Somnul nou-născutului este un mister pe care cercetătorii încă încearcă să îl deslușească. Deși dorm până la 18 ore pe zi în primele două săptămâni de viață, nou-născuții se trezesc frecvent, rareori legând 3 ore de somn neîntrerupt. Pur și simplu, ceasul lor intern nu este încă sincronizat cu cele 24 ore ale unei zile. Este o rețetă garantată a epuizării, pentru părinți. Totuși, dacă reușești să înțelegi care sunt mecanismele somnului la cei mici, există șanse mai mari să încurajezi dobândirea unui ritm de somn mai matur.
Cum arată somnul nou-născutului?
Somnul nou-născutului este complet dezorganizat, și e normal să fie așa:
Nou-născuții pot dormi oricând, dar în reprize scurte. În loc să doarmă noaptea, ei se pot odihni oricând pe parcursul zilei. O repriză de somn poate dura doar câteva minute și rareori depășește 3 ore;
Odată ce s-au trezit, nou-născuții nu reușesc să adoarmă la loc singuri. Este normal inclusiv pentru adulți să se trezească de câteva ori pe noapte, dar ei reușesc să adoarmă rapid la loc. Nou-născuților le lipsește această abilitate de a se liniști;
Somnul nou-născuților este foarte neliniștit, în comparație cu cel al adulților. O mare parte a somnului nou-născutului se petrece în somn activ, când apare clipit rapid, respirație rapidă sau neregulată, mișcări frecvente ale corpului și chiar vocalizări. Mulți părinți cred că în aceste momente bebelușul cere atenție, ceea ce face ca intervențiile inutile să îl trezească de-a binelea.
Dezvoltarea ritmului circadian
La adulți, somnul este reglat de ritmul circadian. E de parcă am avea un ceas intern care ne face să ne trezim dimineața și să ne fie somn seara. Dar această abilitate nu este înnăscută: ea este învățată și depinde de o serie de factori stimulatori, dintre care cel mai important este lumina. Pare simplu, mai ales că, în ultimele aproximativ 10 săptămâni de sarcină, bebelușii par să împărtășească ritmul circadian al mamelor lor. Explicația pare să fie următoarea: melatonina, asemeni altor hormoni materni, poate să traverseze placenta, iar ritmul cardiac al bebelușului se sincronizează cu cel al mamei, scăzând pe timpul nopții sau crescând pe timpul zilei. Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
După naștere, nou-născutul este privat, brusc, de semnalele fiziologice ale mamei
Abia după naștere, nou-născuții sunt obligați să genereze propriul ritm circadian, iar provocarea este una semnificativă din mai multe motive. Nou-născutul suge la fiecare 2 – 3 ore, ceea ce schimbă ritmurile de somn ale întregii familii. Dacă părinții aprind lumina sau devin zgomotoși, mesajul transmis bebelușului este eronat și întârzie reglarea ritmului circadian;
Stilul modern de viață îi determină pe părinți să facă alegeri care îi privează pe bebeluși de indiciile necesare reglării ritmului circadian. Strămoșii noștri munceau mult afară și erau însoțiți de bebeluși, care erau astfel expuși la lumină și soare din plin. În societatea modernă, bebelușii stau mai mult la interior, ceea ce îi privează de cel mai important stimul: lumina.
Unii bebeluși nu beneficiază de stimularea chimică adecvată. Laptele matern conține o serie de hormoni și substanțe chimice care variază pe parcursul celor 24 ore și îl ajută pe micuț să își dezvolte ritmul circadian. Bebelușii hrăniți cu lapte praf sunt privați de acestea.
Sistemul nervos al bebelușului este încă imatur. Numărul de neuroni al nou-născutului este mai mic decât cel al adultului, prin urmare este firesc să existe o perioadă de adaptare mai lungă și mai dificilă.
Când se dezvoltă ritmul circadian al nou-născutului?
Studiile au demonstrat faptul că secreția de melatonină se reglează abia după vârsta de 9 – 15 săptămâni. Observația coincide cu faptul că, la vârsta de 3 – 5 luni, tiparele de somn ale bebelușului încep să se regleze. Sinteza de melatonină este doar unul dintre mecanismele biologice care reglează ritmul circadian. Procesul este unul mult mai complex și aflat, încă, în studiu. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Sfaturi pentru susținerea reglării ritmului circadian al bebelușului
Există unele metode simple și naturale prin care părinții pot sprijini reglarea ritmului circadian al bebelușului lor.
Expune bebelușul la lumină naturală
Atunci când bebelușul este expus la lumină naturală directă, în special prin petrecerea de timp afară, după-amiaza, el are șanse mai mari să dezvolte un ritm circadian mai solid. De asemenea, studiile au demonstrat că nou-născuții în cazul cărora părinții au convenit să stingă lumina seara la ora 21.00 adormeau mai ușor seara și reușeau să doarmă mai mult timp.
Evită folosirea draperiilor pentru somnul de peste zi
Există dovezi ale faptului că lumina naturală străbate pleoapele și afectează ritmul circadian. Somnul de zi, desfășurat într-o cameră întunecată, poate da peste cap ceasul intern al bebelușului, transmițând mesajul eronat că e noapte.
Include bebelușul în rutina ta zilnică
Studiile demonstrează faptul că interacțiunile sociale zilnice au o influență asupra reglării ritmului circadian. Atunci când nou-născutul este complet integrat în activitățile și programul părinților, el se va adapta mai ușor ritmului celor 24 ore. Un studiu care a urmărit programul zilnic al mamelor și bebelușilor până la împlinirea vârstei de 4 luni a evidențiat faptul că acei micuți care erau activi în aceleași perioade din zi ca și mamele lor își dezvoltau mai rapid ritmul circadian.
Redu stimularea socială pe timp de noapte
Stimularea socială pe timp de noapte îi transmite bebelușului mesajul că este timpul să se trezească și să comunice. De aceea, specialiștii recomandă ca trezirile nocturne pentru supt să fie gestionate cu minimum de agitație și de zgomot.
Ia în calcul beneficiile alăptării
După cum am văzut deja, alăptarea are unele beneficii privind adaptarea la ritmul circadian. În cazul mamelor care le oferă bebelușilor lapte muls, ar fi important să se țină cont de ora la care a fost extras laptele, pentru ca micuțul să beneficieze de compușii chimicii care favorizează somnul, pe timp de noapte.
Ciclurile de somn ale bebelușului sunt și ele diferite de cele ale adultului, motiv pentru care somnul unui nou-născut este mai agitat decât cel al unui copil mai mare sau al unui adult. Prin urmare, primele luni de viață reprezintă o mare problemă pentru părinți, care se pot simți copleșiți de oboseală. Un sistem de sprijin reprezentat de bunici, prieteni sau chiar o bonă care să îi ajute timp de câteva ore pe zi poate fi salvator. Acest articol se referă în principal la prima lună de viață a bebelușilor. Citește și despre: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală