De acum încolo, nașterea poate avea loc în orice moment. Sarcina este considerată oficial încheiată abia la 40 de săptămâni. Înainte să rămâi gravidă, uterul tău avea capacitatea de numai 0,05 litri și putea conține un volum de 0,01 litri. La încheierea sarcinii, uterul va avea de 20 de ori mai multe grame decât avea inițial, ajungând aproximativ la 1 kg, și se va întinde atât cât e nevoie pentru a conține copilul, placenta și aproximativ 1 litru de lichid amniotic.
- Mameloane plate sau înfundate – ce trebuie să faci pentru a-i pregăti de alăptare
- Pierderea dopului gelatinos – când suni medicul
- Cu burtica pe cântar! (cum se împart kilogramele în sarcină)
- Controlul medical prenatal din ultima lună
- Ce se întâmplă cu bebe în ultima lună de sarcină
- Ultima lună, semne de alarmă înainte de naștere!
- Ce fac dacă s-a depășit termenul și nașterea n-a avut loc?
- Cum îmi dau seama că a început travaliul?
Ce se întâmplă cu tine în ultimile 4 săptămâni de sarcină
Vei deveni mamă! În maximum 4 săptămâni, la sfârșitul acestei luni, vei intra în travaliu și vei face cunoștință cu copilașul tău. Crede-mă, nu există emoție mai puternică decât asta!Respirația sacadată e încă prezentă. E de vină presiunea exercitată de copilul, acum mare, pe cutia toracică.
Sistemul digestiv funcționează tot lent, e posibil să mai simți arsurile și să fii constipată. Când copilul coboară în bazin aceste simptome se mai ameliorează.
Sânii sunt mari, grei, din mameloane curge sub formă de picuri lichidul gălbui, bogat în proteine, colostru numit și aurul lichid, hrana bebelușului tău în primele zile după naștere. Sânii sunt sensibili, te mănâncă, au vene vizibile din cauza fluxului crescut de sânge, micile canale din jurul mameloanelor sunt acum mari, proeminente (se numesc tuberculii lui Montgomery). Rolul lor este să secrete o substanță uleioasă care să lubrifieze sânii și să-i pregătească, astfel, pentru alăptare. Unora dintre femei li se întâmplă ca sfârcurile să se adâncească în interiorul sânilor. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Mameloane plate sau înfundate – ce trebuie să faci pentru începutul alăptării
Aceasta este o situație des întâlnită la femeile aflate la prima sarcină. Aproximativ o treime din femei vor trece prin această situație, în diferite grade. Însă doar 10% dintre acestea pot spune până la capăt că au mameloane înfundate în momentul nașterii. Gradul de înfundare scade la următoarele sarcini, spun specialiștii.
În timpul alăptării, bebelușul prinde cu gura nu doar mamelonul, ci și areola (țesutul mai închis la culoare din jurul acestuia), de aceea mameloanele cu un grad mic de înfundare sau plate nu reprezintă o reală problemă.
Ce poți face tu: în timpul sarcinii, apucă cu degetul mare și arătător zona mai întunecată aflată de jur împrejurul mamelonului și apasă ferm, dar cu blândețe. Dacă mamelonul iese în afară, este perfect, mamelonul este plat; dacă se retrage după presiunea exercitată se numește că este înfundat. Dacă ți se întâmplă asta, nu te speria, cere sfatul medicului.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
Pierderea dopului gelatinos
Uterul se oprește din creștere luna aceasta, a ocupat spațiul dintre zona pubiană și cutia toracică. Urinatul frecvent îți creează încă probleme, deranjându-ți somnul, iar pierderile accidentale de urină au devenit chiar supărătoare. Mai rezistă puțin. Oasele și ligamentele care țin la un loc cele trei oase ale bazinului sunt în plin proces de înmuiere, grație unui hormon produs de placentă, numit relaxină. Toate acestea sunt pentru a permite deschiderea mai largă a bazinului în momentul nașterii. Relaxina asta te face să devii neîndemânatică (scapi lucruri din mână, te împiedici). Coborârea copilului în bazin aduce cu ea dureri la nivelul încheieturilor bazinului.
Vei experimenta în continuare dureri vaginale ascuțite, ca urmare a începerii procesului de dilatare a colului uterin. Procesul de dilatare începe, de regulă, cu două săptămâni înainte de intrarea în travaliu, alteori cu doar câteva ore înainte. Deschiderea se va întinde de la 0 la 10 centimetri în diametru, pentru a permite trecerea copilului înspre afară. „Începând cu această săptămână, mama poate avea o scurgere vaginală groasă, gelatinoasă, ușor roșiatică: dopul gelatinos. Acesta este un mucus compact ce se găsește la nivelul colului uterin pe toată durata sarcinii și are rolul de a izola cavitatea amniotică sterilă de mediul vaginal septic. Una dintre etapele premergătoare instalării travaliului este eliminarea acestui mucus, etapă ce anunță scurtarea și dilatarea colului uterin. Dacă eliminarea dopului gelatinos se însoțește de o scurgere vaginală abundentă, subțire, «ca apa», asociată sau nu cu contracții uterine dureroase, trebuie să vă anunțați medicul imediat și să vă îndreptați către spitalul la care veți naște“, spune dr. Ramona Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
CITEȘTE ȘI: Sarcină cu risc crescut
Cu burtica pe cântar! (cum se împart kilogramele în sarcină)
Creșterea în greutate pierde luna aceasta din accelerație. Atât a ta, cât și a copilului. Unele femei pot chiar să slăbească o jumătate de kilogram la finalul sarcinii. În mod normal, ar trebui ca până la sfârșitul sarcinii să iei între 11 și 16 kilograme, dacă greutatea ta la începutul sarcinii este una normală. Altfel, așa cum probabil ți-ai dat seama, kilogramele acumulate în sarcină ar trebui să difere în funcție de greutate pe care ai avut-o înainte de a rămâne însărcinată:
- femeile subponderale, cu indicele de masă corporală (IMC) mai mic de 18,5, ar trebui să acumuleze în timpul sarcinii între 13 și 18 kilograme;
- cele cu greutate normală (IMC 18,5-24,9) între 11 și 16 kilograme;
- femeile supraponderale (IMC 25-29,9) – 7-11 kilograme;
- cele obeze (IMC mai mare sau egal cu 30) ar trebuie să se rezume la 5-9 kilograme.
În sarcină, kilogramele acumulate, pe care le măsori cântărindu-te, sunt distribuite astfel:
- copilul – 3 – 4 kilograme
- placenta – 750 de grame
- lichidul amniotic – 1 kilogram
- sânii – 500 g – 1,5 kilograme
- uterul – 1 kilogram
- depozite de grăsime și dezvoltarea musculaturii – 3 – 4 kilograme
- creșterea fluxului sangvin – 1,5 – 2 kilograme
- fluid extracelular și extravascular – 1 – 1,5 kilograme
Controlul medical prenatal din ultima lună
În această lună, controalele medicale sunt săptămânale. De fiecare dată când mergi la control luna aceasta, medicul îți va face una sau mai multe consultații pelviene. Aceste consultații îi confirmă poziția fătului în uter: cu capul înainte, cu picioarele înainte sau cu posteriorul înainte. Majoritatea copiilor sunt poziționați cu capul înainte, sau ajung să se poziționeze astfel în timpul travaliului. Dacă însă acest lucru nu se întâmplă, există exerciții fizice, poziții sau diferite manevre medicale sau medicamentoase care ajută bebelușul să se întoarcă într-o poziție normală. CITEȘTE ȘI: Cum s-a poziționat bebelușul pentru naștere?
Ce se întâmplă cu bebe în ultima lună de sarcină
Săptămâna 37 de sarcină Copilul are toate organele formate și acestea pot funcționa independent de corpul mamei. Nu s-a oprit din creștere, însă creșterea este mult diminuată. Băiețeii cântăresc ceva mai mult decât fetițele cu aceeași gestație, acesta fiind un reper pentru determinarea mărimii la naștere.
Săptămâna 38 de sarcină În această săptămână, dezvoltarea copilului se concentrează pe îmbunătățirea funcționării organelor. Creierul continuă să formeze conexiuni noi, iar acest proces va continua mult timp după naștere. Dar, pentru moment, e pregătit să susțină funcționarea impecabilă a principalelor sisteme vitale din corpul copilului. La 38 de săptămâni, un copil obișnuit cântărește 3 kilograme și are aproximativ 35 de centimetri, din creștetul capului până la șezut.
Săptămâna 39 de sarcină Chiar dacă corpul copilului a crescut destul de mult, capul este în continuare cea mai mare parte a organismului acestuia, de aceea, la naștere, este recomandat să iasă cu capul înainte. Uterul extins și placenta ajunsă la maturitate stimulează eliberarea de hormoni ce intervin în declanșarea travaliului, precum și a secreției lactate. Orice copil care se naște în această săptămână este perfect compatibil cu viața.
Săptămâna 40 de sarcină Data estimată pentru naștere este în această săptămână! Cu toate acestea, nu este nimic anormal ca unele femei să nască în săptămâna de dinainte sau după ce s-a încheiat a 40-a săptămână de naștere. Specialiștii spun că doar 5% din femei nasc la data estimată. Pe măsură ce se apropie ziua travaliului, copilul va trece prin mai multe schimbări. Un val de hormoni îl va ajuta să-și păstreze tensiunea arterială și nivelul glicemiei constante după naștere. Același val de hormoni îi transmite și uterului semnal că a venit vremea travaliului. În timpul travaliului, fluxul de sânge dinspre placentă spre copil scade cu fiecare contracție.
La 40 de săptămâni, un copil obișnuit are între 3,5 și 3,6 kilograme și o lungime de aproximativ 46-52 de centimetri.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ultima lună, semne de alarmă înainte de naștere!
În ultima lună de sarcină, următoarele semnalmente și simptome impun contactarea imediată a medicului:
Hemoragia vaginală. Dacă, în orice moment al acestei luni, ai o sângerare de culoare roșu-aprins, mai abundentă decât o simplă pată sau două, sună imediat medicul. Acesta ar putea fi un semn că placenta s-a desprins, problemă gravă manifestată prin separarea placentei de peretele uterin. Este o urgență medicală. Nu confunda acest gen de hemoragie cu ușoara hemoragie pe care o ai uneori după investigația pelviană sau la eliminarea dopului gelatinos.
Iată sfaturile dr. Ramona Neamu pentru această situație: „Una dintre complicațiile importante ce pot apărea pe durata sarcinii și despre care mama trebuie să aibă cunoștințe pentru a ști cum să reacționeze, este sângerarea vaginală. Sângerarea poate fi una redusă cantitativ, însoțind eliminarea dopului gelatinos: aceasta anunță deschiderea colului uterin și debutul travaliului, situație în care mama trebuie să-și revizuiască bagajul de naștere și să se pregătească pentru spital. Sângerarea vaginală poate fi abundentă, cu sânge roșu-deschis sau negricios, așa cum apare în sarcinile cu placenta praevia (situație în care placenta este inserată în apropierea colului uterin sau chiar la nivelul acestuia). În cazul sarcinii cu placenta praevia, sângerarea necesită internare în spital și monitorizare, deoarece hemoragiile apărute pot să fie amenințătoare de viață. De asemenea, sângerarea vaginală însoțită de durere abdominală violentă poate indica dezlipirea prematură de placenta normal inserată, complicație numită abruptio placentae și care este urmată de întreruperea fluxului sangvin către copil și decesul intrauterin al acestuia. Prin urmare, sângerarea vaginala poate arată complicații grave și de aceea apariția unei scurgeri sangvinolente necesită contactarea imediată a medicului curant.“
Dureri abdominale puternice, constante. Ar putea fi vorba tot despre desprinderea placentei, așa ia legătura de urgență cu medicul. Dacă durerea este însoțită de febră și secreții vaginale, ar putea fi vorba despre o infecție.
Mișcări rare ale fătului. Frecvența redusă a mișcărilor fătului este un semnal că lucrurile nu merg bine. Deși are mult mai puțin spațiul pentru mișcare și dorește să-și conserve energia pentru naștere, ar trebui să-l simți totuși mișcându-se. Ca să fii sigură că totul este în regulă, întinde-te pe partea stângă și numără mișcările pe care le simți în uter. Dacă în decurs de o oră se mișcă mai puțin de patru ori sau dacă ești îngrijorată de reducerea cantitativă a mișcărilor fetale, sună medicul. CITEȘTE ȘI: Celulele stem. Ce boli se pot vindeca
Ce fac dacă s-a depășit termenul și nașterea n-a avut loc?
Ziua estimată pentru naștere a venit și a trecut – iar tu ești în continuare gravidă. Ce se întâmplă? Deși termenul sarcinii pare să aibă proprietăți magice, este doar o dată calculată pe baza unor criterii, la care medicul consideră că este cel mai probabil să aibă loc nașterea. Este foarte normal ca nașterea să aibă loc cu o săptămână sau două înainte sau după termen. De fapt, sarcina trebuie să continue încă două săptămâni după termen pentru a primi oficial denumirea de sarcină întârziată, numită și sarcină prelungită. Este posibil să ai o sarcină întârziată dacă:
- data exactă a începerii ultimei menstruații de dinainte de sarcină nu este cunoscută, iar în acest caz termenul este calculat greșit;
- ești la prima sarcină;
- ai mai avut sarcini întârziate;
- printre femeile din familia ta au existat mai multe cazuri de sarcini întârziate;
- copilul este băiat.
Arareori, o sarcină întârziată este influențată de probleme legate de placentă sau copil. Dacă te afli în această situație, vei continua controalele prenatale, iar medicul va continua să-ți monitorizeze starea de sănătate. El va examina de asemenea colul uterin, ca să vadă dacă a început să se subțieze și să se dilate, pregătindu-se pentru travaliu. Dacă a trecut mai mult de o săptămână de la termen, medicul va asculta bătăile inimii copilului, utilizând un monitor fetal electronic sau va efectua ecografii pentru a observa mișcările copilului și pentru a măsura cantitatea de lichid amniotic.
Cum îmi dau seama că a început travaliul?
Contracțiile (durerile facerii) încep adesea cu crampe sau cu o stare de disconfort resimțită în zona lombară a spatelui și în josul abdomenului, care nu încetează la schimbarea poziției. În timp, contracțiile devin mai puternice și se produc cu o regularitate din ce în ce mai mare. Ca să faci distincția între travaliul fals și cel real, trebuie să iei în calcul frecvența contracțiilor și durata lor.
CITEȘTE ȘI: Nevoile bebelușului născut la termen
Ia un ceas de mână sau un deșteptător și cronometrează contracțiile, de la începutul uneia, până la începutul următoarei contracții. Contracțiile adevăratului travaliu vor respecta un tipa. Frecvența lor crește treptat. Măsoară durata fiecărei contracții (de regulă, durează între 30-45 de secunde la începutul travaliului, urmând să crească până la 75 de secunde sau mai mult.
După ce ai început să ai contracții cu regularitate, multe femei merg la spital după cum li s-a spus de către medicul care le-a monitorizat sarcina – la o oră de la instalarea contracțiilor între care pauza este de cinci minute. Sau mai devreme dacă travaliul pare să progreseze rapid sau dacă se rupe apa. E posibil să ajungi la spital și să te trimită înapoi acasă pentru că este vorba despre un travaliu fals. Diferența este atât de insesizabilă! Însă dacă ți se rupe apa, ești așteptată la medic, asta este clar!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint