Nu fugi de grăsimi dacă vrei să ai un copil sănătos și deștept. Fără ele, creierul și sistemul nervos nu s-ar putea dezvolta așa cum trebuie. Obezitatea nu este rezultatul consumului de grăsimi în exces, ci de glucide și al porțiilor mult prea mari.
Grăsimea din alimente a fost mereu pusă la zid de către cei ce țin diete ori se declară iubitori de regimuri alimentare sănătoase. Imediat ce grăsimea a fost trecută pe lista neagră, oamenii au început să consume mai mult zahăr, carbohidrați rafinați și mâncare procesată. Ca rezultat, toată lumea a devenit obeză. Și suferindă.
Apoi timpurile s-au schimbat și, odată cu ele, moda. Studiile arată acum că grăsimile, inclusiv cele saturate, nu sunt nici pe departe atât de vinovate cum s-a zis. Și, astfel, tot felul de alimente cu conținut de grăsimi s-au întors pe scenă, în lumina reflectoarele, recăpătând titlul de „superalimente“. Majoritatea oamenilor aleg alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Însă, dacă știi să o folosești cu cap, grăsimea nu este dușmanul dietei. Iată un top 10 al unor alimentele bogate în grăsimi, alimente care sunt, de fapt, incredibil de sănătoase și hrănitoare:
Avocado
Avocado e diferit de celelalte fructe. În timp ce majoritatea fructelor conțin în principal carbohidrați, avocado e plin de grăsimi. De fapt, e chiar mai bogat în grăsimi decât majoritatea alimentelor de origine animală! Cu toate acestea, persoanele care aleg să-l consume pun mai puține grăsimi pe burtă decât cei care nu o fac. Ori fac alte alegeri. Principalul acid gras este o grăsime mononesaturată, numită acid oleic. Același acid gras din uleiul de măsline, despre care știi deja că are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Avocado este una dintre cele mai bune surse de potasiu, conținând cu 40% mai mult potasiu decât bine-cunoscutele banane. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre. Simplul consum zilnic ne ajută să coborâm nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor, ridicând nivelul colesterolului bun.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Brânza
Este un aliment incredibil de sănătos. E și normal, ținând cont că dintr-o ceașcă de lapte se produce o felie groasă de brânză. Brânza este o incredibilă sursă de calciu, vitamina B12, fosfor și seleniu, dar și de alte substanțe nutritive ideale pentru a ne menține sănătatea. E foarte bogată în proteine, astfel că o felie groasă de brânză conține cam 7 grame de proteine, la fel ca un pahar cu lapte. Brânzeturile, ca și alte produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, conține, de asemenea, acizi grași care oferă o mulțime de beneficii, printre care scăderea riscului de diabet de tip 2. Nu oferiți însă copiilor sortimente de branză degresate, cașcaval sau branză topită! Pentru copii urmatoarele sortimente de brânză sunt foarte potrivite: branza proaspătă de vaci (chiar și cea tartinabilă dar fără e-uri), telemea (se desărează), urdă, ricotta, mascarpone, mozarella.
Ciocolata neagră
Este unul dintre cele mai sănătoase alimente care mai are și un gust extraordinar. Extrem de bogată în grăsimi, ciocolata neagră este bogată în fibre, fier, magneziu, cupru și mangan. Conține o bogăție de antioxidanți, chiar mai mult decât afinele! Unul dintre acești antioxidanți are o activitate biologică puternică, fiind capabil să scadă tensiunea arterială și să prevină oxidarea colesterolului din sânge.
Astfel, persoanele care consumă ciocolată neagră de cel puțin cinci ori pe săptămână scad la jumătate riscul de a dezvolta boli de inimă. În plus, ciocolata neagră îmbunătățește funcția creierului și protejează pielea de efectele devastatoare ale razelor soarelui. Dacă vrei să devii consumator de ciocolată neagră, asigură-te că alegi un sortiment cu cel puțin 70-80 % cacao.
Ouăle
Ouăle au fost considerate nesănătoase, deoarece gălbenușurile sunt bogate în colesterol și grăsimi. Ca să fim mai exacți, un singur ou conține 212 mg de colesterol, adică vreo 70% din doza zilnică recomandată. În plus, 62% din caloriile oului provin din grăsimi. Noile studii (moda de care vorbeam la începutul articolului) au demonstrat că înspăimântătorul colesterol din ouă nu-l afectează pe acela din sânge la majoritatea oamenilor. Așa că s-a ajuns la concluzia că oul este, de fapt, un aliment nutritiv foarte concentrat. Ouăle sunt, de fapt, minunate surse de vitamine și minerale. De fapt, conțin câte puțin din fiecare element nutritiv de care are nevoie corpul nostru. Sunt deosebit de folositoare și celor care vor să slăbească, fiind bogate în proteine. Spre exemplu, cei care înlocuiesc cerealele de la micul dejun cu ouăle, ajung să mănânce mai puține calorii și să piardă în greutate. Cele mai bune ouă sunt cele îmbogățite cu Omega3. Nu aruncați gălbenușul, acolo se află aproape toate substanțele nutritive. CITEȘTE ȘI: Oul de prepeliță în alimentația copiilor
Peștele gras
Unul dintre puținele produse de origine animală cu care toată lumea e de acord că e sănătos este peștele gras, adică somonul, păstrăvul, macroul, sardinele și heringul. Acești pești sunt surse excelente de acizi grași Omega3, adevărat aur pentru inimă, dar și proteine de înaltă calitate, plus tot felul de alte substanțe nutritive importante. Consumul de pește pare să scadă riscul de a ne îmbolnăvi de inimă, de a dezvolta depresie, demență, dar și alte boli. Dacă nu poți mânca pește, achiziționează și consumă zilnic un supliment de ulei de pește, care poate aproape la fel de bine. Uleiul de cod, de exemplu, conține toți acizii grași Omega3 de care avem nevoie, dar și multă vitamina D.
CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
Nucile
Pe cât de la îndemână, dacă pe gândești că în țara noastră nucii cresc și pe marginea drumurilor, pe atât de sănătoase. Bogate în grăsimi și fibre, sunt o bună sursă de proteine vegetale. Persoanele care le-au inclus în dieta zilnic, par să fie ocolite de boli precum obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2. La fel de sănătoase precum nucile sunt migdalele, nucile de pădure și nucile de macadamia.
Semințele de chia
Deși nu sunt percepute ca alimente „grase“, află că 28 de grame de semințe de chia oferă 9 grame de grăsime. Ținând cont că aproape toți carbohidrații din chia sunt fibre, majoritatea caloriilor provin, de fapt, din grăsimi (80%). Acest lucru le face o excelentă sursă de grăsimi vegetale. Sunt pline de acizi grași Omega3 și fibre, dar au și o mulțime de minerale, toate aceste bogății transformându-le într-un aliment foarte hrănitor.
Uleiul de măsline extravirgin
Un alt aliment gras, despre care toată lumea știe cât de sănătos este. Uleiul de măsline extravirgin este o componentă importantă a dietei mediteraneene, o dietă cu multe beneficii pentru sănătate. Uleiul de măsline extravirgin conține vitaminele E și K și e plin de antioxidanți extrem de puternici. Unul dintre aceștia este recunoscut în lupta împotriva inflamațiilor și în protejarea împotriva oxidării a colesterolului din sânge. De asemenea, uleiul de măsline extravirgin ajută și la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea riscului bolilor cardiace, precum și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Dintre toate uleiurile și grăsimile sănătoase, uleiul de măsline extravirgin este considerat cel mai sănătos! CITEȘTE ȘI: Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Nuca de cocos și uleiul din nucă de cocos
Nuca de cocos și uleiul extras din acest fruct sunt cele mai bogate surse de grăsimi saturate de pe planetă. 90% din acizii ei grași sunt saturați! Dar chiar și așa, cei care consumă cantități mari de nucă de cocos nu suferă de boli de inimă și sunt într-o stare excelentă de sănătate. Grăsimile din nuca de cocos sunt diferite de restul grăsimilor, fiind alcătuite din acizi grași cu lanț mediu. Acești acizi grași sunt metabolizați în mod diferit, mergând direct în ficat, unde sunt transformați în corpuri cetone. Studiile spun că grăsimile cu lanț mediu suprimă pofta de mâncare, ajutându-ne să mâncăm mai puține calorii și pot stimula metabolismul cu până la 120 de calorii pe zi.
Această particularitate le face deosebit de utile pe aceste grăsimi în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, dar și în cazul celor care vor să piardă grăsimea de pe burtă. CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor