Prezentația fătului este poziția și orientarea acestuia în uterul mamei înainte de naștere. Există mai multe tipuri de prezentare a fătului, iar acest lucru poate afecta modul în care va avea loc nașterea. Iată mai jos câteva dintre cele mai comune tipuri de prezentare a fătului în uterul matern.
Prezentarea fătului poate fi determinată de către medicul obstetrician-ginecolog în timpul examinării prenatale și poate fi monitorizată în timpul travaliului pentru a se asigura că nașterea decurge cât mai sigur posibil pentru mama și copil. Dacă există preocupări sau complicații legate de prezentarea fătului, medicul poate recomanda anumite intervenții medicale sau poate lua decizia de a efectua o cezariană pentru a asigura nașterea în condiții de siguranță.
In ultimele saptamani de sarcina sau in unele cazuri chiar la inceputul travaliului, bebelusul coboara in interiorul uterului, luand pozitia de nastere. Pozitia bebelusului in uter poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau.
Prezentația fătului în sarcină
Prezentatia craniana (sau cefalica, cu capul in jos și fundul in sus) este adoptata in mod natural de 95 % dintre bebelusi. Aceasta pozitie este cea mai favorabila nasterii pe cale vaginala (nastere naturala). Bebelusul se poate pozitiona cu spatele spre abdomenul tau sau cu spatele spre coloana ta vertebrala. Ultima pozitie poate provoca o durere de spate mai puternica in timpul travaliului. Pozitia corecta este atunci cand bebelusul indoaie capul inainte, sprijinindu-se de torace. Aceasto pozitie este ideala pentru naștere vaginală, deoarece capul bebelușului este primul care trece prin canalul de naștere.
Fatul se pozitioneaza cu capul in jos in luna a saptea de sarcina, cand inca are destul loc sa se miste in uter. Odata cu inaintarea in sarcina spatiul devine tot mai mic si scad sansele sa se poata reaseza in prezentatie craniana. In cazul in care capul fatului este asezat spre coapsa stanga a mamei, nasterea naturala poate fi mai usoara. In situatia in care capul fatului e in partea dreapta, nasterea poate fi putin mai dificila. Totusi, din aceasta pozitie, fatul se mai poate misca suficient cat sa se poata naste natural fara mari probleme.
Prezentatia pelviana este adoptata de 4% dintre bebelusi, ei asezandu-se cu sezutul sau picioarele in jos. La 32 de saptamani de sarcina, 15% dintre copii sunt in prezentatie pelviana. Cu timpul cei mai multi bebelusi se intorc intr-o pozitie favorabila nasterii. Dupa saptamana 35 sau 36 de sarcina ramane mai putin spatiu pentru miscari ample si bebelusul nu isi mai schimba pozitia sau sunt sanse mai mici sa o schimbe.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Prezentatia pelviana poate fi motiv de nastere prin cezariana existand unele riscuri pentru nasterea pe cale naturala. O prezentatie pelviana decompleta este atunci cand copilul este cu capul in sus si unul din picioare intins in jos. In prezentatia anterioara, capul copilului priveste spre spatele mamei. In prezentatia posterioara, fata copilului priveste catre burtica mamei fapt ce poate prelungi travaliul si creste riscul unei cezariene.
Daca bebelusul nu s-a intors pana in saptamana 37 de sarcina, unii doctori incearca manevre manuale de ajutare a bebelusului sa se intoarca, care au success in 50-70% din cazuri. Travaliul si nasterea in prezentatie pelviana sunt de obicei mai dificile astfe incat se poate ajunge la o procedura pentru a intoarce copilul denumita versiune cefalica externa (VCE) si este efectuata in saptamana 37 de sarcina daca copilul nu s-a intors. Rata de succes pentru VCE este adesea de peste 40%. Pot exista si unele complicatii cum ar fi sangerarea in spatele placentei si ruptura uterina dar acestea sunt rare.
Prezentatia transversa sau oblica este atunci cand bebelusul s-a pozitionat pe diagonala. Aceasta pozitie este comuna doar unui procent de 1% dintre bebelusi si face imposibila nasterea naturala, fiind o indicatie clara de operatie cezariana. Cu toate acestea, exista exercitii si maneve manuale care pot schimba pozitia copilului. Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa nasti natural, discuta cu doctorul tau despre optiunile pe care le ai pentru a ajuta bebelusul sa se intoarca.
Prezentatia mixtă: uneori, fătul poate fi într-o poziție intermediară între cele descrise mai sus, cunoscută sub numele de prezentare mixtă. În aceste cazuri, medicul poate încerca să folosească manevre pentru a încuraja fătul să se poziționeze corect pentru o naștere vaginală.
Prezentația fatului poate influența tipul de naștere și poate determina dacă nașterea va fi vaginală sau va necesita o cezariană. Alegerea tipului de naștere depinde în mare măsură de poziția și orientarea fătului în uterul mamei în timpul travaliului. Operatia cezariana este indicata si in cazul prezentarii cu fruntea, fata sau umarul inainte. Nasterea poate fi influntata si de modul in care bebelusul roteste capul pe masura ce coboara in pelvis.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NĂSCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Ce e bine să știi în caz că ajungi la cezariană deși nu îți dorești