Cand e vorba de alimentatiei se stie ca adultii dar in special copiii sunt atrasi de culori. Din pacate, cand vine vorba de alimentatia sanatoasa a copilului, nu tot ce este frumos colorat este si sanatos.
Rafturile sunt incarcate in ziua de azi cu produse atat de atragatoare ca ambalaj si colorit incat ne ispitesc si pe noi, adultii, cu atat mai mult pe copii, care inca nu stiu sa citeasca ingredientele de pe eticheta si sa le interpreteze. Prin urmare responsabilitatea ne revine cu totul noua, parintilor, de a face cele mai sanatoase alegeri pentru micutii nostri.
Haideti sa aflam cum ne putem ghida dupa culorile pe care le au alimentele pentru a face alegeri cat mai bune.
Care sunt “culorile sanatoase” in alimentatie?
Putem avea incredere in culori atunci cand este vorba de legume si fructe, astfel:
- Cele de culoare galbena/portocalie (cum ar fi portocalele, lamaile, ananasul, pepenele galben, perele, dovleacul, cartofii dulci, morcovii etc.) sunt antioxidanti puternici, continand multa vitamina C si caroten.
- Cele de culoare rosie (mere, rodii, cirese, pepene rosu, capsuni, sfecla, ridichi, rosii etc) contin licopen si antocianina – anticancerigene si benefice pentru inima.
- Cele de culoare verde (spanac, urzici, ceapa verde, avocado, salata verde, broccoli, mazare, kiwi, mere verzi etc) au o concentratie bogata de fitonutrienti precum luteina (benefica pentru ochi, inima, piele, creier).
- Cele de culoare mov (afine, coacaze, mure, smochine, vinete, varza rosie etc.) contin antocianina si sunt cunoscute pentru efectele anti-cancerigene si anti-imbatranire.
Cand sunt culorile nocive in alimentatie?
Atunci cand culorile nu provin din natura ci sunt create artificial, in laboratoare, ele pot dauna sanatatii uneori intr-un mod extrem de grav chiar daca efectele negative nu apar imediat dupa consum, la o zi sau o saptamana.
Cu cat un produs este mai colorat cu atat ar trebui sa-l evitam mai mult. Din pacate tocmai acestea sunt cele mai atragatoare pentru copii si ne este greu sa-i refuzam. Poate ne va fi mai usor daca vedem ce ascund aceste culori:
- Culoarea galben intens din alimentele de pe raftul supermarketului este data de colorantul “yellow 6” sau “sunset yellow” aparand pe etichete ca E110 si care poate produce reactii alergice, deranj stomacal, urticarie, migrene si mai ales in combinatie cu alte “E-uri” s-a dovedit a creste hiperactivitatea copiilor.
- Albastrul din produse poate fi dat de colorantul “blue1” sau E133- interzis in tari ca Austria, Danemarca, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia datorita potentialului sau cancerigen, cresterea hiperactivitatii copiilor, afectarea celulelor nervoase.
- Rosul este dat in principal de “red 40” sau E129 care de asemenea a fost incriminate pentru sindrom de hiperactivitate la copii si sporirea deficitului de atentie (ADHD si ADD). Poate de asemenea provoca reactii alergice.
Exista si o clasificare a “E-urilor” in: inofensive, “E-uri” cu potential nociv si “E-uri” care ar trebui total evitate mai ales cand este vorba de alimentatia copiilor. Insa nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca daca au “intrat in circulatie” sunt in regula, deoarece au fost multe considerate initial inofensive si interzise apoi in urma studiilor amanuntite care au dovedit efecte negative asupra sanatatii.
Este bine sa formam copiilor obiceiuri sanatoase inca de cand sunt bebelusi nu sa contribuim la pervertirea gusturilor lor cumparandu-le de mici tot ce este mai colorat pe raft, de la cereale cu culori total nenaturale la bomboane si acadele in culori vii care-ti iau ochii si iti saboteaza sanatatea.
Inca de la inceperea diversificarii la loc de cinste in alimentatia copilului ar trebui sa stea produsele cat mai naturale, fara aditivi, conservanti sau coloranti alimentari si ar trebui evitate produse precum bauturi carbogazoase, chipsuri, napolitane cu creme, bomboane etc.
Cu cat sunt mai pline de aditivi si de coloranti sintetici cu atat comporta riscuri mai mari de a provoca hiperactivitate copiilor, agitatie, iritabilitate, insomnie precum si posibile tulburari mai grave pe viitor.lor
Copilul tau este atras de dulciurile din comert? Ce alternative sanatoase reusesti sa le oferi?