintele.
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Între 18 luni și 2 ani: limbajul lui se îmbunătățește
Cercetările au arătat că la 18 luni, vocabularul unui copil crește considerabil. În această perioadă el va pune voluntar intonație în remarcile sale: întrebările și exclamațiile devin intenționate. Tot înainte de vârsta de 2 ani unii copii încep să formuleze propoziții scurte, chiar dacă articularea lor este încă imperfectă. La această vârstă, copilul nu a însuşit încă folosirea cuvintelor de legătură, ci construieşte propoziţii a căror sintaxă este suficient de corectă pentru a fi înţeleasă de un adult.
La 3 ani
Majoritatea copiilor din lume înțeleg limba maternă la fel de bine ca și adulții și reușesc să o vorbească. Deoarece aparatul lor vocal nu este încă matur, au dificultăți în a se articula bine cuvintele. Anumite consoane le pot pune, de asemenea, probleme reale. Dar sunt gata să descopere bucuriile conversației și acum vor trebui să învețe să asculte!
Cum să ajutăm la dezvoltarea limbajului copilului mic?
De la 1 la 2 ani
Ascultați indiciile de comunicare ale copilului tău. Sunetele, gesturile, zâmbetele și strigătele sunt toate modalitățile pe care le folosește pentru a-ți spune ceva. Exprimați în cuvinte ceea ce copilul dumneavoastră încearcă să comunice. Dacă folosește cuvinte, repetă ceea ce spune și arată-i sau da-i obiectul pe care îl numește atunci când este cazul. De exemplu, dacă spune cuvântul lapte, răspunde-i: „Da, este lapte! dându-i de băut. Acest lucru îi spune că înțelegi ce spune și că îl prețuiești.
Pune-te la nivelul lui
Ajutați-vă copilul să vă înțeleagă vorbind clar și nu vorbind prea repede. Totuși, evită să-i vorbești ça si un bebeluș și să faceți propoziții incomplete. Prin aceste metode descoperă că eforturile lui de a comunica produc rezultate.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: 8 Jocuri pentru copii care le dezvoltă vocabularul și îi ajută să se exprime mai ușor
Numește ceea ce vezi în jurul tău acasă sau la plimbare (de ex.: „Este un copac, o pasăre, un câine…”). Numiți și ceea ce arată cu degetul sau se uită cu interes într-o anumită direcție. Lăudați-l când repetă cuvântul în cauză, dar nu-l forța să facă acest lucru.
Îmbogățiți vocabularul copilului dvs. si comentați des ce spune copilul tău. De exemplu, dacă spune „pisica mare”, răspunde: „Da, este o pisică mare neagră. Iti plac pisicile? Acest lucru îl pregătește să folosească cuvintele pe care le cunoaște pentru a construi propoziții, chiar dacă încă nu știe să o facă singur.
Oferă copilului tău cărți cu ilustrații simple și colorate reprezentând obiecte, personaje sau evenimente care îl interesează. Numiți ceea ce vedeți în imagini sau spuneți povestea cu propriile cuvinte. Îți ajută copilul să învețe cuvintele.
Un copil începe de obicei să vorbească între 12 și 16 luni. Când are mai multe cuvinte în vocabular, copilul le combină și spune propoziții simple. Acest lucru se întâmplă adesea între 18 luni și 2 ani. Pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte limbajul, ascultă-i indiciile de comunicare și repetă ceea ce spune corect cu cuvinte adăugate.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Un limbaj bine dezvoltat oferă un bun start în multe! Ajută copilul să dobândească un vocabular bogat
Dezvoltare limbajului – Cand sa te ingrijorezi?
Dezvoltarea limbajului la copiii mici include înțelegerea intonației, gesturilor, cuvintelor și frazelor, inainte de stadiul în care copilul se exprimă oral, el reacționează la zgomote, la sunetele vocii, la obiecte, la oameni, imită gesturi și se interesează de mediul înconjurător.
CITEȘTE ȘI: Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!
Dacă una sau alta dintre aceste manifestări nu există, este recomandat să consultați un logoped pentru a evalua situația și apoi a sugera acțiuni care să favorizeze dezvoltarea limbajului copilului. Părintele, este cel mai bun ajutor in dezvoltarea limbajului si a comportamentului la copil, de aceea este important de a pune in aplicare strategii eficiente de stimulare a limbajului timpuriu, fiind suficiente pentru a deschide calea comunicării orale. Intervenția timpurie face toată diferența!
După cum puteți vedea, un copil nu este o ființă pasivă din punct de vedere al limbajului, ci dimpotrivă. Este o persoană de sine stătătoare care se angajează foarte mult să învețe în mod activ limba maternă, încă de la naștere.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții