Ti s-a recomandat din maternitate administrarea de vigantol/vitaminaD la bebelusul tau? Iata de ce este important sa respecti aceste indicatii!
Vitamina D este foarte importanta pentru mentinerea integritatii scheletului, pentru sustinerea sistemului imunitar si chiar si pentru prevenirea depresiei, prin urmare toti ar trebui sa beneficiem de ea. Fiindca este putin probabil sa o asimilam exclusiv pe cale naturala se recomanda utilizarea unui supliment, incepand de la 2 saptamani de viata.
In Romania recomandarile sunt de 400-1000 UI (unitati internationale) asta insemnand 1-2 picaturi de Vigantol, cel mai des utilizat supliment de vitamina D. Recomandarile difera insa si in functie de medici, unii considerand ca ar trebui dat zilnic pana la 2 ani iar apoi doar in lunile cu “r”- pana la 5 ani, altii spun ca ar fi bine ca suplimentarea sa se faca pana la 14 ani iar altii considera ca ar trebui sa luam toata viata.
Intr-adevar ca toti suntem supusi riscului de deficient in ceea ce priveste vitamina D din diverse motive: insuficienta expunere la soare, fie datorita climei, fie datorita aglomerarii urbane cu cladiri inalte si poluare, stil de viata care implica mult timp petrecut in interior.
De asemenea persoanele cu pielea mai inchisa la culoare asimileaza mai greu vitamina D prin simpla expunere la soare. Corpul nostru genereaza vitamina D3 cand este expus razelor UVB. Aceasta vitamina, indiferent ca este luata prin supliment alimentar sau generata prin piele, se transforma in corp in forma sa activa, 25-hidroxivitamina D, care este mai usor de masurat in laboratoare.
Testarea insa este destul de costisitoare si este in regula daca pornim de la premisa ca avem deficit si e mai sigur sa suplimentam.
Nivelul de 25-hidroxivitamina pe care ar trebui sa-l avem este controversat, adica exista recomandari diferite in functie de institutiile care le fac: institutiile de pediatrie spun ca e suficient un nivel de 20-30 ng/ml, societatile de endocrinologie recomanda 30-100 ng/ml iar consiliile care se ocupa cu studiul direct al vitaminei D considera 40-80 ng/ml ca fiind un nivel adecvat.
In ceea ce priveste copiii alaptati, desi laptele matern este alimentul ideal si plin de nutrientii si vitaminele necesare, in privinta vitaminei D lucrurile stau diferit.
Laptele matern e o sursa nesemnificativa de vitamina D, continand mai putin de 50 de UI per litru, de aceea se recomanda suplimentarea cu picaturi. Sau ar fi varianta ca mama care alapteaza sa ia 6400 de UI de vitamina D pe zi astfel incat sugarul va primi si el o doza suficienta prin laptele matern si nu ar mai fi nevoie de supliment.
Chiar daca mama isi testeaza nivelul de 25-hidroxivitamina din corp si reiese ca e in limite optime nu inseamna ca laptele ei va contine suficienta vitamina D pentru sugar, acest lucru fiind posibil doar daca femeia care alapteaza ia si supliment.
In concluzie vitamina D este foarte importanta nu doar pentru nou-nascuti/copii dar si pentru adulti si e bine sa nu sarim peste indicatiile medicilor de a administra zilnic acest supliment.
Din pacate multe mame uita sa includa in rutina zilnica administrarea de vigantol/vitamina D sau considera ca e suficient cat produce corpul singur sub actiunea soarelui si risca anumite probleme cauzate de deficitul acestei importante vitamine.