Te-ai întrebat vreodată de ce unele persoane sunt atât de îndrăgite de toată lumea, ce au ele special și de ce au atât de mult succes în toate relațiile lor sociale? Ei bine, abilitatea lor de a empatiza și de a se conecta cu alții a fost învățată încă din copilăria mică, atunci când părinții lor au știut să se conecteze cu ei, ajutându-i să înțeleagă că sunt prețioși, valoroși și că vor avea mereu o persoană de încredere alături, care să îi susțină. Dar ce înseamnă a fi conectat cu copilul? Și cum te conectezi cu un copil supărat?
Dezvoltarea armonioasă a copilului depinde de calitatea relației pe care o are acesta cu cele mai importante persoane din viața sa; pentru cei mai mulți dintre copii, aceștia sunt părinții în primele luni de viață, urmați de bunici, bonă și alte persoane cu care petrec perioade îndelungate de timp în mod regulat. Reglarea emoțională este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le deprindă bebelușii și copiii mici cu ajutorul părinților lor: copiii învață că e normal să aibă și sentimente negative și că acestea, deși îi fac să se simtă rău, vor trece curând. În același timp, încrederea rezultată din relația bună de atașament față de părinți le permite celor mici să exploreze lumea, așa cum se întâmplă în Cercul Siguranței, pornind și revenind de la o bază solidă.
Elementul central al atașamentului securizant
Constă în disponibilitatea emoțională a adultului de a fi conectat cu copilul ori de câte ori e nevoie. Cercul Siguranței este susținut de brațele disponibile ale părintelui, gata să urmeze nevoile copilului și gata să preia controlul atunci când este necesar. Disponibilitatea și receptivitatea părintelui sunt alimentate de sensibilitatea față de cel mic și de nevoile lui. Uneori, copilul nu recunoaște limitele, moment în care părintele trebuie să intervină, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul unui bebeluș suprasolicitat, care are nevoie să doarmă, deși a depășit punctul în care „recunoaște” acest lucru și se manifestă asemenea unui micuț somnoros.
A fi conectat cu copilul nu înseamnă a fi întotdeauna excesiv de drăguț cu copilul!
Uneori, a fi conectat înseamnă a prelua controlul, într-un mod blând și plin de pragmatism. Evident, pentru că părinții sunt oameni, părinții fac greșeli. Este o lecție foarte importantă pentru copii, care au nevoie să vadă că este acceptabil să greșești, că este în regulă să îți accepți imperfecțiunile și cum să acționezi pentru a obține iertare sau pentru a te corecta. Un părinte autentic oferă o lecție foarte importantă prin imperfecțiunile sale, demonstrând abilitatea de a reflecta asupra greșelilor și de a le repara. Citește și despre: Cercul Siguranței: secretul unei dezvoltări optime și armonioase a bebelușului și copilului
Părinții deviază mereu de la Cercul Siguranței
Copilul plânge inutil și nu avem disponibilitatea de a-l alina exact în acel moment. Copilul vrea să se joace, dar trebuie să răspundem unui telefon important. Copilul are nevoie de susținere, dar am avut o zi grea și rezerva noastră emoțională este goală, așa că îl ignorăm fără a realiza nevoia acestuia. Aceste rupturi sunt normale și aduc beneficii enorme atunci când sunt urmate de reparații: te-ai răstit inutil la copil, din cauza propriilor probleme, ceea ce nu e corect față de el; apoi, îi vei cere scuze, demonstrându-i că oamenii fac greșeli și că acestea nu sunt sfârșitul lumii. Ruptura și reparația sunt printre cele mai elocvente exemple privind metodele de a educa un copil în așa fel încât să dezvolte, în viitor, relații sociale de bună calitate.
Cum te conectezi cu copilul tău?
A fi conectat cu copilul tău este un lucru foarte simplu și, totodată, extrem de dificil. Un exemplu foarte elocvent despre ce înseamnă a fi conectat cu copilul tău este comunicarea dintre o mamă și un bebeluș așezat în scaunul său de masă. Mama îl asistă fără a-i indica ce are de făcut. Mama nu își verifică telefonul în tot acest timp, nici nu aruncă privirea către televizor. Mama observă când starea de spirit a copilului se schimbă, fără a-i nega sentimentele, fără a încerca să îl facă să se răzgândească și fără să îl pedepsească, nici măcar prin datul ochilor peste cap. Bebelușii sunt foarte sensibili la mimica părinților și percep mesajul din spatele acesteia, cu mult înainte de a fi capabili să îl explice în cuvinte.
Este ușor să fii conectat cu copilul atunci când acesta este vesel sau când reușește să facă ceva nou; sentimentul de bucurie care trece de la copil la părinte și în sens invers este aproape tangibil. Conectarea cu un copil supărat, furios, trist este însă mult mai dificilă. Citește și despre: Relația părinte-copil întărită de Cercul Siguranței prin 8 pași esențiali
Uneori părintele încearcă să își distragă pe copil de la sentimentele sale negative, astfel încât să nu se simtă el însuși furios sau neputincios, dar nu, acesta nu este reacția corectă. Părintele trebuie să își reamintească faptul că supărarea copilului nu îl va răni pe acesta; dimpotrivă, emoția îl va învăța o lecție importantă.
Copiii își schimbă starea de spirit de nenumărate ori de-a lungul unei singure zile; uneori, această trecere este subtilă și greu de observat, alteori este explozivă. Este firesc să ratezi o parte dintre aceste schimbări. Într-un fel, a fi conectat cu un copil supărat este mai important decât a fi conectat cu un copil fericit; fericirea împărtășită este o bucurie, dar conectarea în momentele de supărare este o lecție foarte importantă pentru întreaga viață. Atunci când ești conectat cu un copil care experimentează o trăire negativă, îi oferi puterea de a rezista în emoția respectivă până când aceasta începe să se disipeze. Deși experiența în sine nu e plăcută, copilul învață că nu trebuie să treacă singur prin ea; el o descoperă, o denumește și descoperă că și un moment neplăcut poate crea amintiri frumoase, despre încredere și prietenie.
De ce TREBUIE să îl răsfeți pe bebeluș în primul an de viață?
Multor părinți li se pare că această concentrare asupra emoțiilor îi va face pe copii slabi și dependenți și, mai ales, egocentrici. Dar bebelușii au nevoie să se simtă răsfățați. Bebelușii au nevoie să se simtă importanți. Bebelușii au nevoie să simtă că sunt prioritatea absolută a cuiva. Astfel, ei învață că se pot bucura de sprijin în orice emoție au de înfruntat în viitor. Odată cu această încredere vine și un nivel superior de cooperare, mai târziu.
A fi conectat cu copilul nu este o tehnică, ci mai degrabă o stare de spirit. Un copil crescut de un părinte conectat învață mult despre interacțiunea socială și se dezvoltă în unul dintre acei adulți pe care toată lumea îi îndrăgește deoarece reușesc să se conecteze temporar la oricine ar fi interlocutorul lor, creând o interacțiune plăcută și plină de semnificații. A fi conectat cu copilul tău pentru o perioadă cât mai mare de timp este modul prin care îl înveți că este prețios și îi insufli o senzație de încredere în propria persoană și în valoarea sa. Citește și despre: Singuri, împreună: graba ne schimbă modul de a gândi și relația cu copiii noștri