Pentru ca nasterea sa decurga usor, colul uterin trebuie sa se inmoaie si sa se dilate. Cu trei sau patru saptamani inainte de nastere placenta incepe sa produca mai mult estrogen ce va avea ca rezultat slabirea colului uterin.
Cand efectiv incepe travaliul colul se subtiaza si se scurteaza atat de mult incat permite copilului sa treaca. Contractiile devin din ce in ce mai intense si mai dese. Senzatiile pe care aceste transformari ti le dau oscileaza de la un disconfort acceptabil, la o durere insuportabila.
Cauzele durerilor din timpul travaliului:
- Stergerea si dilatatia colului uterin. Aceasta este o etapa care difera ca durata de timp la femeile care nasc pentru prima oara fata de cele care au mai nascut;
- Contractiile. Daca intervalul dintre contractii este mai scurt, acest lucru impiedica oxigenarea musculaturii uterine si are ca rezultat o durere mai intensa. Tehnicile de respiratie in timpul travaliului te pot ajuta sa obtii o oxigenare mai buna a muschilor si in consecinta mai putina durere;
- Presiunea exercitata de bebelus;
- Intinderea ligamentelor de sustinere a uterului si articulatiilor bazinului;
- Intinderea muschilor pelvieni si a tesuturilor vaginale;
- Teama de ce va urma are ca efect cresterea hormonilor de stres, avand ca rezultat un travaliu mai lung si mai dureros.
Diferitele metode de calmare a durerilor in timpul nasterii ti-ar putea face nasterea mai usoara. Frecvent se administreaza analgezice care reduc partial durerea. Anestezia epidurala blocheaza majoritatea senzatiilor, astfel ca vei simti doar presiune. Discuta toate aceste aspecte inainte de nastere cu obstetricianul tau. Ai putea lua in considerare si tehnicile nemedicale de diminuare a durerii precum relaxarea sau tehnicile de respiratie.
Informandu-te cat mai mult inca din timpul sarcinii asupra evenimentelor ce vor urma, vei intelege ca modificarile prin care trece corpul tau cand dai nastere sunt normale si ca durerea face parte din acest proces. Pe de alta parte, teama de ce va urma se va mai diminua si vei incepe travaliul cu o atitudine mai increzatoare. Discuta cat mai mult cu medicul, cu moasa si cu alte mame care au nascut.
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Care sunt semnele ce prevestesc nasterea?
Optiuni de calmare a durerilor in timpul travaliului
Cum sa respiri la inceputul travaliului?
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul?
Importanta relaxarii la inceputul travaliului
Inducerea travaliului
Cum iti ajuti bebelusul sa vina mai usor pe lume?
Voi suporta durerea nasterii?
Etapele nasterii naturale
Epiziotomia, un rau necesar?
Cum s-a pozitionat bebelusul tau?
Cum vei naste?
Ce presupune nasterea prin cezariana?
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum?
7 sfaturi pentru a trece mai usor de depresia postpartum
La ce sa te astepti dupa nastere?
Revenirea dupa operatia de cezariana