Majoritatea viitoarelor mame se pregatesc de venirea bebelusului cu luni inainte de nastere pentru ca bebelusului sa nu-i lipseasca nimic. Bebelusul are nevoi speciale si vei petrece mult timp in magazinele pentru copii. Sau, de ce nu, vizitand variantele de magazine online. Afla ce trebuie sa contina trusoul bebelusului atunci cand il aduci pe lume!
Bugetul alocat pentru trusoul bebelusului difera in functie de veniturile ce pot fi alocate. Bugetul poate varia de la 2000-3000 ron la 8000-10.000 ron.
Poti cumpara din timp o parte din lucruri profitand de perioada reducerilor. Lucurile pentru bebelusi sunt absolut superbe iar micutul tau cu siguranta nu se va supara daca nu bifeaza ultima colectie.
Pentru ca nasterea bebelusului sa nu te ia prin surprindere, iata ce trebuie sa ai pregatit din timp.
Hainutele nou-nascutului
In ceea ce priveste hainutele nou-nascutului e bine sa le eviti pe cele de provenienta indoielnica.
Cumpara hainute din bumbac 100%, de calitate, in culori deschise, pastelate, indeparteaza-le eticheta si spala-le inainte de a imbraca bebelusul cu ele.
Majoritatea mamelor, desi spala hainele la temperaturi inalte de 60-90 grade, calca hainele bebelusului pentru a distruge in totalitate microbii. Calcarea nu este o manevra obligatorie decat la inceput.
Bebelusii sunt delicati, au pielea sensibila si se pot irita usor. Nu cumpara foarte multe hainute la inceput, deoarece bebelusii se dezvolta foarte rapid si ii vor ramane in scurt timp mici.
Pentru inceput poti sa pregatesti pentru bebe:
- 4 – 7 body tip maieu in anotimpul cald, cu maneca scurta sau lunga in anotimpul rece;
- 3 – 6 salopete cu tot cu picior, genul astronaut;
- 3 – 5 perechi de botosei sau ciorapi;
- 2 caciulite din bumbac pe care le vei folosi timp de maxim 30 de minute, doar dupa baie.
- 2-3 perechi manusi antizgariere;
- Daca nasti toamna sau iarna: puluovere, caciula, manusi, geaca tip astronaut, pantaloni si bluzite cu maneca lunga si mai groase, dresuri.
- Daca nasti primavara sau vara: pantaloni scurti si bluzite cu maneca scurta mai subtiri, palarii.
- Bavete.
- Detergent special pentru hainele bebelusului, fara balsam, care se recomanda a fi evitat;
Trusoul bebelusului pentru spital si primele zile acasa:
- 10-20 scutece, marimea destinata nou-nascutilor, deoarece sunt facute diferit pentru a proteja buricul. Intr-o luna de zile este posibil sa folosesti intre 120 – 150 de scutece. Pachetele cu un numar mai mare de scutece sunt mai avantajoase, dar nu cumpara de la inceput o cutie mare deoarece se poate intampla sa nu i se potriveasca bebelusului.
- Servetele umede;
- Servetele uscate fine;
- Unguent pentru eritemul fesier;
- Crema pentru sani;
- 5 scutece din bumbac gros (de finet) pe care le poti folosi la infasat, daca va fi cazul, ca protectie pentru suprafetele unde il asezi pe bebe, pentru umarul tau cand il tii pe bebe sa scoata aerul.
Fie ca bebelusul va avea propria lui camera, o va imparti cu fratiorul sau surioara sau chiar cu voi, este necesar sa pregatesti:
- Patul special pentru copii. Acesta poate fi din lemn sau pliant. Cumpara un pat de calitate, deoarece bebelusul poate sta in el si pana la 2 ani.
- Salteluta pentru pat. Citeste aici despre tipuri de saltele
- Lenjerie patut minim 2.
- Aparatori laterale daca optezi pentru patut din lemn. Paturile pliante au acea plasa pe lateral total inofensiva pentru copil.
- In functie de anotimpul in care nasti, 2 paturi calduroase, sau o patura si un sac de dormit.
- Masa de infasat. Aceasta iti va proteja mult spatele cand il schimbi pe bebe. Imediat dupa nastere durerile de spate iti pot crea neplaceri, asa ca o masa de infasat isi va fi de folos. Cea mai buna protectie pentru masa de infasat sunt paturicile impermeabile pe care le vei folosi si pentru protectia altor suprafete.
- 1 pachet paturici absorbante. Aceasta sunt de dimensiuni diferite 120×60 cm sau 60×60 cm. Avand in vedere ca bebele este micut, poti folosi pentru inceput varianta 60×60 cm.
- Optional: carusel de agatat deasupra patutului. Mergand la cumparaturi, vei constata ca pentru patuturile de lemn sunt mult mai multe variante de carusel decat pentru cele pliante.
- Dulap pentru depozitarea hainelor. Chiar daca sunt mici, vor fi foarte multe.
In masura in care este posibil, fa o igienizare a camerei in care va sta copilul, cu cel putin o luna inainte de venirea acasa. Mirosul varului proapat poate fi toxic si i-ar putea irita caile respiratorii bebelusului.
Pentru baia bebelusului:
- Cadita speciala pentru bebelusi, micuta, prevazuta cu o suprafata antiderapanta. Exista seturi speciale pentru baita foarte eficiente, prevazute cu suport pentru cadita ca tu sa nu stai aplecata si cu diferite spatii de depozitare.
- Sapun si sampon speciale pentru copii.
- 2-4 prosoape din bumbac de foarte buna calitate, groase si moi, preferabil deschise la culoare, deoarece vei spala rufele bebelusului la temperaturi inalte, care le pot decolora.
- Tampoane pentru cordonul ombilical.
- Ulei de masaj dupa baie cat mai natural;
Pentru plimbare:
- Carucior tip landou sau alta forma de carucior, important este ca bebe sa stea la orizontala pana in jurul varstei de 6 luni;
- Geanta, in cazul in care acesta lipseste de la carucior, preferabil cu cat mai multe compartimente;
- Scaun auto special pentru nou-nascuti, obligatoriu.
Echipamente care e bine sa le ai la indemana:
- Termometru special pentru bebelusi;
- Forfecuta de unghii cu varf bont;
- Aspirator nazal;
- Betisoare de urechi speciale pentru copii;
- Perie sau pieptan pentru parul fin al bebelusului;
- Suzeta;
Alaptarea te poate scuti de biberoane, sterilizator, perie pentru biberoane.
Optional din trusoul bebelusului poate face parte si:
- Leagan sau balansoar, acestea sunt foarte utile cel putin pana cand copilul se ridica singur in sezut.
- Dispozitive adecvate de purtat bebelusul.
- Cantar – in primul an de viata bebelusii se cantaresc des. Daca vei avea un cantar in casa, evita sa-l utilizezi zilnic, cantarirea o data pe saptamana este rezonabila;
- Monitor audio.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.