Perioada primilor 3 ani de viață este esențială pentru dezvoltarea creierului copilului, fiind o etapă în care fiecare interacțiune contează. Părinții pot contribui semnificativ la acest proces oferindu-i copilului iubire, siguranță și stimulare cognitivă. Cititul poveștilor, joaca creativă, vorbitul frecvent și calm, expunerea la muzică și natură sunt doar câteva dintre modalitățile prin care își pot susține copilul în această perioadă crucială, ajutându-l să dezvolte abilități cognitive, emoționale și sociale solide.
Creierul, parte a sistemului nervos central, este un organ important din corpul uman cu un rol vital si de necontestat, iar cercetatorii recunosc ca exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste dezvoltarea si functionarea lui. La varsta de 3 ani creierul copilului atinge 90% din dimensiunea pe care o va avea ca adult. Acesta este doar unul din motivele pentru care perioada primilor 3 ani este considerata o perioada vitala pentru dezvoltarea copilului. Iata cateva lucruri pe care parintii e bine sa le stie despre dezvoltarea creierului copilului: cand incepe si care sunt factorii care stimuleaza dezvoltarea creierului, care sunt diferitele parti ale creierului si functiile pe care le au.
Cand se dezvolta creierul copilului?
Dezvoltarea creierului debuteaza inca din primele faze de formare a embrionului. Insa ea continua mult timp, pana la varsta adolescentei si chiar si un pic mai tarziu. Totusi, cercetatorii sustin ca primii 3 ani de viata au o importanta covarsitoare! Inca din timpul formarii fetusului, neuronii migreaza pentru a alcatui diferitele parti ale creierului si se specializeaza pentru a raspunde la actiunea neurotransmitatorilor specifici. Primele zone ale creierului care se dezvolta si care la nastere sunt perfect functionale sunt cele care guverneaza functiile de baza ale organismului, necesare vietii. CITEȘTE ȘI: Vrei să ai un copil sănătos și deștept? Grăsimi bune de care au nevoie copiii
Care sunt factorii care stimuleaza dezvoltarea creierului la copii?
Fiecare copil se naste cu o zestre genetica, insa s-a demonstrat ca acest potential poate fi depasit sau poate ramane neatins in functie de mediul in care creste copilul. Alimentatia sanatoasa este importanta. Multe dintre vitaminele, mineralele, lipidele si aminoacizii ingerati ajutand direct la hranirea celulei nervoase. Evitarea expunerii la fum, fum de tigara, noxe, aer poluat contribuie la o mai buna oxigenare a intregului organism. Expunerea la alcool are efecte devastatoare asupra creierului. Pe langa evitarea factorilor nocivi si asigurarea substantelor nutritive adecvate, cel mai important rol il joaca stimularea. Citește și despre: 20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
Ce poti face ca sa il ajuti pe micutul tau sa atinga maximul potentialului garantat de zestrea sa genetica? Poti incepe inca din perioada preconceptiei, consultand medicul obstetrician si urmandu-i indeaproape sfaturile. Odata nascut, bebelusul tau are nevoie de toata grija si atentia ta, de rabdare, de joaca si stimulare in asa fel incat sa invete…tot. Lasa-l sa exploreze, sa cerceteze, sa se joace, sa isi imagineze cele mai fantastice scenarii! CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
De ce perioada primilor 3 ani este vitala pentru dezvoltarea creierului la copii?
Celula care sta la baza structurii creierului este numita neuron. La nastere, bebelusul poseda deja aproape toti neuronii pe care ii va avea in timpul vietii. Numarul lor este imens, aproximativ 100 miliarde! Procesul de invatare consta, de fapt, in formarea sinapselor, care sunt legaturi intre neuroni, adevarate canale de comunicare. In primii 3 ani de viata ai copilului, aceste sinapse se formeaza intr-un ritm covarsitor. La viteza maxima, se estimeaza ca s-ar forma pana la 2 milioane de sinapse in fiecare secunda. De aceea specialistii insista in mod deosebit pe stimularea copilului in primii ani de viata. Un alt fenomen esential care se produce timpuriu este numit mielinizare. Mielina este stratul care izoleaza fibra nervoasa, permitandu-i sa comunica doar la nivelul sinapselor. Copiii foarte mici proceseaza lent informatia din cauza absentei acestui strat de mielina. Citește și despre: 5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
Care sunt diferitele zone ale creierului, care sunt functiile lor si cand se dezvolta fiecare dintre ele?
Cea mai bine dezvoltata zona a creierului in momentul nasterii este trunchiul cerebral. El controleaza reflexele cum sunt plansul, tresaritul si suptul si regleaza functiile vitale cum sunt respiratia, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si somnul. Trunchiul cerebral, in colaborare cu alte structuri, este responsabil si de emotiile bebelusului si de asemenea de capacitatea sa de a se linisti. Zonele din creier responsabile de emotii se dezvolta complet timpuriu in viata extrauterina si sunt extrem de sensibile la comunicarea cu parintii.
In centrul creierului se afla doua structuri esentiale pentru dezvoltarea bebelusului: hipocampul, care controleaza memoria, si hipotalamusul (creierul emotional), care controleaza somnul profund. Ambele sunt bine dezvoltate in momentul nasterii. Pana la urma, trebuie sa recunosti ca e o evolutie spectaculoasa ca la 4 luni bebelusul te recunoaste intr-un grup de oameni, iar pe la 7 luni anticipeaza deja modul in care functioneaza unele jucarii.
Cerebelul (creierul mic) se afla in zona cefei si este responsabil cu echilibrul si coordonarea musculara. Aceasta este zona care il ajuta pe bebelusul tau sa avanseze de la simplul stat pe spate la rostogolit, mers de-a busilea si apoi mers in picioare. Tot cerebelul coordoneaza functiile motorii si senzitive. El primeste mesajelede la cele 5 simturi, le „traduce” si comanda reactia potrivita. Se pare ca tot cerebelul este implicat si in functii mai avansate de tipul invatarii limbajului. Unii cercetatori considera ca cerebelul are un rol important in dobandirea abilitatilor sociale.
Dezvoltarea creierului la copii
Lobul frontal, situat in zona fruntii, controleaza comportamentul voluntar: mersul,vorbitul, capacitatea de rezolvare a problemelor. Dezvoltarea acestei zone debuteaza undeva intre 6 si 12 luni, cand bebelusul devine mai mobil si mai verbal. La majoritatea persoanelor, emisfera cerebrala stanga este cea care controleaza vorbirea, in timp ce jumatatea dreapta este responsabila de controlarea emotiilor. Lobul frontal se maturizeaza in salturi, iar dezvoltarea sa dureaza ani de zile. In perioada copilariei, creierul este atat de activ, incat foloseste jumatate din necesarul caloric zilnic. CITEȘTE ȘI: Alimentația corectă a copilului isteț
Lobul occipital, localizat in zona din spate a capului, controleaza vazul si abilitatea de a recunoaste ceea ce vedem. La nastere, vazul este unul dintre cele mai slab dezvoltate simturi. Nou nascutul poate privi doar in apropiere, distinge lumina, conturul obiectelor si miscarea, insa imaginile sunt cetoase. Din acest punct de vedere, sistemul nervos este inca imatur, asa ca bebelusul nu prea intelege ceea ce vede. Pentru ca aceasta zona din creier sa se dezvolte, bebelusul trebuie sa vada diferite obiecte. Daca la inceput chipul tau este suficient, ulterior vei observa ca bebelusul devine fascinat de fete umane si de obiecte colorate. CITEȘTE ȘI: Stimularea proactivă a copilului în funcție de vârstă
Lobul parietal, situat in varful capului, controleaza gustul, simtul tactil, coordonarea mana-ochi si partial abilitatea de a recunoaste obiectele. Probabil ca aceasta este zona care beneficiaza cel mai mult in urma stimularii externe. Cu fiecare nou obiect, noua culoae, noua textura pe care i-o prezinti, stimulezi in mod dorect dezvoltarea lobului parietal.
Lobii temporali, plasati in dreptul tamplelor, controleaza auzul, mirosul si intelegerea limbajului. Colaborarea cu hipocampul asigura capacitatea de invatare, memoria si raspunsurile afective. Primul simt care se dezvolta complet la bebelusi este auzul. Inca din primele clipe de la nastere bebelusul tresare si plange cand aude zgomote puternice. Se pare ca urechea interna este singurul organ senzorial complet dezvoltat in momentul nasterii. Si mirosul se dezvolta devreme in viata, inca din luna 7 de sarcina.
La varsta de 3 ani creierul copilului a atins deja 90% din dimensiunea pe care o va avea ca adult
Cresterea si dezvoltarea fiecareia dintre regiunile creierului depinde de nivelul de stimulare exercitat din exterior. Aceasta stimulare constanta reprezinta baza procesului de invatare si a mare parte din capacitatile intelectuale de mai tarziu. Nu uita, primii 3 ani sunt anii unor achizitii fantastice pentru copil, o perioada care nu se mai repeta si in care capacitatea de acumulare a copilului este incomparabila cu ceea ce se va intampla in restul vietii sale. Profita de aceasta perioada! CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.