In conformitate cu prevederile Legii nr.61/1993 republicată, toţi copiii cetăţeni români, straini sau apatrizi care domiciliază în România au dreptul la alocaţie de stat.
Cat este alocatia de stat pentru copil?
Alocatia de stat pentru copil este în cuantum de 200 lei pe lună până la vârsta de 2 ani şi 42 de lei pe lună până la vârsta de 18 ani. Alocatia de stat pentru copii se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre reprezentantii lor legali.
Actele necesare pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copil sunt:
- Cerere tip.
- Actele de identitate ale reprezentanţilor legali – copie şi original.
- Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită alocaţia de stat – copie şi original.
- Dosar cu şină.
- Pentru plata în cont bancar – extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank şi ING Bank pe numele solicitantului.
Alte acte solicitate pentru alocatia de stat pentru copil, după caz, pot fi:
- Certificat de căsătorie.
- Hotărâre de divorţ.
- Hotărâre judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei.
- Certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap.
Unde se depun actele pentru alocatia de stat pentru copil?
Actele se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a sectorului sau a primariei localitatii unde reprezentantii legali ai copilului isi au domiciliul.
Alocaţia se acordă şi după împlinirea vârstei de 18 ani a tânărului, dacă acesta urmează cursurile de zi ale unei forme de învăţământ liceal, organizat în condiţiile legii şi nu repetă anul şcolar.
Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in privinta componentei familiei sau a domiciliului/resedintei care poate determina încetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor.
Pentru nelamuriri sau completari va rugam sa folositi sectiunea Intrebari si Raspunsuri. Un consultant pe probleme de resurse umane va poate raspunde la intrebari.