Gandul ca vei naste in curand ar putea sa te copleseasca. Mai ales daca esti la prima nastere. Nu trebuie sa te ingrijorezi sau sa ai unele indoieli ca nu te vei descurca. Chiar daca ai mai nascut anterior, imprevizibilul isi poate face aparitia in modul cum vor decurge lucrurile.
Cu cat stii mai multe despre nastere, cu atat te vei simti mai increzatoare ca totul va decurge bine. Un aport la felul in care te vei simti atunci il au persoanele apropiate si sprijinul lor, dar si increderea in personalul medical.
Faptul ca vei fi expusa fizic in timpul nasterii te poate nelinisti, insa gandeste-te cate femei au trecut prin aceasta experienta pana acum. In prezenta personalului medical nu trebuie sa te rusinezi, deoarece acestia vad zilnic astfel de scene si sunt concentati pe alte lucruri.
De asemenea, in timpul travaliului vei avea mai putin control asupra intestinelor si se pot produce unele accidente. Aminteste-ti atunci ca nu esti nici prima, nici ultima careia i se intampla.
Nasterea naturala iti ofera un control mai mare asupra travaliului si a nasterii. Travaliul este o experienta fizica destul de solicitana, iar senzatiile pe care le vei simti pot varia de la disconfort, la durere foarte puternica.
Durerea nasterii este unica, nu poate fi comparata cu nici o alta durere. Se manifesta neregulat, facand pauze intre contractii, ca mai apoi sa revina mai intensa.
Pentru diminuarea durerii in timpul travaliului discuta cu medicul tau despre optiunile pe care le ai. Anestezia epidurala este o procedura frecvent folosita pentru blocarea durerii. In urma administrarii ei de catre un doctor anestezist vei mai simti doar o presiune.
Se spune ca durerea in travaliu ghideaza femeia spre gasirea celei mai bune pozitii pentru a naste. Pozitia in care mama simte cea mai putina durere favorizeaza crearea spatiului adecvat si angajarea capului copilului.
In timpul nasterii gandeste-te ca durerea nu va dura la nesfarsit, se va termina in curand.
Intrebate imediat dupa nastere cum ar descrie durerile, proaspetele mame le-au caracterizat ca fiind:
- epuizante
- insuportabile
- incomode
- inspaimantatoare
- obositoare
- controlabile
- coplesitoare.
Toate mamele trec prin durerea nasterii
Este important sa stii si sa accepti de la inceput ca durerea face parte din acest proces, unul extraordinar, de a aduce un copil pe lume.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Optiuni de calmare a durerilor in timpul nasterii
Cum sa respiri la inceputul travaliului ?
Care sunt etapele nasterii ?
De unde vin durerile in timpul nasterii ?
Epiziotomia un rau necesar ?
Inducerea travaliului
La ce sa te astepti dupa nastere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.