Pesticidele din alimentatia copiilor nostri sunt o bomba cu ceas. Afla cum sa o dezamorsezi!
Pe toti ne preocupa ceea ce mancam, si cu atat mai mult suntem atenti la alimentatia celor mici. Sistemul lor digestiv imatur, inca in curs de perfectionare,este cu atat mai sensibil. Reprezinta pesticidele folosite la scara larga in agricultura, un pericol pentru micutii nostri?
Diversificarea alimentatiei micutilor incepe la varsta de 6 luni, cand ei primesc primele fructe sau legume. La aceasta varsta, aparatul lor digestiv este inca imatur, iar organismul lor inca foarte fragil. Pesticidele din alimentatie au un impact mai puternic asupra lor decat asupra unui adult, iar efectul cumulativ al multora dintre ele, reprezinta un risc in plus.
Ce sunt pesticidele?
Pesticidele sunt agenti chimici sau biologici, folositi in agricultura pentru a proteja culturile impotriva bolilor si daunatorilor si pentru a limita cresterea buruienilor.
Conform unor documente redactate in anul 1996, pe piata existau peste 9700 de pesticide aprobate pentru utilizare in agricultura.
Fiecare dintre acestea are un scor care reflecta nivelul de toxicitate si cantitatea in care substanta se regaseste in produsele alimentare, iar autoritatile care reglementeaza utilizarea lor in agricultura trebuie sa se asigure ca scorul total nu depaseste o anumita limita superioara.
In anul 2000, un studiu amplu efectuat in Statele Unite, a aratat ca peste 1% din alimentele produse local, si peste 3% dintre produsele importate, depaseau aceasta limita superioara.
O alta problema este ca nu exista studii asupra efectelor combinarii pesticidelor. O cutie dintr-un mix de cereale de pe raftul unui supermarket poate contine reziduurile a 32 de pesticide diferite, iar efectul combinarii acestoa in organismul uman este absolut necunoscut.
Cum sunt copiii expusi la pesticide?
Cea mai comuna sursa de pesticide o reprezinta fructele si legumele pe care le consumam. Pesticidele se afla pe si in interiorul acestora. Pesticidele sunt folosite si pentru culturile de plante furajere, folosite ca hrana pentru animalele de ferma, astfel ca este posibil ca o cantitate mica de pesticide sa se regaseasca si in carne si lapte.
Care sunt riscurile la care ne expunem?
Cele mai multe studii efectuate pana in prezent au studiat efectele expunerii la diverse pesticide a lucratorilor in agricultura, care sunt expusi la cantitati mari de pesticide, pentru o perioada relativ scurta de timp. In cazul acestora, intoxicatia acuta cu pesticide are ca efect stari de greata, varsaturi, diaree, ameteala, anxietate si confuzie, simptome care pot fi intense, dar in general reversibile.
Expunerea cronica la doze mai mici se asociaza cu boli respiratorii cronice, probleme de memorie, boli de piele, depresie, avort spontan, cancer si boli neurologice, de tipul Parkinsonului. Frecventa ADHD pare de asemenea sa creasca, urmare directa a expunerii cronice la doze mici de pesticide.
De ce este riscul mai mare pentru copii decat pentru adulti?
Exista numerosi factori care, cumulati, fac ca riscul expunerii la pesticide sa fie mai mare pentru copii decat pentru adulti:
- Organismul lor este in crestere, procesele care au loc in organismul lor se petrec cu o viteza mai mare decat la adulti.
- Copiii sunt de obicei mofturosi la mancare, preferand cateva tipuri de alimente si fiind, deci, expusi cu precadere la pesticidele folosite in cultivarea acestora.
- Tractul intestinal al copiilor permite absorbtia in cantitate mai mare a pesticidelor, fiind mai permeabil la trecerea moleculelor cu dimensiuni mari.
- Ficatul si rinichii copiilor sunt in plin proces de maturizare, astfel ca eliminarea pesticidelor din organism se petrece mai lent.
- Copiii mananca mai mult decat adultii, raportat la greutatea corporala, astfel ca ingereaza o cantitate mai mare de pesticide.
- Pesticicele pot bloca absorbtia in organism a nutrientilor esentiali pentru cresterea si dezvoltare.
- Copiii sunt expusi nu doar prin intermediul alimentelor, ci si al apei pe care o consuma.
Care sunt fructele si legumele care contin cea mai mare cantitate de pesticide?
Conform studiilor efectuate pana in prezent, urmatoarele fructe si legume contin cea mai mare cantitate de reziduuri de pesticide: marul, capsunile, piersicile si nectarinele, strugurii, afinele, ciresele, perele, telina, spanacul, ardeiul gras, cartofii, salata verde, dovleceii, fasolea verde.
Care sunt fructele si legumele cele mai sigure?
Fructele care, confirm studiilor, contin cele mai putine pesticide sunt: pepenele rosu,pepenele galben, avocado, mango, kiwi, ananasul, grapefruit, ceapa, mazarea dulce, porumbul dulce, vinetele, varza, ciupercile. broccoli, papaya.
Cum imi pot proteja copilul de pesticide?
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a limita cantitatea de pesticide la care este expus micutul tau.
- Spala bine fructele si legumele sub jet puternic de apa.
- Decojeste fructele si legumele si arunca frunzele exterioare ale legumelor cum sunt varza sau salata.
- Unele fructe si legume sunt dificil de spalat, e o idee buna sa le inmoi in apa cateva minute si apoi sa le clatesti temeinic.
- Indeparteaza pielea de pe carnea de pui si grasimea abundenta din carnea rosie. De cele mai multe ori reziduurile de pesticide se acumuleaza in tesutul adipos.
- Cumpara produse organice, daca sunt disponibile.
- Cumpara alimente produse local deoarece legumele si fructele care sunt transportate la distante mari sunt stropite pentru a le face sa reziste drumului.
- Cumpara fructe si legume de sezon.
- In extra sezon, alege legumele si fructele conservate prin congelare, in locul celor conservate la borcan.
- Ofera-i copilului o diversitate de alimente din toate categoriile.
- Atunci cand mergi in piata sa cumperi fructe, alege-le pe cele care nu arata perfect. Un mar imperfect, eventual cu urma de vierme in coaja, este cu siguranta mai putin contaminat decat marul perfect, de revista, de pe taraba alaturata.