Diareea este o problema de sanatate periculoasa la copiii mici deoarece exista riscul crescut de deshidratare si dezechilibre minerale. Cu cat sunt mai mici, cu atat pericolul este mai mare. Tendinta de a duce la gura tot ce intalneste, mainile murdare dar si manevrarea, depozitarea si prepararea necorespunzatoare a alimentelor sunt de cele mai multe ori cauze ale unei infectii gastrice.
Care sunt cauzele diareei la bebelusi?
Cauzele diareei pot fi diversi virusi, bacterii, ciuperci sau paraziti (Escherchia Coli, Salmonela, Shigella, Clostridium difficile, enterovirusuri, adenovirusuri, rotavirusuri, giardia).
Bebelusii si copii mici sunt mult mai expusi decat adultii, deoarece au o flora intestinala in formare pana in jurul varstei de 3-4 ani.
Diareea presupune existenta mai multor episoade de scaune moi sau apoase pe zi, nedigerate, insotite de alte simptome precum dureri abdominale, crampe, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, febra.
Cand are diaree, copilul poate avea si pana la 30 de scaune moi sau apoase pe zi. Scaunele pot fi de culoare deschisa, galbuie, maronii sau verzi.
Daca te prezinti la medic din timp, simptomele diareei pot fi tratate corect, nefiind necesara administrarea unui antibiotic. Odata cu diareea pot aparea si alte probeme precum apetitul scazut,iritabilitatea si perderea in greutate.
Suna doctorul sau mergi la un serviciu de urgenta daca:
- In decursul a 24 de ore, copilul a avut mai mult de 10-12 scaune apoase;
- Are febra mai mare de 39 grade Celsius;
- Scaunele sunt insotite de sange;
- Acuza dureri intense in zona abdomenului;
- Prezinta semne de deshidratare;
- Copilul refuza sa manance sau se bea.
Prezenta mucusului poate indica o infectie bacteriana! In acest caz poate fi necesara administrarea unui antibiotic, dar numai dupa o confirmare prin examen de laborator, coprocultura sau coprocitograma.
Regimul alimentar cand bebelusul are diaree
Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont cand copilul tau are diaree este hidratarea. In ceea ce priveste regimul alimentar se va urmari evitarea alimentelor dulci sau bogate in grasimi. De asemenea se vor alege alimente cu un continut proteic scazut.
Regim alimentar in cazul diareei exclude in primul rand fructele si legumele crude, laptele de vaca, eventual iaurturile deoarece acestea pot avea efect laxativ.
Daca esti atenta la hidratare si regimul alimentar, problema diareei se poate remedia in jurul a aproximativ 2-3 zile.
Se va merge pe supe de legume, in special radacinoase (morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, telina) fara ceapa sau cartof. Carnea se va fierbe separat. Se mai poate oferi orez, compot de mere sau mere la cuptor, banana bine coapta, paine prajita sau cereale.
Alaptarea nu se intrerupe. In cazul in care bebelusul primeste lapte formula se va trece la o varianta fara lactoza, urmand a reveni la cea initiala treptat.
Se evita bauturile pe baza de indulcitori, precum sorbitolul (sucurile de mere si pere contin in mod natural aceasta substanta) deoarece acestea actioneaza ca un diuretic. Se recomanda administrarea de solutii orale de rehidratare numai cu ocordul doctorului.
O crema cu rol de bariera aplicata dupa fiecare scaun diareic poate preintampina o iritatie locala, inevitabila in caz de diaree.
Daca diareea este foarte grava, se recomanda punerea in repaos a tubului digestiv. Copilul va fi hranit doar cu lichide precum supe clare, lapte fara lactoza. Sarurile de rehidratare sunt de mare ajutor in aceste situatii dar numai cu avizul doctorului.
Dupa un episod diareic majoritatea copiilor scad in greutate sau stagneaza, ceea ce in anumite limite este normal. Se va acorda o atentie deosebita alimentatiei si dupa terminarea acestui episod.
Este important a se tine cont de faptul ca antibioticele se administreaza in diaree doar atunci cand aceasta are o cauza infectioasa si dupa efectuarea unei antibiograme.
Probioticele pot fi de mare ajutor in diaree cand flora intestinala este afectata
Copiilor li se administreaza medicamente antidiareice cu prudenta si numai la recomandarea expresa a doctorului care a examinat copilul, si nu prin telefon.
Daca scaunele moi sau apoase nu se reduc si nu poti controla pierderea de lichide, exista riscul crecut de instalare a sindromului acut de deshidratare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.