Atunci când afară este foarte frig sau foarte cald, părinții întâmpină adesea dificultăți în setarea termostatului din locuință. Care e temperatura potrivita din camera lui bebe? Dacă afară sunt temperaturi negative, cât de cald ar trebui să fie în casă? Dacă afară e caniculă, cât de răcoare e bine să fie în casă? E adevărat că variațiile foarte mari de temperatură pot fi dăunătoare? Cum îți dai seama dacă lui bebe îi este prea frig sau prea cald?
Bebelușii nu reușesc întotdeauna să transmită eficient faptul că nu se simt confortabil. Din fericire, cu ajutorul acestui ghid complet îți vei putea răspunde la câteva dintre întrebările care te frământă în legătură cu acest subiect.
Care este temperatura normală a bebelușului?
Temperatura normală a bebelușului se raportează la măsurarea rectală a acesteia, considerată ca fiind cea mai fiabilă. Valorile înregistrate sunt cuprinse, în mod normal, în intervalul 36.6 – 37.9 grade Celsius. Atunci când temperatura bebelușului este în afara acestui interval, e de dorit să te adresezi pediatrului, deoarece acesta poate fi semnul unei boli, cel mai adesea o răceală. Uneori, simptomele unei viroze apar după instalarea febrei. La bebelușii mai mici de 3 luni o temperatură corporală de 38 grade Celsius este considerată o urgență și impune o vizită imediată la medicul pediatru sau la spital.
Care este temperatura potrivită pentru camera luni bebe?
Atunci când vine vorba despre camera copilului, îți dorești o temperatură medie. Dacă, în haine normale de casă, îți este prea frig sau prea cald în încăperea respectivă, probabil că și cel mic se simte exact la fel.
Ca să nu dai greș, poți menține temperatura între 20 – 22 grade Celsius, indiferent de sezon. Temperaturile ridicate pot crește riscul de apariție a sindromului morții subite, în timp ce temperaturile prea scăzute sunt inconfortabile.
Instalarea unor dispozitive suplimentare de încălzire sau a unităților de aer condiționat în dormitorul bebelușului este contraindicată. Pe de altă parte, folosirea unui ventilator este eficientă pentru circularea aerului și pare să reducă riscul de moarte subită. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Temperatura din camera lui bebe. Cum îmbrac bebelușul la somn?
O regulă simplă este să îi pui bebelușului un strat suplimentar de îmbrăcăminte față de cum ai îmbrăca un copil ceva mai mare. O salopetă din bumbac și sacul de dormit pentru bebeluși ar trebui să fie suficiente.
Dacă este foarte frig, poți adăuga un body pe sub salopetă. Dacă e cald, poți renunța la sacul de dormit.
Înfășarea bebelușilor poate contribui la un somn mai liniștit, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante legate de siguranță:
Asigură-te că sacul de dormit sau materialul folosit nu este prea mare și că nu există resturi de material în care micuțul s-ar putea bloca;
Renunță la înfășat din clipa în care bebelușul învață să se rostogolească, deoarece crește riscul de sufocare;
Picioarele bebelușului trebuie să fie libere în interiorul sistemului de înfășare, pentru a preveni problemele de șold;
Bebelușii trebuie puși la culcare pe spate pentru a reduce riscul de moarte subită. Citește pe larg despre: Tiparele de somn ale nou-născutului – Ghid de supraviețuire pentru părinți
Pături, saci de dormit, șosete și căciulițe – sunt cu adevărat necesare?
Sacii de dormit sunt folosiți cu succes pentru a limita mișcările bebelușilor și, de multe ori, se dovedesc un accesoriu util. Majoritatea părinților îi preferă în locul păturilor pentru înfășat deoarece sunt mai ușor de manevrat și au mai puține riscuri.
Șosetele și căciulițele sunt contraindicate în timpul somnului deoarece pot contribui la supraîncălzirea bebelușului. Golește patul de pături, jucării, perne sau alte accesorii care pot crește riscul de moarte subită.
Care e temperatura potrivită în camera bebelușului bolnav?
Atunci când e răcit, cea mai bună idee este să menții temperatura din camera lui bebe în același interval de 20 – 22 grade Celsius, chiar dacă un aer mai rece poate fi mai confortabil în cazul nasului înfundat. Dacă micuțul face febră, păstrează camera răcoroasă, în jurul temperaturii de 20 grade Celsius, și îmbracă-l în haine ușoare, pentru a accelera pierderea de căldură și scăderea febrei. Citește pe larg despre: Transpirația abundentă a bebelușului în timpul somnului te pune pe gânduri?
Cum îmi dau seama dacă îi este frig sau cald lui bebe?
Cea mai simplă și mai sigură metodă pentru a verifica dacă bebelușului îi este frig sau cald este să strecori o mână în zona cefei, pentru a vedea dacă este rece sau transpirat. Un bebeluș căruia îi este cald are obrajii roșii; unii bebeluși transpiră. Respirația acestuia poate fi, de asemenea, accelerată. Un bebeluș căruia îi este frig este mai puțin activ și are mâinile și picioarele foarte reci.
Care sunt riscurile când lui bebe îi este frig sau cald?
Când se supraîncălzesc, bebelușii devin nervoși și agitați. Mulți dintre ei fac febră. În cazuri extreme, supraîncălzirea poate declanșa simptome de insolație. Dacă bebelușul pare să fie supraîncălzit, scoate straturile suplimentare de haine și tamponează-i pielea cu apă. În cazul bebelușilor mai mari de 6 luni, e important consumul de apă. Dacă starea celui mic nu se ameliorează rapid, sună pediatrul.
Bebelușii cărora le este frig devin mai puțin responsivi. Dacă bebelușul e rece la atingere, letargic sau areactiv, sună imediat serviciul de Urgențe.
Nou-născutul trebuie îmbrăcat mai gros decât un adult?
De obicei, nou-născuții au nevoie de un strat suplimentar de îmbrăcăminte atunci când dorm și, uneori, de mai multe straturi suplimentare atunci când sunt scoși la plimbare în temperaturi scăzute. Este important să apelezi la soluția straturilor succesive deoarece acestea pot fi îndepărtate rapid în caz de supraîncălzire.
Dacă ție îți este cald, probabil că și copilul se simte la fel. Dacă tu simți nevoia să îți pui o jachetă, probabil că și lui îi este răcoare. Deși nu poate verbaliza aceste stări de disconfort, bebelușul își va comunica nemulțumirea devenind mai agitat.
Cum îmbrac bebelușul în mod adecvat pentru vremea de afară?
Ca și în cazul adulților, cea mai bună variantă de îmbrăcăminte este reprezentată de straturi succesive de haine. Adăugarea unui strat suplimentar sau îndepărtarea unuia dintre ele este eficientă atunci când celui mic îi este răcoare sau cald.
Este posibil ca bebelușii mici să aibă nevoie de un strat suplimentar de îmbrăcăminte față de tine, atunci când afară este foarte frig. Ai grijă, totuși, să îi dezbraci prompt atunci când ajungeți la interior. Citește pe larg despre: Îmbrăcămintea adecvată pentru bebeluș în funcție de vreme, afară și în interior
Fii atentă la schimbarea stării de spirit a bebelușului și vei recunoaște rapid semnele supraîncălzirii sau faptul că îi este rece. Ai încredere în instinctele tale și în sfatul unui medic pediatru cu experiență! Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele