Pielea nou-nascutului este foarte sensibila si se poate irita destul de usor. Contactul prelungit cu urina sau materiile fecale provoaca eritem fesier (iritatia de scutec). Afla din acest articol care sunt cauzele eritemului fesier, cum il poti preintampina si cum se trateaza daca deja s-a produs.
Care sunt cauzele eritemului fesier?
Umezeala excesiva datorata de rara schimbare a scutecului este cauza principala a eritemului fesier. Majoritatea bebelusilor intampina aceasta neplacere mai ales in primul an. Eritemul fesier poate sa apara ca o pata rosiatica, cu sau fara pustule, in zona acoperita de scutec.
Cauzele eritemului fesier mai pot fi substantele care intra in contact cu pielea bebelusului si care se pot regasi in servetele umede si chiar in scutecele de unica folosinta. Alege o varianta de servetele umede speciale pentru nou-nascuti si schimba marca de scutece daca ai cea mai mica banuiala ca acestea provoaca iritatia.
Felul cum depozitezi scutecele ar putea fi o cauza a iritatiei din zona scutecului. Nu le scoate pe toate odata din ambalaj, deoarece s-ar putea contamina si umple de praf sau alte substante pana ajung sa fie folosite.
Cum pot preintampina aparitia eritemului fesier?
In timpul tratamentului cu antibiotic sau a unui episod diareic poate sa apara eritemul fesier. Pentru a preintampina aparitia iritatiei de scutec, copilul trebuie schimbat imediat ce uda scutecul si spalat de fiecare data cu apa calduta si sapun neutru.
Marimea scutecului ar trebui sa fie aleasa astfel incat sa lase pielea bebelusului sa respire, dar in acelasi timp sa nu permita continutului sa iasa.
Pielea trebuie uscata foarte bine inainte de a pune un scutec nou. Usuca pielea prin tamponare si nu prin frecare. Folosirea pudrei de talc despre care se credea ca ar preintampina eritemul fesier, ar putea dimpotriva sa favorizeze iritatia.
Cum se trateaza eritemul fesier (iritatia de scutec)?
Tratamentul eritemului fesier incepe cu schimbarea mai frecventa a scutecelor, spalarea locala cu apa calduta si sapun delicat (cu ph neutru), uscarea prin tamponare cu prosop sau servetele fara parfum, cat mai moi.
Alicarea unei creme cu rol de bariera este esentiala. Exista mai multe tipuri de creme pentru eritem fesier, pe baza de lanolina, oxid de zinc, ulei de parafina sau corticosteroizi.
Cremele pe baza de oxid de zinc au rolul de a absorbi umiditatea si sunt de cele mai multe ori eficiente. Oxidul de zinc ar putea avea ca efect uscarea pielii si din acest motiv nu se recomanda utilizarea frecventa.
Cremele pe baza de lanolina au efect puternic hidratant si de reparare a tesuturilor ranite. Aplicate zilnic pot preintampina aparitia eritemului fesier actionand ca un filtru protector.
Cremele pe baza de corticosteroizi se indica doar atunci cand se suspecteaza o infectie cu Candida si celelelate creme nu au avut succes.
In cazul producerii eritemului fesier solutia cu cele mai rapide rezultate este lasarea bebelusului fara scutec, la aer. Daca iritatia nu se vindeca cu cremele obisnuite si pielea este foarte rosie cu bubite albe sau rosii, poate fi vorba de o infectie micotica, cu candida. In acest caz, consulta doctorul pediatru.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Ce trebuie sa stii cand bebelusul are diaree ?
Cum iti dai seama ca s-a deshidratat ?
Bebelusul are febra ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.