Primele saptamani cu bebe acasa – La ce să te aștepți
La naștere, bebelușul se trezește dintr-o dată într-o lume nouă pentru care nu este pregătit. Somn, alimentație, scutece, baie, plimbare… Cum să ai grijă de bebe cât mai corect? Și cum să ai grijă de tine când trebuie să lupți cu oboseala după naștere, adaptarea neonatală, depresia post partum, hrănirea și îngrijirea bebelușului zi și noapte, întărirea perineului, menținerea relației cu partenerul…? Între fericire și vinovăție pentru că nu te descurci „suficient de bine”, întoarcerea acasă de la maternitate înseamnă și învățarea unui nou mod de a trăi: nu în cuplu, ci în familie.
Bucură-te de primele săptămâni acasă cu bebelușul: grijă de el și de tine după naștere
Plimbarea în primele saptamani cu bebe acasa
Scoate copilul în aer liber cât mai repede după naștere indiferent de anotimp. Dacă este sănătos, copilul poate fi lăsat afară imediat ce ajungi acasă, atâta timp cât iei anumite măsuri de precauție. Cu excepția cazului în care există un vârf de poluare sau condiții extreme, nimic nu îl împiedică să primească aer proaspăt. Iarna, bebelușul trebuie să fie bine acoperit. Dacă capul îi este rece sau dacă marginea gurii capătă o culoare albăstruie, acoperiți-l mai bine și intrați repede înăuntru. Vara, ne este frică de razele soarelui și de deshidratare. Pielea moale și roșeața de pe față înseamnă că este mult prea cald. În acest caz, alăptați copilul, sau utilizati altfel o sticlă cu apă, și umeziți-i capul.
Citește pe larg: Când poți să îl scoți pe bebe la prima plimbare în funcție de anotimp?
Tăcere! Copilul doarme…
Pentru dezvoltarea corectă a bebelușului, respectați ciclurile lui de somn și nu-l treziți când este agitat. Înainte de a se naște, copilul dormea în cea mai mare parte a zilei și se mișca mai mult noaptea. Va dura puțin timp – probabil 3 până la 6 luni, uneori mai mult – pentru a se adapta la un nou ritm. Până la vârsta de un an, bebelusul va trebui să facă și 3 reprize de somn pe zi. Ciclurile de somn ale bebelușilor sunt scurte (aproximativ 50 de minute în primele două luni, apoi 70 de minute până la 3 ani) cu perioade complet normale de somn agitat. Nu-l trezi, pentru că, în ciuda aparențelor, doarme! Dacă bebelușul ratează începutul unui ciclu de somn, va trebui să aștepte următorul. Pune-l în pat la primele semne de oboseală într-o cameră liniștită, pe spate. Patul lui trebuie să fie amenajat pentru siguranța lui: cu margini pentru a-l împiedica să cadă, fără pernă, pătură sau plapumă (alegeți un sac de dormit adaptat mărimii copilului), fără pluș, fără guler sau suzetă iar temperatura camerei 20°C, este ideal!
Știați că? Bebe nu se teme de întuneric! Frica apare în jurul vârstei de 2 ani și este important să-l lăsați pe bebeluș să doarmă în întuneric noaptea. Cu toate acestea, camera lui rămâne luminată în timpul zilei. CITEȘTE ȘI: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Hrănirea în primele saptamani cu bebe acasa
Dacă alegeți să alăptați copilul, alăptarea „la cerere” îi va satisface nevoile nutriționale. Iată cum e bine să procedezi în primele saptamani cu bebe acasa. După ce a fost hrănit continuu de cordonul ombilical, bebelușul ar trebui să se hrănească frecvent: în medie de 8 până la 12 ori pe zi, dar nu există nicio regulă. Mai mult decât numărul, distanța sau durata hrănirilor, eficiența contează. Se va manifesta prin creșterea în greutate regulată, eliminarea a cel puțin 2 scaune pe zi și 5 până la 6 scutece umede pe zi. În ceea ce privește hrănirile nocturne, acestea sunt importante pentru a satisface nevoile bebelușului și pentru a încuraja fluxul de lapte dacă alăptați.
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul
Alternați sânii în timpul aceleiași alăptări sau unul cu celălalt, astfel încât să fie goliți în mod regulat și complet. Daca optezi pentru hrănirea cu lapte praf, evită orice risc microbian: spală-te des pe mâini, folosește o sticlă curată si turnați câteva picături de lapte pe dosul mâinii pentru a vă asigura că nu este prea fierbinte.
Scutec schimbat des = bebe fericit
Dureroase când sunt roșii, fesele bebelușului trebuie menținute uscate și bine protejate.
Fesele bebelușului sunt puse la încercare tot timpul. Urina, scaunele, frecarea scutecelor și efectul de macerare… Nimic nu le scutește! Pentru a evita iritația scutecului, bebelusul trebuie schimbat imediat ce scutecul i se murdărește, de obicei la fiecare masă: înainte sau după, dar înainte de a adormi. În timpul zilei se recomandă spălarea cu apă a zonei scutecului de mai multe ori. Noaptea, poți proteja pielea cu cremă specială (cele cu zinc sau panthenol protejează cel mai bine) pentru a preveni iritația de scutec. De asemenea, lasă-i fesele expuse cât mai des posibil. Asigurați-vă că pliurile înghinale sunt curate și uscate pentru a evita orice risc de macerare.
Știai că? Fundul bebelușului se curăță din față în spate.
Pentru a evita aducerea impurităților înainte, ștergeți aceeași zonă o dată cu același suport (bumbac, batistă de hârtie, șervețel), mergând mereu din față în spate. Citește pe larg despre: 5 motive să alegi scutece ecologice
Baia bebelușului
Important pentru sănătatea lui, îngrijirea zilnică este și o oportunitate de a crea o legătura cu bebele. Pielea delicată a bebelușului nu știe încă să se apere împotriva agresiunilor externe și se usucă ușor. Toaleta și baia fac posibilă curățarea impurităților acumulate. Nu utilizați produse pentru adulți (sunt prea agresive) în îngrijirea copiilor mai mici de 10 ani. Dacă este necesar, ochii, nasul și urechile îi pot fi curățate folosind fitiluri de bumbac înmuiate în soluție salină fiziologică. Roșeața și iritația sunt adesea ușoare, dar dacă persistă peste 48 de ore, cel mai bine este să consultați un medic.
Știai că? Toți nou-născuții au pielea descuamată.
Îl poți hidrata folosind un produs potrivit, dar uleiul de migdale dulci nu este recomandat din cauza posibilelor probleme legate de alergie.
Nu este necesar să faceți baie bebelușului în fiecare zi (mai ales dacă are pielea uscată sau eczemă). Temperatura apei trebuie sa fie la 37°C, baia este înainte de toate un moment de plăcere. Scoateți copilul din cada înainte ca apa să se răcească.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului
Bebelușul nu-si poate tine echilibrul?
Asigurați-vă întotdeauna că este bine susținută și în conformitate cu corpul. Într-un cărucior sprijinit corespunzător și întins pe spate, va fi la adăpost de intemperii. Aproape de tine, într-un marsupiu, el va fi linistit prin contactul cu corpul tău in timp ce își lasa mainile libere.
Organizează-te
Bebeluşul nefiind capabil să se adapteze ritmului tău, ţine-te de al lui! Nașterea este o încercare fizică. Ești obosită și bebele nu îți dă timp să respiri. Ce zici să-ți asculți hormonii? Unul dintre aceștia, oxitocina, care este secretată în timpul hrănirii la sân, favorizează ejecția laptelui, precum și tendința de a adormi la sfârșitul hrănirii. Adaptându-ți stilul de viață la cel al bebelușului și oferindu-ți luxul unui pui de somn în același timp cu el, vei limita oboseala. De asemenea, profită de această perioadă pentru a reduce toate sarcinile neurgente pe care le faci în mod normal. Prioritatea ta este copilul și pentru ca el să se simtă bine trebuie ca si tu să fii odihnita. Soțul are dreptul la concediu de paternitate. Discutați și stabiliți cum te poate ajuta, care sunt sarcinile care îi revin. Cei dragi vă pot ajuta, de asemenea, sau vă pot îngriji pentru câteva ore. Luați în considerare și cumpărăturile online și livrările la domiciliu.
Alăptează copilul
Nimic nu poate fi mai natural. Bine așezat și relaxat, e bine pentru tine, e bine pentru el!
Așezat confortabil sau întins pe o parte, alăptează copilul ținându-l într-o poziție bună: capul în linie cu corpul lui (cu urechea, umărul și șoldul în același aliniament) și gura la înălțimea sânului. În acest fel, el poate lua cu ușurință întregul mamelon și o mare parte a areolei în gură. O postură bună este, de asemenea, cea mai bună prevenire împotriva crăpăturilor, al căror aspect nu depinde de îngrijire, ci de modul în care bebelușul suge.
Știai că? Laptele matern este un hidratant excelent!
După fiecare hrănire, aplică o parte din el pe sâni. Comestibil pentru bebelusi, non-alergenic si slab mirositor, îți va hidrata mameloanele.
Sânii tăi nu necesită nicio îngrijire specială, în afară de un duș în fiecare zi. Evită orice produs parfumat, pentru ca bebele are nevoie să respire parfumul natural! Evitați si alcoolul si tutunul care, pe langa efectele lor asupra sănătății, îți fac laptele sa aibă gustul și mirosul neplăcut.
Ai grijă de perineul tău
Perineul, un ansamblu de mușchi care susțin tractul digestiv, urinar și genital, suferă o presiune semnificativă în timpul și, de asemenea, după naștere. Evita orice ar putea fi o sursa de presiune (statul prelungit în picioare, deplasări cu mașina, manipularea obiectelor grele, sport, abdomen, constipație…). Nu uitați de controlul medical la 6 până la 8 săptămâni după naștere.
Utilizați poziția corectă când ridicați copilul. Aplecați-vă înainte, îndoiți genunchii asigurându-vă că vă mențineți spatele drept și îndreptați-vă, împingând în jos pe podea cu forța coapselor. Sprijiniți mental această mișcare de jos în sus, în timp ce vă strângeți perineul și expirați la efort. CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină
Găsește-ți silueta după naștere
După sarcină, este nevoie de câteva luni pentru a-ți recăpăta silueta anterioară.
Înapoi acasă, kilogramele în plus și burtica ta lăsată te doboară. Puțină răbdare și în câteva luni va dispărea! În acest moment, trebuie să refaceți rezervele de vitamine, fier și minerale pe care le-a primit bebele în timpul sarcinii. Dacă alăptați, ar trebui să mâncați suficient pentru a vă satisface nevoile nutriționale. Nu este nevoie să mănânci pentru doi, însă! Consumați mese echilibrate și variate (legume crude, fructe, cereale, supe, carne, pește, ouă, produse lactate). Evită alimentele bogate în grăsimi si zaharuri (produse de patiserie, pizza, mezeluri, alcoolul si tutunul).
Știai că? Alăptarea te ajută să slăbești!
Ardeți grăsimea pe care corpul dumneavoastră a depozitat-o în acest scop.
Atâta timp cât ai o dietă echilibrată fără a exagera, ar trebui să scapi fără efort de kilogramele în plus.
Păstrează-ți perechea
Faceți echipă cu partenerul pentru a experimenta sosirea noului membru!
Între bebeluș, familie, prieteni, vecini… momentele de intimitate cu soțul tău sunt rare. Aceste întâlniri unu-la-unu sunt totuși necesare pentru a vă păstra relația. Este posibil ca partenerul tău să nu se simtă la fel ca tine. Poate avea probleme în a-și găsi locul ca tată. Pentru a evita o criză care ar putea duce la separare (conflictul bebelușului), fă-ți timp pentru a-ți împărtăși gândurile sau preocupările. Împărțiți sarcinile, pentru a deveni complementare. Simțindu-se util, soțul tău va fi apreciat în paternitatea sa.
Poate ești stânjenită de epiziotomia ta, perineul tău este poate prea relaxat, iar alăptarea creșcând secreția de prolactină (hormonul alăptării), toate acestea îți suprimă libidoul. Nu ești pregătit pentru sex, dar asta nu oprește senzualitatea. Optează pentru o poftă de tandrețe, mângâieri blânde și un strop de imaginație… Vorbește cu partenerul tău! Un copil fericit crește într-o familie fericită!
CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE