Botez, nunta, inmormantare – ciclul normal al vietii. Este sau nu indicata participarea copilului la aceste evenimente?
Exista evenimente la care unii parinti evita sa isi ia copiii. Altii nu gasesc solutii, sau considera ca cei mici trebuie sa ii insoteasca daca este vorba despre cineva din familie. Concret, cum procedam?
Daca avem de-a face cu un eveniment fericit din familie sau din randul apropiatilor, copilul va fi cu siguranta bucuros sa participe.
Pentru buna desfasurare a evenimentelor, totusi, trebuie sa fii constienta ca rabdarea copilului e in general scurta, asadar o lunga slujba la biserica, sau o asteptare indelungata la starea civila s-ar putea sa nu fie pe placul lui.
Pentru a evita eventualele momente penibile care apar pentru ca cel mic a devenit nerabdator, vorbeste tare, plange sau tipa, este indicat sa incerci sa il scoti afara imediat ce da semne de plictiseala.
Orice copil va fi incantat de rochia alba de mireasa, sau va fi curios sa il vada pe „bebele cel nou”, dar putini pot rezista intre 30 si 60 de minute in liniste in biserica, si nu are nici un sens sa il ameninti, certi sau santajezi pentru a-l „convinge”.
Daca poti, roaga o bunica sau o prietena sa va insoteasca, pentru a putea sta afara cu micutul. Daca nu e posibil, cu siguranta gazdele vor aprecia atentia cu care eviti ca acesta sa faca galagie in locuri „serioase”.
Petrecerile propriu-zise ar trebui sa fie mult mai potrivite pentru copii, insa si aici trebuie sa fii atenta la numeroase aspecte.
Multe petreceri incep tarziu, seara, si dureaza pana spre dimineata, ceea ce le face nepotrivite pentru copii, macar pana la o anumita varsta.
Un copil de 4-5 ani sau mai mic, va deveni irascibil daca este prea obosit. Prin urmare, fie iti asumi riscul de a fi nevoita sa pleci spre casa pe la miezul notii, fie, daca este posibil, vei rezerva o camera in acelasi hotel in care este si restaurantul, unde tu, tati, amandoi sau o bona, ruda apropiata, cunostinta, ii pot veghea somnul.
O alta problema este ca la aceste petreceri, muzica este in general data foarte tare, multi copii devenind agitati. E usor de inteles, in fond si adultii se simt „tehui” dupa cateva ore petrecute in galagie.
Pentru un copil mic, e posibil ca nici meniul sa nu fie tocmai adecvat, este un alt aspect pe care trebuie sa il iei in calcul inainte de a decide sa iei si copilul cu tine.
Inmormantarile pe de alta parte, sunt ceva mai delicate. In general, copiii nu reusesc sa asimileze concepte precum divinitatea sau moartea.
In plus, este infricosator pentru ei sa vada pe toata lumea imbracata in negru, trista, plangand. Multi copii se simt inspaimantati sa vada efectiv persoana decedata, caci din pacate stim cu totii cum schimba moartea fizionomia oricui.
Exista voci care sunt de parere ca moartea este si ea parte din viata, si ca ar trebui ca si copiii sa fie expusi la asemenea evenimente de mici, cum se intampla la tara pe vremuri, unde copiii puteau intra in camera de priveghi si luau parte la slujbele specifice.
Altii, considerati de catre cei mentionati anterior ca fiind supraprotectivi, aleg sa isi fereasca copiii de asemenea evenimente si mai ales de intrebarile fara raspuns de dupa, si sa faca tot posibilul ca cel mic sa nu participe la inmormantare.
Sunt situatii in care persoana decedata poate fi cineva din familie sau un apropiat al copilului. Daca din diverse motive copilul va asista la pregatiri si va participa la inmormantare, este bine sa il pregatesti dinainte.
In functie de varsta copilului, de convingerile tale religioase si nu numai, ii pot spune ca decedatul a plecat la Doamne Doamne, sau sus in Cer unde fiecare avem o steluta a noastra sau ca sufletul sau a plecat in alta lume.
Este bine sa eviti sa spui ca doarme, caci risti sa ii fie teama de somn. De asemenea, este bine sa il asiguri ca desi toata lumea moare la un moment dat, mai este muuuult pana cand el sau voi veti pati asta.
Exprimarile de genul „a murit pentru ca era bolnav” nu sunt nici el foarte fericite, caci copilul va ramane cu o spaima nejustificata de boala si stim cu totii cat de des racesc cei mici!
Copilul tau v-a insotit la asemenea evenimente? Cum v-ati descurcat?