Esti in al doilea trimestru, in luna a 6-a de sarcina care dureaza de la saptamana 23 la saptamana 27 de sarcina.
Tu ai 26 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 24 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simtomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
TU: Pe masura ce abdomenul se mareste apar si durerile de spate. Majoritatea femeilor sufera de dureri de spate in timpul sarcinii, intr-un stadiu sau altul al acesteia. In primul rand renunta la pantofii cu toc. Cand mergi la cumparaturi ai grija ca greutatile sa fie distribuite egal, cate o sacosa in fiecare mana. Atunci cand stai pe scaun o idee buna este sa tii genunchii mai sus decat soldurile.
Dormi pe o parte cu o perna intre picioare si una sub burta. Baile calde, nu fierbinti, si masajul pot ameliora durerile de spate. Odihneste-te cat poti de mult. Nu te ingrijora foarte tare de vergeturile aparute pe burta si pe sani, se vor estompa dupa nastere. Inima lucreaza in plus pentru a mentine o circulatie buna. Si activitatea rinichilor este mai intensa deoarece au de procesat mai multe fluide.
Sarcina este o perioada speciala din multe puncte de vedere, iar unul din aspectele la care trebuie sa fim foarte atente este ca exista plante, condimente, alimente pe care le utilizam in mod obisnuit in dieta noastra fara probleme, dar care acum ar putea provoca neplaceri de la cele mai reduse, precum arsuri la stomac, pana la cele mai grave, precum nastere prematura si malformatii ale fatului. Este bine sa consulti o lista scurta de plante ce trebuie evitate in timpul sarcinii pentru a sti de ce sa te feresti.
Pe parcursul sarcinii multe mame se intreaba care sunt factorii care influenteaza greutatea la nastere a copilului, tinand cont ca bebelusii vin pe lume mai micuti, mai mari, mai lungi, mai durdulii.
Cresterea fetala e un factor foarte important, luat in calcul la fiecare ecografie pentru a se vedea daca fatul se dezvolta bine. Aceasta crestere intrauterina depinde in primul rand de schimbul de nutrienti dintre mama si copil, prin placenta, dar exista si un factor incontrolabil care va avea un cuvant important de spus la final: genetica.
Afla care sunt factorii care determina greutatea la nastere a copilului, factori atat genetici cat si care tin de mediu deci care pot fi controlati pana la un punct.
In uter, bebelusii nu sunt nici pe departe izolati de lumea exterioara. Desi uterul ii protejeaza si le ofera un mediu sigur pentru dezvoltare, ei aud si simt ceea ce se petrece in exterior. Descopera ce poate percepe bebelusul in burta mamei sale
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 24 cm si cantareste in jur de 730 grame.
Plamanii sunt suficienti de dezvoltati pentru a inhala cantitati mici de lichid amniotic. Acestia continua sa se maturizeze. Bebelusul poate sa inspire si sa expire insa tot oxigenul este asigurat prin placenta si cordonul ombilical.
Atunci cand tu atingi burtica bebelusul reactioneaza. Pana la sfarsitul acestui trimestru bebelusul se va pozitiona cu capul in jos. Aceasta este o pozitie confortabila pentru el. Unii bebelusi adopta aceasta pozitie tarziu, pe ultima suta de metri, altii deloc ceea ce ar putea necesita nasterea prin cezariana.
Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 27 de sarcina